28/3/2024

“Inzicht in de materie leidt tot oplossingen van problemen”

Kuims

Henk Kuipers
Ciska Oude Engberink
Ciska Oude Engberink
Hengelo | Nederland

“Inzicht in de materie leidt tot oplossingen van problemen”

Kuims

H

Henk Kuipers geeft met zijn bedrijf Kuims advies en verzorgt opleidingen en cursussen op gebied van elektrische veiligheid, NEN3140 en NEN1010. Dit doet hij vanuit pure passie voor techniek én het overdragen van kennis aan mensen. Op een ontspannen manier maakt hij theoretische technische kennis begrijpelijk en toepasbaar voor verschillende bedrijven en groepen cursisten. Met zijn enthousiasme enthousiasmeert hij de cursisten om de opgedane kennis in praktijk te kunnen brengen.

“Techniek is over het algemeen een vrij zwaar onderwerp. Het is aan mij om deze materie op een ontspannen manier over te dragen. Dat doe ik niet door even mijn verhaal te vertellen en vervolgens te vertrekken. Nee ik maak de technische kennis begrijpelijk voor die specifieke groep waar ik voor sta. Ik speel met situaties en praat met de mensen; ik zorg ervoor dat ze daadwerkelijk leren wat er toe doet. Ik leg de theoretische materie uit door voorbeelden te koppelen aan persoonlijke situaties”’,  legt Henk uit.

Gebrek aan techneuten

“Het probleem in Nederland is dat er een groot gebrek is aan mensen met technische kennis. Een gebrek aan techneuten in het algemeen. Misschien wel omdat het voor veel mensen ingewikkeld lijkt. Maar daardoor staan bedrijven erg open om bijgeschoold te worden. Om te kijken wat voor oplossingen er mogelijk zijn voor problemen die zich voordoen.”

Informatie tastbaar maken

“Neem bijvoorbeeld een wasmachine. Wat voor storingen kunnen zich voordoen en hoe kan het dat die storingen zich kunnen voordoen? Wanneer ik zo’n simpel voorbeeld uitleg, wordt de techniekmaterie begrijpelijk. Want de materie werkt vaak hetzelfde als een productiemachine in het desbetreffende bedrijf. Kortom: ik breng de ingewikkelde materie terug naar objecten of situaties waar mensen zelf mee bezig zijn in het dagelijks leven. Dan wordt het tastbaar en begrijpelijk.”

Aggregatencursus

Henk verzorgt opleidingen op gebied van NEN1010 en NEN3140 elektrische veiligheid bij grote installatiebedrijven door heel Nederland. En gaandeweg heeft hij zich gespecialiseerd in het overdragen van kennis omtrent problemen bij aggregaten. “Met aggregaten liep ik telkens tegen dezelfde problemen aan en dus heb ik daarvoor een cursus ontwikkeld. Een aggregaat is een apparaat dat energie levert op het moment dat je spanning nodig hebt bij bijvoorbeeld spanningsuitval of tijdens een evenement. Dan moet je dat dus op een dusdanige manier doen, dat de artiest op dat podium geen last zal krijgen van storingen. Als je inzicht hebt in wat de problemen kunnen zijn, kun je van te voren de nodige maatregelen nemen. Dus heb je inzicht nodig in de materie, en die technische kennis draag ik graag over.

“Ik maak de technische kennis begrijpelijk voor die specifieke groep waar ik voor sta”

“Bedrijven openen hun deuren voor me”

“Ik kom per jaar bij zo’n honderd verschillende bedrijven. Ze gooien de deur open, laten me precies zien wat ze aan het doen zijn en waar ze problemen hebben. Van een bedrijf waar motoren verkocht worden tot aan de Universiteit in Eindhoven waar ik laatst was. Totaal andere werelden, andere mensen, en dat maakt mijn werk dus afwisselend en fijn. In Twente bijvoorbeeld bij Haarhuis in Ootmarsum, Brinkman en Niemeijer Twello en bijvoorbeeld Bredenoord in Apeldoorn, een groot bedrijf. Dit zijn toch wel belangrijke spelers op de markt, die ik mag helpen”, vertelt hij trots.

Weet hoe iets werkt

Een beroep waarbij je in contact bent met veel verschillende mensen uit verschillende soorten bedrijven is leerzaam. “Ik vind het super interessant en het voelt niet als werk! Ik ben de hele dag op pad en vaak kom ik vol met energie weer thuis en ik leer elke dag bij. Een van mijn meest waardevolle lessen is toch wel: vergaar inzicht in de materie; dat leidt tot oplossingen van problemen. Ofwel: als je weet hoe iets werkt, weet je ook waar het fout gaat en kun je het oplossen.” En Henk sluit af met een mooi advies: “Zorg ervoor dat je gelooft in datgene wat je aan het doen bent. Dat straal je dan uit door enthousiasme. Daardoor worden ander mensen ook enthousiast!”

Kuims
Kanaalweg 8 ​ 7665 VD Albergen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Bokbierfestival Folk & Bock op zondag 22 september

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
8/7/2024

Hoe kies je de juiste businesscoach voor jouw onderneming?

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
1 min
|
Datum:
17/6/2024

Regionaal geld voor slimme oplossing overvol stroomnet

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
28/5/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators