2/12/2021

“Samen aan de slag met biodiversiteit!”

De Groene Loper Twenterand

Bert Aman
E

en groene loper is een groen initiatief dat op alle mogelijke plekken in de gemeente kan worden gestart. Denk aan projecten die de biodiversiteit vergroten, klimaatadaptatie stimuleren of simpelweg meer groen creëren. De provincie Overijssel is enkele jaren geleden beginnen met het idee van die groene loper, waarbij de betrokken gemeente steeds voor de cofinanciering aan de lat staat. Met verschillende partijen worden groene initiatieven bedacht én uitgevoerd. Bert Aman van De Groene Loper Twenterand neemt ons mee in wat was, wat is en wat nog gaat komen. Maar altijd samen.

Als klein jongetje maakte Bert Aman al vroeg kennis met het platteland rondom Vriezenveen. “Mijn oom had een boerderij en dat vond ik al meteen prachtig”, vertelt Bert al mijmerend. “Niemand vond het ook vreemd dat ik na de mavo naar de landbouwschool ging en graag boer wilde worden. Toen ik allergisch bleek te zijn voor koeien, moest ik wel even mijn plannen bijstellen. Na de Hogere Landbouwschool kwam ik toch nog in de agrarische wereld terecht, bij de Rabobank als financieel adviseur voor melkveebedrijven. Tegenwoordig werk ik bij Kobra Accountant & Adviseurs in Tubbergen, waar ik nog steeds vooral als adviseur in de agrarische sector werkzaam ben.”

Echt iets voor mij

Naast zijn werk in Tubbergen is Bert Aman ook een dag in de week actief voor zijn eigen adviesbureau. Je zou denken dat er dan niet veel tijd meer overblijft. Maar Aman krijgt 25 uur in een dag om ruimte te maken voor zijn passie voor de natuur. “Ik ben altijd al actief geweest in het buitengebied. Voor mijn werk, maar ook hobbymatig ben ik veel buiten en geniet ik van de flora en fauna. Toen ik via via vernam dat ze iemand zochten om voor de provincie De Groene Loper in Twenterand te gaan organiseren, hoefde ik niet lang na te denken. Dit is écht iets voor mij, dus ik ben het maar gewoon gaan doen ruim twee jaar geleden.”

Heel divers

Wat De Groene Loper precies is, legt Aman graag uit. “Het heet zo, omdat we ernaar streven om door heel Overijssel, en Twenterand in het bijzonder, kleine groene initiatieven aan te wakkeren en uit te voeren. Kleine groene lopertjes op de landkaart dus eigenlijk, die aan elkaar gekoppeld één grote groene loper vormen. Vandaar de naam. De initiatieven die er in de provincie zijn kun je gerust heel divers noemen. Van typisch binnenstedelijke initiatieven in bijvoorbeeld Zwolle, zoals geveltuinen en boomspiegels, tot aan plattelandsprojecten in Vriezenveen, zoals de aanschaf en de inzet van een weidevogeldrone.”

“Doel is om inwoners en bedrijven te betrekken bij hun eigen groene leefomgeving”

Straten, buurten en wijken

Als Aman eenmaal op zijn groene praatstoel zit, dan is hij maar lastig in te tomen. Geestdriftig vertelt de Vriezenvener over allerlei groene initiatieven die al in alle mogelijke samenwerkingsverbanden zijn gerealiseerd. Want het maakt Aman niet uit wélk stempel er op een succesvol groen initiatief staat, áls het maar gerealiseerd wordt. “We werken vaak samen met andere lokale organisaties, zoals de gemeente Twenterand, LTO, de KNNV en de Agrarische Natuurvereniging Land & Schap. Doel is om inwoners en bedrijven te betrekken bij hun eigen groene leefomgeving. Dat doen we zoveel mogelijk samen, in straten, buurten en wijken, maar ook op het platteland”, legt Aman uit.

Bert Aman bij één van de insectenhotels. Een duurzaam gerealiseerd project van de Groene Loper Twenterand

Indrukwekkende lijst

De lijst met succesvolle groene projecten die onder regie van De Groene Loper Twenterand zijn gerealiseerd is inmiddels indrukwekkend te noemen. Van de aanleg van ruim 10.000 vierkante meter heggen met inlands groen tot het planten van 110 bomen aan onder meer de Westerveenweg en Weitemansweg. En van het gratis verstrekken van nestkasten voor de bedreigde ringmus tot het regelen van talrijke insectenhotels bij verschillende boerenbedrijven. Allemaal aangejaagd door Aman. “We brengen vooral mensen bij elkaar, weten welke subsidiemogelijkheden er zijn en kunnen mensen enthousiasmeren om samen mooie groene dingen te doen voor Twenterand”, aldus Aman.

Eetbaar Groen

Een van de nieuwe initiatieven gaat onder de noemer Eetbaar Groen door het leven. Dankzij een provinciale subsidie en geld van het Prins Bernhardfonds kunnen op diverse plekken vruchtdragende struiken geplant worden. “Dat doen we bijvoorbeeld samen met Mijande”, vertelt Aman. “Bij sommige huurwoningen plaatsen we struiken waar mensen ook van kunnen eten. En we zijn ook bezig om voor een school een heus voedselbos aan te leggen. Vroeger zat ik als jongetje vooral met mijn hoofd in het bos, tegenwoordig staat bij veel kinderen de Nintendo de halve dag aan. Zo’n voedselbos kan kinderen leren wat de waarde is van natuur en biodiversiteit.”

Bert Aman bij het zelfgemaakte kleine huis
Drone voor weidevogels en reeën

Een recent initiatief springt er nogal bovenuit, realiseert ook Bert Aman zich. “Dan gaat het om de aanschaf en inzet van een professionele drone om reekalveren en weidevogels te kunnen opsporen. Samen met onder meer de ANV willen we boeren helpen te voorkomen dat er bij het maaien of oogsten onnodig dieren gewond of gedood worden. Een supermooi initiatief waar we in Vriezenveen de handen snel voor op elkaar kregen. In no time was het grootste deel van het benodigde geld dankzij gulle giften van lokale ondernemers geregeld. Een klein gat moet nog overbrugd worden om het plan definitief tot een goed einde te brengen. De boeren zijn ook erg blij, want die vinden dierenleed natuurlijk ook vreselijk. Vrijwilligers gaan een training doen om de drone te kunnen vliegen. Weer een fraai voorbeeld van wat je samen kunt bereiken als je de schouders eronder zet.”

Kansen durven pakken

De Groene Loper drijft vooral op de inzet van Bert Aman zelf. Hij doet dan ook graag een oproep. “We kunnen wel wat vrijwilligers, maar ook betrokken bewoners gebruiken die ons willen helpen met nieuwe initiatieven. En ondernemers die ons werk willen sponsoren zijn vanzelfsprekend ook van harte welkom. Maar het is al heel mooi dat we samen met al die goedwillende inwoners en ondernemers zoveel mooie groene initiatieven hebben kunnen realiseren in Twenterand. Ik hoop dat nog meer straten, buurten en wijken ons weten te vinden. Maar ook verenigingen, scholen en bedrijven. Want een groen initiatief in je eigen leefomgeving kun je gewoon zelf starten. Je moet alleen wel de mogelijkheden willen zien en de kansen durven pakken. Daarna volgt de uitvoering en daar kunnen wij bij helpen. Dat doen we graag, want stilzitten komt niet voor in ons woordenboek.”

Zo’n voedselbos kan kinderen leren wat de waarde is van natuur en biodiversiteit.”

Groene Loper Twenterand
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Sterk Techniek Onderwijs zoekt bedrijven!

Door:
Jouke Zomer
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
8/12/2021

Sterk Techniek Onderwijs creëert beweging in onderwijs- en technieklandschap

Door:
Ciska Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
4 min
|
Datum:
7/12/2021

“Iedereen moet zijn steentje bijdragen aan een betere en schonere wereld”

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
4 min
|
Datum:
7/12/2021

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Twenterand bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Jeroen Kunst | leef marketing
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators