23/1/2023

Een app die de afstand tot de arbeidsmarkt verkort

Winkel voor werk

Paul Winkel en Corine de Hoog

Een app die de afstand tot de arbeidsmarkt verkort

Winkel voor werk

T

ekort aan ‘handjes’ en een groeiend aantal jongeren met ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Wie kent deze begrippen inmiddels nog niet? Het zijn allebei problemen waar het mkb, en in het bijzonder die in Twente, mee te kampen heeft. Drie ondernemers en hun gezamenlijke personeelsadviseur zagen een mogelijke oplossing om beide problemen tegelijk aan te pakken en wisten zich daarmee in de kijker te spelen van het Ministerie van Economische Zaken. Met een mooie subsidie vanuit ‘MKB!dee’ is er anderhalf jaar achter de schermen hard gewerkt aan de totstandkoming van de Talenten App. Een unieke, laagdrempelige scholingsapp met een enorme potentie.

Invia Talentenfabriek, Schuttinggigant, Huisman Installatietechniek en Winkel voor werk zijn ondernemingen van respectievelijk Bas Winkel, Jan Peter Huisman en Paul Winkel. Alle drie doen ze al geruime tijd zaken met elkaar en maken ze gebruik van werknemers van Invia.
Een leerwerkbedrijf met als doel om voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt onder begeleiding passend werk te vinden.

V.l.n.r.: Paul Winkel, Bas Winkel en Jan Peter Huisman.

Ruim begrip

Paul Winkel: “Het begrip ‘mensen met afstand tot de arbeidsmarkt’ is nogal ruim. Het kunnen mensen met verstandelijke beperkingen zijn, maar ook lichamelijke, door ziekte of een ongeval. Maar ook gedragsproblemen of een vervelende thuissituatie kunnen hieronder vallen. Het zijn vaak jongeren voor wie een ROC te hoog gegrepen is en die daardoor tussen wal en schip dreigen te belanden, omdat ze soms slecht kunnen lezen of de lesstof gewoon niet begrijpen. En dus; geen diploma, geen werk; maar het zegt helemaal niets over wat ze wél kunnen. Je kunt hard en goed werken en je weet precies wat je moet doen, maar je hebt bijvoorbeeld niet het vermogen om je VCA (Veiligheid, gezondheid en milieu) diploma te halen, dan kom je de bouw gewoon niet op. Daarom zitten deze  mensen dus vaak thuis.”

Enthousiasme bij Ministerie van Economische zaken

“Wij raakten vorig jaar samen in gesprek over deze problematiek en zijn toen met elkaar gaan brainstormen en kwam Bas Winkel met het idee om iets te ontwikkelen waarmee deze mensen op een heel eenvoudige en vooral visuele manier iets kunnen leren. Met aan het eind van het traject een soort kwalificatie van vaardigheden, waardoor ze wél inzetbaar kunnen zijn. We zijn dit idee toen verder uit gaan werken en hebben in samenwerking met Jannes Bouma van Trisolis Subsidies een plan gemaakt dat  vervolgens is ingediend  bij het ministerie. En die waren zeer enthousiast” vertelt Corine de Hoog, Manager Personeelsdiensten en Organisatieadviseur bij Eshuis Accountants en Adviseurs, coördinator van het project.

“Geen diploma, geen werk; maar het zegt helemaal niets over wat ze wél kunnen”

Scholingsapp met YouTube instructievideo’s

Paul: “De app die we hiervoor hebben bedacht, neemt deze mensen op een heel gedetailleerde wijze mee door een werkproces dat we in piepkleine handelingen hebben gekipt. Zo zijn we nu bijvoorbeeld met een aantal leerlingen bij Invia bezig met een schuttingproject. De eerste module bestaat uit de werkvoorbereiding: materialen klaarleggen, veiligheidsschoenen aandoen, gereedschap verzamelen, etcetera. Net als bij een andere groep waarin het maken van een prefab-installatiebord voor de installateur het project is. Het klinkt voor ons allemaal heel simpel, maar bij iedere module is er een link naar een eigen YouTube kanaal, met een instructievideo, waarin een ervaren werknemer van Schuttinggigant of Huisman ook duidelijk uitlegt wat hij doet.”

Checklist sociale vaardigheden

Binnen iedere module dienen alle  handelingen minimaal vijf keer foutloos te worden gedaan. Daarna wordt er door de begeleider een groen vinkje gezet. Wanneer je alle modules hebt doorlopen, kun jij dus een schutting plaatsen of een prefab-installatiebord maken. Je krijgt dan van ons een geprinte versie als een proeve van bekwaamheid, waarmee je bijvoorbeeld kunt solliciteren.” De handelingen die in deze app staan, zijn vooralsnog gericht op de werkzaamheden bij de genoemde bedrijven, maar zijn uiteraard geheel af te stemmen op ieder willekeurig bedrijf. “We hebben sinds kort ook checklist ‘sociale vaardigheden’ toegevoegd. Denk hierbij aan voor ons hele eenvoudige zaken zoals ‘hoe ga ik om met collega’s in een team’ of ‘heb ik mijn lunch wel meegenomen’. Een poppetje in de werkkleding van jouw bedrijf steekt zijn duim op bij ieder onderwerp op de checklist”, gaat Paul verder.

Talenten App is toepasbaar in vrijwel iedere organisatie

Corine: “Veel ondernemers vinden de begeleiding van medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt vaak lastig en veel tijd en dus geld kosten. In mijn vak bestaat het begrip ‘Jobcarving’. Kort gezegd komt het er op neer dat een deel van de werkzaamheden die iemand in bepaalde functie verricht ook gedaan zou kunnen worden door bijvoorbeeld iemand met een beperking, waardoor je wint aan arbeidscapaciteit. Weet je, deze mensen worden vaak heel gelukkige en loyale werknemers, als je ze op een goede manier begeleidt en inzet. Uiteindelijk verdien je het gewoon terug.” Het is de bedoeling dat de app begin februari wordt gelanceerd. “Ja, dan is die operationeel voor ons. Maar hij is ook uitermate geschikt voor stages of bij gemeentes die deze mensen vaak bij het groenonderhoud of de reinigingsdienst aan het werk hebben. Stel dat er ééntje enorm goed kan snoeien, maar niemand weet het. Met deze app kun je de vaardigheden vastleggen en zou de man of vrouw zo bij een hoveniersbedrijf kunnen solliciteren”, zegt Paul. Om af te sluiten met een statement: “Ik ben ervan overtuigd dat elk bedrijf wel iets kan doen om bepaalde werkzaamheden te vereenvoudigen, waardoor deze mensen ook deel uit kunnen maken van het arbeidsproces. Ik hoop dat onze app hieraan kan bijdragen!

Winkel voor werk B.V.
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Energieopwekking in eigen beheer, hoe doe je dat?

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
19/4/2024

News Outside Voetbaldag bij KOSC in de meivakantie

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
10/4/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators