25/5/2023

Europese regio's Oost-Nederland en Nord-Westfalen versterken economische banden voor innovatie en duurzaamheid

Persbericht Twenteboard

Redactie Twenterand
Redactie Twenterand
Twenterand | Nederland

Europese regio's Oost-Nederland en Nord-Westfalen versterken economische banden voor innovatie en duurzaamheid

Persbericht Twenteboard

D

e grensregio's Oost-Nederland en Nord-Westfalen gaan intensiever samenwerken om innovaties te versnellen voor een duurzame toekomst. De focus ligt op Advanced Manufacturing & Robotics, Energy, Medtech en de Circulaire Economie. Een bijbehorende grensoverschrijdende strategie is gisteravond (23 mei) in Münster vastgesteld door de vele instellingen die zich inzetten voor een sterkere Duits-Nederlandse samenwerking. De Kamer van Koophandel en Industrie van Noordwestfalen, TwenteBoard en Oost NL onderstrepen hiermee hun "gemeenschappelijke missie om de regionale economie en het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen". Ook de steden Münster en Enschede alsmede Münsterland e.V., WTC Twente en EUREGIO ondersteunen de intentieverklaring en de grensoverschrijdende strategie.

In 2021 ondertekenden de Kamer van Koophandel en Industrie van Noord-Westfalen, Twente Board en Oost NL samen met vier ondersteunende partners (stad Enschede, stad Münster, EUREGIO en Münster Chamber of Crafts) het Memorandum of Understanding (MoU) voor grensoverschrijdende samenwerking. Vanuit het oogpunt van de Euregionale economie en voor het bedrijfsleven is grensoverschrijdende samenwerking nog niet vanzelfsprekend. Om deze samenwerking verder te bevorderen hebben de partners daarom een gezamenlijke strategie ontwikkeld. In deze MoU-strategie beschreven de partners hun langetermijnambities, doelstellingen voor de komende twee tot drie jaar en concrete activiteiten voor het komende jaar. IHK Chief Executive Dr Fritz Jaeckel legt uit: "In de komende jaren werken we samen aan een structurele, grensoverschrijdende strategische agenda met als doel onze economische activiteiten te versterken en het wereldwijde concurrentievermogen van onze bedrijven te vergroten."

Strategische actielijnen

Er zijn vier strategische thema's geformuleerd: Advanced Manufacturing & Robotics, Energie, Medtech en Circulaire Economie. Voor elk thema is de grensoverschrijdende ambitie gekoppeld aan de nationale agenda's in Duitsland en Nederland en aan relevante Europese programma's. Wendy de Jong, CEO Oost NL: ''Belangrijke focus van de grensoverschrijdende samenwerking tussen Oost-Nederland en Nord-Westfalen ligt op onze wederzijdse succesgebieden batterijtechnologie, digitale industrie en medische gezondheid. Op deze thema's ontwikkelen we grensoverschrijdende actielijnen." Daarnaast zetten de partijen in op de thema's Talent, Infrastructuur en Internationalisering. "Met deze gezamenlijke inspanningen streven we naar verdere groei en ontwikkeling van de regio's waarbij innovatie en duurzaamheid centraal staan", aldus De Jong.

Fotografie: Michael C. Moeller | Van links naar rechts: Sebastian van deelAnna schlusen Klaus ehling Dinand de Jong Enno Fuchs Christiane lösel Jasper kerkwijk Angela stähler Victor-Jan leurs René bogaartsDr. Fritz jaeckelWendy de Jong Freerk faberHans Brouwers

Samenwerking versterkt de regio's

De in 2021 ondertekende MoU door IHK Nord Westfalen, Twente Board, Oost NL heeft al geleid tot een vruchtbare samenwerking en succesvolle initiatieven. Victor Jan Leurs, Directeur Twente Board: “Regelmatig wisselen we al ideeën uit en organiseren we activiteiten om de economische ontwikkeling van onze grensoverschrijdende regio’s en bedrijven vooruit te helpen.” Dit leidde bijvoorbeeld tot de gezamenlijke programmering van het jaarlijkse Nederlands-Duitse Tech Digital Summit Euregio Event in 2021, 2022 en 2023. Ook de innovatie- en businessmissie naar Silicon Valley in 2022, resulterende in een samenwerking tussen de universiteiten van Stanford, Münster en Twente, de Smart Factory Tour in 2022, de Battery Research Day in 2022 en de Duits-Nederlandse zakendialoog met als thema energietransitie in 2022 zijn mooie gezamenlijke successen. Daarnaast werden bijeenkomsten gehouden tussen Nederlandse en Duitse MedTech clusters, startup communities en waterstofinitiatieven. Leurs: “Met het toetreden van WTC Twente en Münsterland e.V. tot het MoU is onze samenwerking nog krachtiger om in de regio’s de economische activiteiten en innovatie te versterken en zo de concurrentiekracht van onze bedrijven te vergroten."

Twente Board
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Hoe kies je de juiste businesscoach voor jouw onderneming?

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
1 min
|
Datum:
17/6/2024

Regionaal geld voor slimme oplossing overvol stroomnet

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
28/5/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators