29/10/2021

Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering

"Wij lopen voorop met circulariteit"

Erwin en Marcel Kamphuis
Anno Oude Engberink
Anno Oude Engberink
Enschede | Nederland

Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering

"Wij lopen voorop met circulariteit"

I

n 2019 ontvingen de eigenaren Erwin en Marcel Kamphuis van Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering uit handen van wethouder Ursula Bekhuis de Ondernemersprijs Tubbergen. Een eervolle erkenning en waardering door de gemeente. “Maar het mooiste daarvan was dat ons bedrijf door het personeel was genomineerd,” zegt Marcel, “en daar zijn we trots op, dat betekende een geweldige erkenning.”

“Die nominatie geeft ook aan dat we een echt familiebedrijf vormen. Onze werknemers en vaste inleners, en dat zijn er nu ongeveer honderd, en de wijze waarop ze samenwerken en veel voor elkaar over hebben, vormen de belangrijkste pijler onder ons bedrijf. Het gaat bij ons om de kracht van mens en materieel. En daartussen vormen Erwin en ik de schakel,” aldus Marcel. “Wij staan tussen de mensen als een van hen, want alleen op die manier kan het werken.” Daarmee zetten zij het gedachtengoed voort van hun, helaas te vroeg overleden, vader Gerard, die het bedrijf in 1953 oprichtte.

Hergebruik en duurzaamheid

Gerard Kamphuis was zijn tijd trouwens ver vooruit waar het gaat om het hergebruik van materialen. “Hij was van mening dat gebruikte materialen zo veel mogelijk een tweede leven verdienen,” zegt Erwin, die met zijn vrouw en twee kinderen naast het bedrijf woont. “En dat was in die tijd nogal ongebruikelijk. Ten tijde van het opkomen van de bouwmarkten was hergebuik van gebruikte bouwmaterialen even wat minder in trek. Maar die visie op gebruikte bouwmaterialen is nu gelukkig echt voorbij. Tegenwoordig draait steeds meer om circulariteit en daarin lopen wij met Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering voorop.”

Erwin (links) en Marcel Kamphuis: "Tegenwoordig draait steeds meer om circulariteit en daarin lopen wij met Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering voorop."
Erwin (links) en Marcel Kamphuis: "Tegenwoordig draait steeds meer om circulariteit en daarin lopen wij met Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering voorop."

Totaal-renovatiesloop en demontage

Het begrip ‘slopen’ kan om die reden dan ook vaak beter vervangen worden door ‘demontage’. Marcel, die getrouwd is, twee kinderen heeft en in Reutum woont, zegt hierover: “Wat je bijvoorbeeld steeds meer ziet, is renovatiesloop, waarvoor we met name kleine machines gebruiken. Na het verwijderen van asbest, indien noodzakelijk, beginnen we een gebouw zorgvuldig te strippen om ervoor te zorgen dat tot bijna honderd procent van de materialen hergebruikt of gerecycled kan worden. De Ambachtsschool in Enschede is hiervan een mooi voorbeeld. Die oude school hebben we volledig gedemonteerd en de materialen gescheiden en voor hergebruik afgevoerd. Dat was trouwens een klus die we heel voorzichtig moesten aanpakken omdat het bijna tegen een ander gebouw aan staat. Dat vereist precieze aandacht van vakmensen, en die hebben we in huis.”

Asbestsanering

“Een onderdeel van ons bedrijf dat zeker niet vergeten mag worden, is - naast bodemsaneringen - het uitvoeren van asbestsaneringen,” aldus Erwin. “Aangezien het grootste gedeelte van de bebouwing in Nederland nog van voor 1994 stamt, zijn we elke dag nog met ongeveer tien ploegen asbestsaneerders onderweg om de gebouwen die gesloopt of gerenoveerd moeten worden asbestvrij te maken. Deze bedrijfsactiviteit vergt veel voorbereiding, niet alleen van de saneerders buiten, maar ook op kantoor, betreffende werkvoorbereiding en administratie. Van de zestien collega’s op kantoor zijn er vijf constant bezig met asbestsaneringen.”

“De natuur moet uiteindelijk de grote winnaar moet zijn”

Omgekeerd Bouwen

Over circulariteit gesproken: in januari 2017 openden Erwin en Marcel een vestiging aan de Galvanistraat in Tubbergen, op de voormalige gemeentewerf, een vestiging waar tweedehands goederen en materialen worden opgeslagen en verhandeld. De creatieve naam daarvoor is Omgekeerd Bouwen. Op dat terrein zijn ook kringloopbedrijf De Beurs en afvalbrengpunt Renewi gevestigd. De visie daarachter is, aldus Marcel, “dat particulieren op dit gezamenlijke plein altijd hun overbodig geworden spullen kwijt kunnen. Kan De Beurs ze niet gebruiken, dan kunnen wij met Omgekeerd Bouwen kijken of ze hergebruikt kunnen worden. Als dat uiteindelijk ook niet mogelijk blijkt, wat we zoveel mogelijk proberen te voorkomen, kun je er mee naar het afvalpunt. Ook met Omgekeerd Bouwen brengen we dus in de praktijk dat we geloven in een toekomst voor circulair bouwen. Grondstoffen worden steeds schaarser en we moeten met zijn allen het failliet van onze wereld voorkomen.” Duurzaam ondernemen, met circulariteit als belangrijk onderdeel, is voor Erwin en Marcel Kamphuis en hun bedrijf dus zeer belangrijk. Erwin: “Om die reden besteden we in ons bedrijf zelf ook steeds meer aandacht aan duurzaamheid, niet alleen door middel van voor de hand liggende maatregelen zoals isolatie en het installeren van LED- verlichting, maar ook door de stapsgewijze aanschaf van elektrisch materieel. “Want waar het al met al om gaat,” besluit Marcel, “is dat de natuur uiteindelijk de grote winnaar moet zijn.”

Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering
Snoeymansweg 19, 7668 TH, Reutem
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

De jeugd heeft de toekomst, de Engbertsdijksvenen ook?

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
12/5/2022

Duurzame en betekenisvolle vertalingen van Fairlingo

Door:
Johan Koning
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
12/5/2022

Verschijning nieuwe uitgaven van drie Ondernemersmagazines

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
4 min
|
Datum:
11/5/2022

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators