23/5/2022

Benno Brand - De ondernemende wethouder

Wethouder Noaberkracht

Benno Brand

Benno Brand - De ondernemende wethouder

Wethouder Noaberkracht

A

ls redacteur van dit mooie magazine ontmoet je een grote diversiteit aan ondernemers in diverse bedrijfssectoren. Interessante mensen met allemaal hun eigen verhalen, belangen en soms ook hun eigen specifieke problemen. En bij sommige van deze problemen (of de oplossing daarvan) speelt de gemeente ook vaak een rol. Benno Brand vervulde tot aan de laatste verkiezingen in maart van dit jaar onder meer de rol van wethouder voor economische zaken, recreatie en toerisme in onze mooie gemeente Dinkelland en kent veel van deze ondernemers persoonlijk.

Benno Brand

“Om daar dan gelijk maar even op in te springen; mijn portefeuille was en is natuurlijk wel iets breder dan economische zaken, recreatie en toerisme, maar dat terzijde,” reageert een alerte Benno Brand. Op het moment dat wij hier samen praten is het dus nog geen uitgemaakte zaak dat Brand hier de komende vier jaren ook nog als wethouder zit. De informerende gesprekken tussen de diverse politieke partijen, na de verkiezingsuitslag, zijn nog in volle gang. Een mooi moment dus om met Brand even een rondje langs de velden te maken, zoals dat heet: de staat van Dinkelland. Een helicopterview over de economische situatie van Dinkelland, eindigend met een kleine, persoonlijke vooruitblik.

Meer dan 2200 bedrijven

Benno Brand heeft z’n cijfers paraat: “We hebben in Dinkelland meerdere ondernemersverenigingen, Weerselo, Deurningen, Saasveld, maar zowel Ootmarsum als Denekamp hebben er twee. In beide plaatsen eentje namens het industriegebied en een centrumondernemers- vereniging, waarin veel winkeliers en horeca zijn vertegenwoordigd. Als je puur kijkt naar de cijfers, dan is Dinkelland een agrarisch toeristische gemeente. We hebben hier 405.000 overnachtingen per jaar, wat goed is voor een economische omzet van meer dan veertig miljoen euro. Meer dan 12,5 procent van onze beroepsbevolking is werkzaam in de zogenaamde vrijetijdssector.

Na Naoberkracht, onze mooie gemeentelijke samenwerking met de gemeente Tubbergen is dat in deze sector de grootste werkgever. Dinkelland heeft 26.000 inwoners en 2200 bedrijven. Dat laatste getal is inclusief zzp-ers, maar die hebben we niet allemaal even scherp in beeld.” Is Dinkelland een agrarisch toeristische gemeente? Dat moet hij mij toch even uitleggen. “In cijfers uitgedrukt wel, ja. Maar de diversiteit in ondernemingen is zeker groot, want dat is wat jij bedoelt. Metaalbewerkingsbedrijven, drukkerijen, grote en landelijk bekende installatiebedrijven, tuincentra en bouwbedrijven, noem maar op. Maar onderschat toch ook niet de grote landbouwbedrijven die hier zijn gevestigd. Ik kom daar straks nog wel even op terug. En de waarde die Ootmarsum als bekend kunststadje aan het toeristische deel toevoegt, waarmee ik overigens niets af wil doen aan de stijgende aantrekkingskracht van de omliggende dorpen en kernen.”

Na-effecten van corona

Op de ochtend van dit interview werd bekend dat één op tien ondernemingen in Nederland zich op de rand van een faillissement bevindt. Hoe is het hier? Brand: “De meeste bedrijven hebben het hier doorstaan. De evenementensector en de ‘niet essentiële’ retail hebben het behoorlijk zwaar gehad en de horeca heeft een behoorlijke deuk opgelopen, maar ook waren er sommigen die na de lockdown hun hoogste omzet ooit hadden gehaald. Veel bedrijven zijn familiebedrijven met een historie en vaak eigen panden of eigen grond. Ze hebben reserves opgebouwd, maar hebben natuurlijk wel moeten interen. Da’s wel zuur.” Maar er waren ook gevalletjes ‘tussen wal en ’t schip’. “Ondernemers die net voor zichzelf waren begonnen en voor geen enkele regeling, zoals de NOW, of voor een tegemoetkoming in de lasten, in aanmerking kwamen. Daarvoor hadden we zelf een subsidiepot gecreëerd. Dus geen lening, gewoon geld. Er maakten uiteindelijk (slechts) tien ondernemers gebruik van. Ik durf dus te stellen dat we er ons hier in Dinkelland economisch gezien wel aardig doorheen geslagen hebben,” zegt ie met een knipoog.

Ondernemersconsulenten

Een ondernemer sprak onlangs van jullie toegankelijkheid. Vertel. “Ik vermoed dat hij of zij het had over onze Ondernemersconsulent. We hebben er vier: voor Vrijetijd, Landbouw, MKB en Bedrijventerreinen. Deze consulenten helpen je simpel gezegd verder in de gemeentelijke organisatie. Van vergunningen en duurzaamheid tot en met subsidies. Geen ‘kastje-muur’ gedoe. Want ondernemers willen graag door. Vandaag een besluit, morgen beginnen. Alleen werkt het zo helaas niet. Want ook wij als gemeente zijn gebonden aan wettelijke regelgeving. Ook al zeggen wij hier nooit ‘nee’ maar altijd ‘ja, tenzij’. Met deze consulent

creëer je tevens begrip voor elkaar en zijn we in vier jaar van een 5,6 naar een 7 als waarderingscijfer gegroeid,” zegt hij trots. Of dit komt omdat hij zelf ook ondernemer is? Benno: “Het komt inderdaad niet zoveel voor. Ik begrijp hun denken, dat klopt. Maar wij bezoeken ook ondernemers. Ook tijdens de coronaperiode. Soms drie per week. Je hoort dan de dingen uit eerste hand. Ja, dat wordt erg gewaardeerd en wij vinden het zelf ook erg leuk en leerzaam.”

“Ik wil voorkomen dat Noordoost- Twente straks één groot natuurpark gaat worden”

Hoe ziet je toekomst eruit?

“Mochten we er als partijen uitkomen, dan zou ik dezelfde portefeuille nog wel vier jaar willen doen. Er komt veel op ons af, zoals de nieuwe omgevingswet, maar ook - en ik zou daar nog even op terugkomen - dat er tot 2030 ongeveer 280.000 vierkante meter agrarische bebouwing vrijkomt, door allerlei oorzaken zoals bedrijfsbeëindiging, geen bedrijfsopvolging, beperkingen, enzovoort. Dit kunnen niet allemaal zorgboerderijen of B&B’s worden. Of het voor ‘logistieke doeleinden’ verhuren van een schuur, als je begrijpt wat ik bedoel. Bovendien heb ik nog een ambitieus doel: ik wil namelijk voorkomen dat Noordoost-Twente, waaronder onze gemeente, straks één groot natuurpark gaat worden. Want gelet op de plannen van de Provincie zou dit zomaar eens het resultaat ervan kunnen zijn.” Aldus een wethouder met passie voor ondernemen.

Benno Brand
Nicolaasplein 5, 7591 MA, Dinkelland
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

De Europese markt voor tweedehands fietsen is gigantisch

Door:
Jouke Zomer
|
Fotografie:
Redactie
6 min
|
Datum:
30/11/2022

Privatisering Openluchtmuseum Ootmarsum een feit

Door:
Redactie
|
Fotografie:
onbekend
2 min
|
Datum:
30/11/2022

Stage lopen / afstuderen bij Ondernemers-magazine.nl en Monolith opportunity creators?

Door:
Jouke Zomer
|
Fotografie:
Redactie
1 min
|
Datum:
28/11/2022

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators