1/6/2022

“De jongens zijn elke keer supertrots als er een project succesvol is afgerond”

Bouwbedrijf Haarhuis

Helmuth Haarhuis
Anno Oude Engberink
Anno Oude Engberink
Enschede | Nederland

“De jongens zijn elke keer supertrots als er een project succesvol is afgerond”

Bouwbedrijf Haarhuis

D

romen worden werkelijkheid’: een ambitieuze zinsnede op de website van Bouwbedrijf Haarhuis, dat geleid wordt door Helmuth Haarhuis, de derde generatie van dit familiebedrijf uit Albergen dat over zes jaar een eeuw bestaat. “Dat is waar wij ons inderdaad elke dag met passie voor inzetten: bouwprojecten realiseren waar de opdrachtgevers echt blij van worden. En daar worden wij weer blij van. Dromen realiseren is het mooiste wat er is en elke keer als dat lukt zijn we daar trots op.”

Helmuth en Wessel Haarhuis

Als je ziet welke projecten Bouwbedrijf Haarhuis allemaal realiseert, dan hebben Helmuth en zijn team inderdaad alle reden om daar trots op te zijn. Haarhuis: “Bouwen is echt een ambacht, dat wij met onze zeer lange ervaring tot in de vezels beheersen. Vanwege die ervaring en omdat alleen vakmensen bij ons werken, kunnen onze opdrachtgevers echt op ons bouwen.”

Vooral het hogere, luxe segment woningbouw

Bouwbedrijf Haarhuis realiseert projecten voor de utiliteitsbouw, renovatie, machinale timmerwerken en nieuwbouw en verbouw van woningen. “Wat nieuwbouwwoningen betreft zijn wij werkzaam in de vrije sector. Onze woningen worden vaak onder architectuur gebouwd. Daarbij zijn we ook constant bezig met het aspect toekomstgericht bouwen, waarvan duurzaamheid een belangrijk onderdeel is. Sinds vorig jaar moeten we ook voldoen aan de BENG-normen van de overheid. Overigens wordt bouwen hierdoor, naast de stijging van materiaalkosten als oorzaak, wel duurder. Daar staat tegenover dat er een aantal goede subsidiemogelijkheden zijn. Wij kunnen hierin adviseren.”


Utiliteitsbouw

Die opdrachtgevers zijn naast particulieren ook ondernemers. Haarhuis: “Utiliteitsbouw - denk aan bedrijfshallen, kantoorgebouwen en werkplaatsen - is ook een belangrijk onderdeel van ons werk. We bieden een totaalpakket en als ondernemer kun je zorgeloos vertrouwen op onze deskundigheid, ervaring en flexibiliteit.” Net als bij de woningbouw en -verbouw is Haarhuis degene die de calculaties en andere voorbereidende werkzaamheden doet. “Tot een paar jaar geleden werkte ik nog mee op de bouw, maar daar is nu helaas geen tijd meer voor.” Voorlopig blijft Haarhuis met zijn 59 jaar nog wel doorwerken.” En mocht het moment om te stoppen toch in zicht zijn, dan lijkt de opvolging geregeld. “Mijn zoon Wessel heeft wel interesse om het bedrijf op termijn over te nemen.”

“Passie, persoonlijke aandacht en betrokkenheid zitten in het dna van ons bedrijf ”

Starten in crisistijd

Haarhuis is de derde generatie die de leiding voert over het bedrijf, dat in 1928 werd opgericht door zijn opa Hendrik. “Toen was het nog heel kleinschalig. Mijn opa begon met allerlei klussen, tot het maken van doodskisten aan toe. Mijn vader nam het bedrijf over eind jaren vijftig. Hij maakte vooral loopstallen en varkensschuren. Zijn bedrijf liep goed, totdat de crisis kwam in de jaren tachtig. Er viel toen veel weg, het was een zware tijd. En toch heb ik in 1987 besloten om het bedrijf over te nemen. Ik nam een risico, maar mijn ondernemerszin zei dat ik het moest doen en dus startte ik met een kleine orderportefeuille.”


De beslissing van Haarhuis pakte goed uit. In de loop der jaren vonden er grote veranderingen plaats, wat betreft de specialisaties, het aantal medewerkers en de uitbouw van pure vakkennis. “Met wat we nu doen zijn we heel erg tevreden. We zijn altijd met mooie dingen bezig en dat merk je ook aan onze werknemers. Die jongens werken hier graag, ze zijn elke keer supertrots als er een project succesvol is afgerond.” Het is tegenwoordig lastig om aan vakmensen te komen. “Klopt, maar we redden ons wel, hoewel geïnteresseerden zich altijd bij mij mogen melden. We zijn een Erkend Leerbedrijf en we beginnen zo vroeg mogelijk jonge mensen een kans te geven. Meestal zijn ze dan zo enthousiast dat ze graag blijven hangen. En zo hebben we een mooi team met een mix van jonge en ervaren vakmensen.” Een van die jonge vakmensen is Jasper Luft, die tijdens de EuroSkills Europees kampioen is geworden. “Daar zijn we heel trots op!”

Wessel en Helmuth Haarhuis

Kernwaarden

Ondanks alle veranderingen in de loop der jaren, blijven de kernwaarden van Bouwbedrijf Haarhuis aan de basis overeind. “Dat uit zich in de sterke passie, persoonlijke aandacht en betrokkenheid die in het dna van ons bedrijf zitten. Dat geldt voor ons onderling, maar zeker ook voor de relatie met onze opdrachtgevers. We bouwen een vertrouwensband op, houden de lijnen kort en maken heldere afspraken die we altijd nakomen. Absolute voorwaarden om een project naar tevredenheid te realiseren.”

Saamhorigheid

Zijn bouwbedrijf betekent veel voor Haarhuis. Dat geldt ook voor de lokale gemeenschap van Albergen. “Ik vind dat je als inwoner én als ondernemer wat moet doen om ons dorp leefbaar te houden. Saamhorigheid is heel belangrijk.” Niet voor niets was Haarhuis al actief in het bestuur van De Tukkers, zat hij in het bestuur van de Rabobank, was hij voorzitter van de ijsclub, was hij Prins Carnaval, enzovoorts. “En verder vermaak ik me thuis ook uitstekend. We krijgen veel volk over de vloer en dat vind ik prima, het is altijd gezellig en gemoedelijk.”

Bouwbedrijf Haarhuis
Ootmarsumseweg 188, 7665 SE, Albergen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Bouwbedrijf Webbink: “Bouwen is een feestje”

Door:
Bert Kroondijk
|
Fotografie:
Petra Holland
4 min
|
Datum:
4/7/2022

Hoe maak je een hybride (thuis)werkplan?

Door:
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
4/7/2022

Samen Tot De Nek In De Drek

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
4/7/2022

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators