27/12/2022

“Als je begrijpt wat je doet, dan zie je ook wat er verkeerd gaat”

Kuims

Henk Kuipers
Anno Oude Engberink
Anno Oude Engberink
Enschede | Nederland

“Als je begrijpt wat je doet, dan zie je ook wat er verkeerd gaat”

Kuims

A

lbergenaar Henk Kuipers weet heel veel over elektriciteit en elektrische installaties, met name wat betreft het aspect veiligheid. Die kennis, op meerdere gebieden en op verschillende niveaus, draagt hij met zijn bedrijf Kuims over op bedrijven, met name die met een technische invalshoek. “Ik wil helpen de veiligheid van die bedrijven, hun klanten en gebruikers van door hen geleverde installaties en gereedschappen te vergroten.”

Kuipers had na zijn studie Elektrotechniek (MTS &HTS) en Bedrijfswetenschappen aan de Radboud Universiteit vele jaren bij Thales, toen nog Hollandse Signaal Apparaten/Thomson CSF, gewerkt en daarna voor HITT Traffic dat was voortgekomen uit de civiele tak van Hollandse Signaal Apparaten. We maakten verkeersbegeleidingssystemen voor de scheepvaart en de luchtvaart. Het marktgebied was de hele wereld. .

Fotografie: Frank Visschedijk

Veiligheidsopleidingen

In 2013 begon Kuipers met Kuims. Kuims houdt zich bezig met het geven van advies, opleidingen en cursussen op elektrotechnisch gebied, gericht op veiligheid en NEN 3140. “In Nederland stellen de Arbowet en verzekeraars eisen aan een veilige bedrijfsvoering van elektrische installaties en apparaten. Daarvoor kun je als organisatie periodiek NEN 3140-keuringen en -inspecties laten uitvoeren door een onafhankelijke specialist. Personeelsleden die betrokken zijn bij werkzaamheden aan of bij elektrische installaties of elektrische arbeidsmiddelen moeten het certificaat VOP, ofwel Voldoend Onderricht Persoon, of VP, wat staat voor Vakbekwaam Persoon, hebben.” Daarnaast verzorgt Kuipers de cursus Keurmeester. “De cursussen zijn natuurlijk gericht op het behalen van de certificaten waarmee bedrijven NEN 3140 in hun organisatie kunnen implementeren”, zegt Kuipers. “Maar ze zijn nooit standaard. Elk bedrijf is anders en dat geldt ook voor de groepen cursisten. Dat maakt dit werk zo boeiend, het is heel leuk en op mijn lijf geschreven.”

Vreemde ogen dwingen

“Voor een cursus voor de technische dienst kun je het beste iemand van buiten nemen, zoals ik”, zegt Kuipers. “Immers, vreemde ogen dwingen. Vaak zie je binnen een groep cursisten twee kampen. Aan mij is het dan de taak om die groepen bij elkaar te brengen. Mensen luisteren vaak niet naar elkaar en die brug moet ik als eerste slaan. Daarnaast constateer ik ook vaak bedrijfsblindheid. ‘Zo hebben we het altijd gedaan’, hoor je dan. Veel gewoontes zijn ingesleten, daar prik ik doorheen. Daarbij neem ik de situatie en de mensen goed in me op en speel met de omstandigheden. Dat vergt communicatieve en menselijke vaardigheden. Uiteraard laat ik ook zien dat ik de materie volledig beheers.” Dat klink allemaal nogal serieus. “Het is inderdaad serieus en dankbaar werk, maar de cursussen zijn vaak ook doorspekt met humor, daar moet je ook de ruimte voor bieden.”

“Investeer in kennis, dan komt het begrip vanzelf”

Voorbeelden

De lijst van klanten van Kuipers spreekt tot de verbeelding. Thales, Imtech, het Ministerie van Defensie, Essent, Starbucks Coffee, Loohuis communicatie en beveiliging, BAM en Bredenoord Generatoren zijn een aantal voorbeelden. Maar ook opleidingsbedrijven als Ingenium Bedrijfsadvies en InstallatieWerk Nederland. Kuipers: “Laatst was ik nog bij Bredenoord, dat meer verantwoordelijkheden van een klant wil overnemen. Ik heb hen daarbij geholpen, met het analyseren waarbij het contract als startpunt wordt genomen.” Het leren keuren van aggregaten, evenals het leren keuren van lasapparaten, is een van zijn specialiteiten. “Daar komt heel wat bij kijken en vaak gaat het om de puntjes op de i. Maar er zijn ook veel andere branches die mij inhuren, zoals Essent die zich er van wilde verzekeren dat een bedrijf dat ze hadden overgenomen voldoende verstand heeft van zonnepanelen. Bij welk bedrijf ik ook kom, ik probeer het eenvoudig te houden, vaak met als eerste het benoemen van simpele basiskennis. Je staat ervan te kijken wat er zoal aan kennis kan ontbreken. Bijvoorbeeld dat je bij werkzaamheden aan elektrische installaties altijd moet beginnen met de spanning eraf te halen. Ja, maar ….. En dan volgen er allerlei uitvluchten. Dat zijn dan echte eyeopeners.” Niet voor niets wil Kuipers ondernemers duidelijk maken dat investeren in kennis zo belangrijk is. “Als je begrijpt wat je doet, dan zie je ook wat er verkeerd gaat.” Al met al is duidelijk dat regionale ondernemers voor die kennis op elektrotechnisch gebied niet ver het land in hoeven. Die vind je om de hoek, in Albergen.

Kuims
Kanaalweg 8, 5665 VD, Albergen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Heracles Almelo en Ondernemersmagazine versterken elkaar

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
20/2/2024

Randrock Vriezenveen viert 20-jarig bestaan met knallend lustrumfeest!

Door:
Redactie
|
Fotografie:
onbekend
2 min
|
Datum:
20/2/2024

Grolsch: ‘Durf samen meer te doen en te ontdekken!’

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
4 min
|
Datum:
20/2/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators