12/5/2022

De jeugd heeft de toekomst, de Engbertsdijksvenen ook?

Engbertsdijksvenen en haar toekomst

Rik Voerknecht
Redactie Twenterand
Redactie Twenterand
Twenterand | Nederland

De jeugd heeft de toekomst, de Engbertsdijksvenen ook?

Engbertsdijksvenen en haar toekomst

E

ngbertsdijksvenen is een natuurgebied van circa duizend hectare groot, waar veel bijzondere, vaak zeldzame planten en dieren leven en met een rijke culturele geschiedenis. Vroeger werd er turf gewonnen, wat op luchtfoto’s nog altijd goed te zien is. Het hoogveengebied ligt grotendeels in de gemeente Twenterand. Voorheen gemeente Vriezenveen. De gemeentenaam herinnerde dus tot een aantal jaren geleden aan de venen.

Het hoogveengebied wordt bedreigd door verdroging en een overvloed aan stikstof. Als het niet wordt onderhouden zal het gebied vol met bomen groeien. Om het veen te behouden wordt het grondwaterpeil omhoog gebracht. Dit betekent dat veel boeren een andere vorm van ondernemen moeten vinden of dat ze worden uitgekocht. Het feit dat dit natuurgebied beschermd wordt is mooi, maar kent dus ook een maatschappelijk en economisch vraagstuk.

Over deze vraagstukken, en het belang van het behoud van het veen, wordt onder de lokale bevolking uiteraard gesproken. En dus ook in gezinnen. Een kind wil dan nog wel eens vragen: ‘Wat is er zo bijzonder aan dit gebied?’

Het plan

Zo ontstond bij vier leden van Vjentastic 4 - een team van Adventure Racers, een soort survival - het idee om kinderen door middel van een aantal speciale lesdagen kennis te laten maken met dit natuurgebied, met hun eigen omgeving. En ze het ook echt te laten beleven. De leeftijd van 8 tot 10 jaar is waarschijnlijk de meest geschikte leeftijd om dit te doen. Kinderen in deze leeftijdscategorie kunnen al zelfstandig wat lesstof aan en worden uitermate beïnvloed door belevingen. Het zal dan ook echt een doe-dag moeten worden. Leren, zoeken, voelen en proeven. Praktisch leren. En hopelijk zich zo binden aan het gebied zodat zij in de toekomst de zorg ervoor over zullen gaan nemen.

Om dit mogelijk te maken zullen wij,  het team Vjentastic 4*, in het weekend van 20-22 mei 2022 meedoen aan Raid Lowlands. In deze adventure race moet elk team een parcours van circa 200 km in 32 uur afleggen. Fietsen, rennen, steppen, zelf oriënteren en navigeren. Aan 1 stuk door, geen slaap. Met deze race als start hopen wij een leuk bedrag voor dit doel in te zamelen. De trainingsinzet is meer dan 10 uur per week.

*Verklaring Vjentastic4: Woonplaats van de leden is Vriezenveen, in dialect Vjenne. Marvel comic Fantastic 4. Samen gecombineerd tot Vjentastic 4.

De activiteit

De activiteit zal nog verder uitgewerkt moeten worden. Er zal nog overleg moeten worden gevoerd met de boswachter en de partij die de lessen gaat verzorgen. Wat betreft de invulling valt te denken aan:

• een theorie gedeelte

• planten, dieren en sporen zoeken

• voedsel uit de natuur halen: welke planten kun je gebruiken voor bijvoorbeeld thee of soep

Planning

De lessen zouden gegeven kunnen worden in het voorjaar van 2023 gedurende 3 tot 5 weken, 1 dag per week, 3 klassen per dag.

De gezamenlijke scholen hebben 9 tot 15 klassen in groep 6 die deel zouden kunnen nemen, oftewel circa 300 leerlingen. Hopelijk kunnen we dit project herhalen in 2024 en 2025. Dan treffen we de kinderen die dit jaar 7, 8 en 9 jaar oud zijn.

Het team

• Rik Aman, (boer) inwoner van Westerhaar-Vriezenveensewijk aan de Engbertsdijkvenen. Heeft vanaf de eerste rang te maken met de invloed van het omhoog brengen van het grondwater. Is tevens zeer begaan met het gebied.

• Wesly Folbert, inwoner van Vriezenveen. Traint veel op de Engbertdijkvenen.

• Herm Voerknecht, inwoner van Vriezenveen. Traint veel op de Engbertdijkvenen.

• Rik Voerknecht, inwoner van Vriezenveen en zeer begaan met het gebied. Initiatiefnemer.

Op 25 mei zal er een try-out plaatsvinden van de activiteit. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid worden uitgevoerd met de klassen van een aantal kinderen van de teamleden.

Extra Links:

Website Engbertsdijksvenen

Uitleg door de boswachter over het belang van het onderhouden van het hoogveengebied

Website van Raid Lowlands

Website van het Veenmuseum, gelegen aan de grens van het gebied

Engbertsdijksvenen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Duurzame en betekenisvolle vertalingen van Fairlingo

Door:
Johan Koning
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
12/5/2022

Verschijning nieuwe uitgaven van drie Ondernemersmagazines

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
4 min
|
Datum:
11/5/2022

Techniek die samenwerkt met zorgmedewerkers

Door:
Johan Koning
|
Fotografie:
Ben Haarhuis
4 min
|
Datum:
2/5/2022

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators