4/3/2022

Balans in het centrum van Ootmarsum

Noaberkracht

Jan Weierink & Benno Brand

Balans in het centrum van Ootmarsum

Noaberkracht

A

l jaren groeit het aantal bezoekers aan Ootmarsum. Toeristische bezoekers zijn natuurlijk altijd welkom, maar door de groei van het aantal bezoekers is de balans zoek. Om deze balans te herstellen ligt er nu een conceptplan die we graag aan Ootmarsum willen voorleggen. In dit plan is zoveel mogelijk rekening gehouden met de belangen van zowel de inwoners, ondernemers en bezoekers van het centrum van Ootmarsum. Daarbij is nauw samengewerkt door gemeente, klankbordgroep en vertegenwoordigers van OFO, VVV, Stadsberaad en de locatieraad van de kerk.

Bezoekersstromen in betere banen leiden

Wij zijn blij met de grote belangstelling voor Ootmarsum, maar door de grotere stroom aan bezoekers is de balans tussen wonen, werken en recreëren zoek geraakt en moet deze worden hersteld.

Dit bleek ook uit de uitgebreide enquête, die vorig jaar is gehouden onder de inwoners van Ootmarsum. Hieruit blijkt ook dat we de stroom van bezoekers in betere banen moeten leiden om zodoende parkeeroverlast door “parkeertoerisme” en zoekverkeer te voorkomen. Daarnaast is er een tekort aan mogelijkheden om fietsen te parkeren. Kortom, de balans moet terugkomen tussen bewoners, bezoekers en ondernemers.

Minder auto’s en gezellige terrassen

Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan een conceptplan voor het centrum van Ootmarsum. Daarbij zijn de volgende uitgangspunten gebruikt:

  • Inwoners van het centrum hebben de hoogste prioriteit met betrekking tot parkeren in de binnenstad
  • Bezoekers (toeristen) parkeren zoveel mogelijk buiten het centrum
  • Een autoluw(er) centrum
  • Realisatie extra fietsenstallingen
  • Uitbreiding terrassen

Er is rekening gehouden met de wensen van de inwoners en ondernemers en met de veiligheid.

Een autoluw(er) centrum

In de binnenstad zijn 11 blauwe zone parkeerplaatsen voor kort parkeren, waar maximaal één uur geparkeerd mag worden. Minder parkeerplaatsen voor bezoekers leidt tot minder zoekverkeer en daarmee tot een autoluw(er) centrum. Met autoluw wordt bedoeld dat er sprake is van weinig gemotoriseerd verkeer. De mogelijkheid om te parkeren voor bezoekers van de kerk, ondernemers en bijvoorbeeld de markt blijft wel mogelijk.

Het gebied op de Oostwal, Westwal en daarbinnen wordt een zone voor vergunninghouders, dus alleen voor bewoners van de binnenstad (inclusief de wallen). Zij hebben hierdoor een grotere kans op een parkeerplaats dichtbij hun woning. Op de wallen komen 20 tot 30 ‘blauwe zone’ parkeerplaatsen, waardoor het toch mogelijk is voor klanten van ondernemers om in de binnenstad  bijvoorbeeld even boodschappen te halen.

Extra fietsenstallingen en fietsenkelder

Er worden in totaal circa 250 fietsenstallingen geplaatst op en aan het Kerkplein en bij de invalswegen. “Wij hebben als OFO samen met de VVV, het Stadsberaad en de kerk voorgesteld om een fietskelder te maken onder het kerkplein. We zijn dan ook erg blij dat de gemeente dit wil onderzoeken”, laat voorzitter van de OFO, Jan Weierink, weten. Daarvoor moeten zaken als archeologie, situatie ondergrond en dergelijke in beeld gebracht worden.

In de winter meer ruimte om te parkeren

In de winter wordt er een deel van de fietsenstallingen verwijderd, waardoor er meer blauwe zone parkeerplaatsen ontstaan. Wethouder Benno Brand: “In de winterperiode zijn er nauwelijks terrassen en veel minder bezoekers. Daarom zijn er in de winter ook meer parkeermogelijkheden.”

De terrassen mogen ook worden uitgebreid. Door de coronamaatregelen waren de afgelopen twee jaar de terrassen al uitgebreid. Dit gaf een gezellige uitstraling in het centrum en hier kwamen ook veel positieve reacties op.

Het was een ingewikkelde puzzel, omdat er veel wensen zijn en er maar een beperkte ruimte is. “We hebben veel contact gehad met veel verschillende mensen in Ootmarsum. Ik ben dan ook erg blij dat we nu een plan hebben waarin we aan veel wensen tegemoet kunnen komen, maar waarbij we ook de openbare orde en veiligheid niet uit het oog verliezen”, vertelt wethouder Benno Brand.

Inloopbijeenkomst 10 maart

Om iedere inwoner van Ootmarsum goed te kunnen informeren over en gelegenheid te geven te reageren op het conceptplan voor het centrum van Ootmarsum is er een inloopbijeenkomst georganiseerd. Hier kunt u in gesprek over het conceptplan, vragen stellen, uw opmerkingen kenbaar maken en meer informatie krijgen. Op donderdag 10 maart van 16:00 uur tot 20:00 uur bent u van harte welkom om even binnen te lopen bij de kloosterkapel, ingang via de Kloosterstraat.

Noaberkracht
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Bouwbedrijf Webbink: “Bouwen is een feestje”

Door:
Bert Kroondijk
|
Fotografie:
Petra Holland
4 min
|
Datum:
4/7/2022

Hoe maak je een hybride (thuis)werkplan?

Door:
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
4/7/2022

Samen Tot De Nek In De Drek

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
4/7/2022

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators