20/12/2022

Elk kind verdient een feestelijke verjaardag!

Verjaardagsbox Gemeente Dinkelland

Annette Zwiep-Rosens
Anno Oude Engberink
Anno Oude Engberink
Enschede | Nederland

Elk kind verdient een feestelijke verjaardag!

Verjaardagsbox Gemeente Dinkelland

V

anuit haar rol als wethouder van de Gemeente Dinkelland kwam Annette Zwiep-Rosens, nu nog steeds raadslid voor Lokaal Dinkelland, een aantal jaren geleden in België in contact met iemand die een zogenaamde wensboom had gerealiseerd. Kinderen uit gezinnen die het niet zo breed hebben, konden daar, in het gemeentehuis, een cadeautje ophalen. “Zoiets wilde ik ook wel in onze gemeente doen, alleen bleek dat lastig tot stand te brengen. Maar vijf jaar geleden hoorde ik van de Verjaardagsbox Oldenzaal. Een prachtig initiatief, dat naar mijn mening in de Gemeente Dinkelland navolging verdiende.” Het begon met een Facebook-pagina, het optrommelen van vrijwilligers en financiële steun van de Rabobank. En nu is de Verjaardagsbox Gemeente Dinkelland, met Annette als coördinator, niet meer weg te denken.

De Verjaardagsbox Gemeente Dinkelland wordt in administratieve en financiële zin beheerd door SWTD, Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland. Annette: “Als Verjaardagsbox zijn wij geen stichting, wij doen alle praktische zaken. Daarom zijn we blij met de ondersteuning van SWTD, voor de intake Van hen krijgen wij ook de namen van kinderen. Zelf doen we geen intakes. Verder beslissen de vrijwilligers alles samen en daarbij houden we het zo eenvoudig mogelijk. Gewoon dóen en kinderen in onze gemeente helpen.”

Annette Zwiep-Rosens (boven, tweede van links) samen met andere vrijwilligers van Verjaardagbox Gemeente Dinkelland. | Fotografie: Cas Busscher

Twee leeftijdsgroepen

“De Verjaardagsbox is een goed gevulde én mooi versierde doos”, zegt Annette. Er zitten allerlei dingen in die nodig zijn voor een leuke verjaardag. Denk aan versierspullen, traktaties en een cadeautje. En natuurlijk een taart, waarvoor alle negen bakkers in de gemeente en tien thuisbakkers zich met enthousiasme inzetten. Totaal hebben we drie boxen. De Verjaardagsbox is uiteraard voor het kind zelf. Daarnaast ontvangt het gezin een Vakantiebox, die het voor de kinderen in de zes weken van de zomervakantie in en om het huis nog leuker maakt, en een Sintbox, die we rond Sinterklaas uitdelen. Voor de vulling van de boxen zijn we blij met de bijdragen van lokale bedrijven zoals supermarkten en drogisterijen, maar ook regionale bedrijven kunnen hun steentje bijdragen. Wat we verder nog kunnen regelen, zijn traktaties op school en het organiseren van een kinderfeestje voor basisschoolkinderen. Dat doen we door ondersteuning van en in samenwerking met lokale bedrijven uit onze gemeente.

“Het is belangrijk om uit te leggen hoe ondernemers kunnen helpen”

Elk kind verdient een verjaardag

Die samenwerking en ondersteuning zijn belangrijk. Want waar het tenslotte om gaat, zoals ook groot op de website van de Verjaardagsbox Dinkelland staat vermeld, is: ‘elk kind verdient een feestelijke verjaardag, ook als er thuis geen geld voor is’. “Inmiddels betreft het al zo’n honderdzeventig kinderen die bij ons zijn aangemeld”, zegt Annette. “En ik ben bang dat dat aantal de komende tijd behoorlijk zal toenemen, gezien de sociale en economische problemen waar we mee kampen. Om  onze doelen te realiseren, hebben we op dit moment ongeveer tienduizend euro per jaar nodig en dat zal op korte termijn niet meer genoeg zijn. De armoede neemt immers toe.”

“Wat wij als Verjaardagsbox Dinkelland doen, doet er echt toe!”

Actiever richting ondernemers

Het is daarom nodig, om aan de toenemende vraag naar de Verjaardags- en andere boxen te kunnen voldoen, dat er actiever initiatieven worden ondernomen om meer geld en schenkingen in natura bij elkaar te krijgen voor de vulling van de boxen. Annette: “We moeten nu een volgende stap zetten. We zijn nu eenmaal afhankelijk van de steun van het bedrijfsleven. Daarom gaan we onszelf meer profileren en zichtbaarder maken, onder meer door af en toe het woord te vragen tijdens bijeenkomsten van ondernemersverenigingen. Het is belangrijk om uit te leggen hoe ondernemers kunnen helpen.” Dat kan op drie manieren. Er kan voor gekozen worden om eenmalig of periodiek een bedrag te doneren. Een tweede optie is het aanbieden van producten die mooi in de Verjaardagsbox passen, gratis of  tegen een gunstige prijs. En de derde mogelijkheid is het aanbieden van een accommodatie of arrangement ten behoeve van een kinderfeestje.


Stichting Welzijn Dinkelland
Kerkstraat 94A, 7667 PZ Reutum
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Energieopwekking in eigen beheer, hoe doe je dat?

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
19/4/2024

News Outside Voetbaldag bij KOSC in de meivakantie

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
10/4/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators