29/10/2021

“We kunnen inmiddels een kantoor totaal circulair inrichten”

De Delmar Kantoormeubelen & Projectinrichters

Remi Groothuis
Anno Oude Engberink
Anno Oude Engberink
Enschede | Nederland

“We kunnen inmiddels een kantoor totaal circulair inrichten”

De Delmar Kantoormeubelen & Projectinrichters

D

e Delmar Kantoormeubelen & Projectinrichters bestaat dit jaar een halve eeuw, een absolute mijlpaal! “Het begrip duurzaamheid met betrekking tot klimaat en milieu speelde in de tijd dat mijn ouders dit bedrijf runden niet of nauwelijks. Maar een ander aspect dat met dit belangrijke onderwerp te maken heeft, was ook toen al een essentieel onderdeel van de missie van De Delmar, namelijk het onderhouden van duurzame relaties. Niet alleen met klanten, maar ook met werknemers en iedereen met wie je in contact komt. Die kant van duurzaamheid hebben mijn ouders aan mij doorgegeven, het zit in mijn dna. Het is een wezenlijk onderdeel van wat ondernemen voor mij betekent.”

Als Remi Groothuis, directeur-eigenaar van De Delmar, deze woorden uitspreekt, merk je aan alles dat hij dit oprecht meent. “Het betekent ook dat je voor mensen klaar moet staan die het even moeilijk hebben, dat je een luisterend oor kunt zijn, dat je zorgt voor een goede onderlinge sfeer en dat je belangstelling toont voor anderen. Als dat niet tot je menselijke bagage behoort, dan ben ik ervan overtuigd dat je het niet lang volhoudt, niet als mens maar ook niet als ondernemer. En dat is toch wat we met ons allen willen, dat we het samen volhouden op deze wereld, voor onszelf maar ook voor volgende generaties?”

Steeds meer aandacht voor circulariteit

“We kunnen onze ogen echt niet meer sluiten voor het feit dat de wereld, als we niet in actie komen, geen toekomst heeft. Er zijn ernstige klimaat- en milieuproblemen, waar we allemaal wat aan kunnen doen op veel verschillende manieren, al was het alleen maar door bijvoorbeeld het energieverbruik terug te dringen. Daarnaast wordt een ander probleem steeds urgenter, de uitputting van de aarde. Grondstoffen raken op en onze consumptievraag is niet vol te houden. Ook daar moeten we wat aan doen! Als ondernemer heb je zeker troeven in handen om mee te werken aan een wereld die volhoudbaar blijft door de focus steeds meer te verleggen naar hergebruik van materialen. We moeten toe naar een circulaire economie. En dat kan. Niet dat wij als De Delmar daarin de absolute aanjager zijn, maar we doen wel ons uiterste best om zoveel mogelijk te bereiken. Inmiddels zijn we zover dat we een kantoor volledig circulair kunnen inrichten en op een kwalitatief en esthetisch volledig verantwoorde manier.”

Remi Groothuis in zijn cirulair ingerichte kantoor bij de Delmar Kantoormeubelen en Projectinrichters

Meubilair opnieuw tot leven brengen

Groothuis laat een bureaustoel zien die een mooi voorbeeld is van re-use, ofwel het hergebruik van materialen, de essentie van circulariteit. “Het metalen frame van een bureaustoel blijft normaal gesproken intact en kan eenvoudig hergebruikt worden. En samen met de bekleding en andere materialen die een tweede leven krijgen is er een stoel opnieuw tot leven gekomen die volledig circulair is.” Groothuis somt nog een aantal voorbeelden op, zoals de inrichting van een bedrijf met voor een groot deel materialen en meubels die zijn opgeknapt en weer jaren meekunnen. Ook laat hij kunststoffen beschermdoppen zien, die de wielen van bureaustoelen tijdens het vervoer beschermen. “De kruk waar ik nu op zit, is volledig gemaakt van die doppen. Ziet er fraai uit toch?”

Informeren en bewustwording creëren

De Delmar staat nog maar aan het begin van de transitie naar circulariteit, maar je moet een start maken. Groothuis: “Het is ook een kwestie van steeds weer in gesprek gaan hierover, goed informeren en bewustwording creëren. En ik zie steeds vaker dat ondernemers blij verrast zijn wanneer ze zien dat ze ook door goed na te denken over de aanschaf van kantoormeubilair een bijdrage kunnen leveren aan een circulaire economie.” Voor alle duidelijkheid: De Delmar levert uiteraard ook volop nieuwe producten. “Maar ook daarbij letten we goed op zaken als de herkomst van materialen. Al met al groeien we langzaam toe naar een steeds duurzamer aanbod. Ik durf te voorspellen dat we over een jaar of tien het overgrote deel van onze omzet genereren uit second life-producten. De jongere generaties zullen die tendens ook steeds meer gaan afdwingen. Voor hen is een duurzame, circulaire wereld beslist geen vergezicht meer. Juist zij zien de noodzaak daarvan in.”

Duurzaamheid geeft plezier

Naast het werken aan een duurzame, circulaire economie is ook aandacht voor jezelf als gezond individu uiterst belangrijk, vindt Groothuis. “Vitaliteit is enorm belangrijk. Daarom staat bij ons ergonomie hoog in het vaandel. Met ergonomische meubelen krijgen mensen minder snel klachten, voelen ze zich prettiger, werken ze efficiënter en dat levert grote financiële voordelen op omdat het ziekteverzuim afneemt. Maar nog belangrijker is dat het werkplezier en gevoel van geluk toenemen. En is dat niet waar alles in wezen om draait, om plezier te hebben in je leven, thuis en op je werk of waar en met wie je ook maar bent? Zo geeft het bezig zijn met duurzaamheid mij ook ontzettend veel plezier en geluk. Het biedt mij een mooi perspectief voor de toekomst, ik heb er zin in!”

De Delmar Kantoormeubelen & Projectinrichters
Lutkeberg 69, 7678 AJ, Geesteren
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

De jeugd heeft de toekomst, de Engbertsdijksvenen ook?

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
12/5/2022

Duurzame en betekenisvolle vertalingen van Fairlingo

Door:
Johan Koning
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
12/5/2022

Verschijning nieuwe uitgaven van drie Ondernemersmagazines

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
4 min
|
Datum:
11/5/2022

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators