6/7/2023

“Loop Esch Door is écht een uniek hardloopevenement”

Medeorganisator Hubert Klein Haarhuis

Hubert Klein Haarhuis
Anno Oude Engberink
Anno Oude Engberink
Enschede | Nederland

“Loop Esch Door is écht een uniek hardloopevenement”

Medeorganisator Hubert Klein Haarhuis

V

orig jaar vond op 16 oktober de eerste editie plaats van Loop Esch Door, een hardloopevenement met meerdere afstanden voor jong en oud door het centrum van Tubbergen en over de Tubbergse Esch. Medeorganisator Hubert Klein Haarhuis: “Loop Esch Door sloeg aan, het was echt een succes. Ik heb toen de verwachting uitgesproken dat er een tweede editie zou komen en dat gaat nu dus ook gebeuren.” De tweede Loop Esch door vindt dit jaar plaats op zondag 15 oktober. Inschrijven kan via de website, www.loopeschdoor.nl

Die datum is, net als vorig jaar, een dag na het befaamde Oktubberfest en dat is geen toeval. Hubert, zelf een fervent hardloper: “De organisatie wilde het Oktubberfest uitbreiden met een extra activiteit. Daarom kwamen ze met het idee van een hardloopevenement en vroegen of ik ervoor voelde om zoiets te organiseren waarbij gebruik gemaakt zou kunnen worden van hun feesttent als feestlocatie; die tent stond er immers toch al. Ik voelde me door dit idee aangesproken en al snel kwam er een werkgroep om een en ander in gang te zetten.” Die samenwerking krijgt dit jaar dus een vervolg en Hubert is met zijn huidige medebestuursleden, Eric Oude Hamsink, Joost Boerrigter en Thomas Wigger, al volop bezig met de voorbereiding. Ze worden, met name op de dag van het evenement zelf, geholpen door ongeveer vijftig andere vrijwilligers. “Die hebben we hard nodig, want er moet veel werk verzet worden, vooral op de dag zelf. Denk alleen maar aan de opbouw en het regelen van het verkeer.”

Na twintig jaar werd het weer tijd

Het was al weer lang geleden dat er een hardloopevenement was in Tubbergen. Hubert: “Zo’n twintig jaar geleden hadden we hier de Run Bike Run en de Kolenbranderloop. Een dergelijk event wilden we graag terug hebben in Tubbergen. Ook al omdat in veel omringende plaatsen elk jaar een dergelijk evenement plaatsvindt; denk aan de Dom Verdan Loop in Reutum, de Parelloop in Vasse en de Turvenloop in Langeveen. We meenden dat Tubbergen weer in dit rijtje thuishoorde.” Gezien het aantal deelnemers vorig jaar, zo’n zevenhonderd, en het grote aantal toeschouwers was deze inschatting volkomen juist. “Dit jaar verwachten we minimaal een zelfde aantal deelnemers en het streven is om door te groeien naar zo’n duizend lopers. Ook twijfel ik er niet aan dat er opnieuw een enthousiast en in groten getale aanwezig publiek zal zijn.”

Fotograaf: Wieger Dam

Brede doelgroep

Er is bij het organiseren van Loop Esch Door bewust gekozen voor een opzet die zoveel mogelijk mensen de kans geeft om mee te lopen. Hubert: “We wilden dat het evenement heel breed gedragen wordt en dat het dus voor iedereen, van jong tot oud, mogelijk is om mee te doen. De echte, volwassen, hardlopers kunnen kiezen uit twee afstanden, namelijk 5 en 10 kilometer. Wil je liever wandelen? Dat kan ook, want we hebben wandelroutes van 2,5, 5 en 10 kilometer uitgezet. Voor kinderen is er de Kidsrun: 750 meter voor kinderen van 4 tot 8 jaar en 1500 meter voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Ook is er de grote klasse van de loop, de G-run van 500 meter waaraan mensen met een beperking kunnen deelnemen waarbij ook de begeleiders mogen meelopen. In deze categorie gaat het alleen om het meedoen, er zijn geen winnaars of verliezers.”

Unieke route

De hardlooproute voor de volwassenen en de wandelroute is 2,5 kilometer lang. Die wordt dus twee of vier keer gelopen. Deels gaat die route over de Tubbergse Esch - de onverharde Esweg van ongeveer 300 meter -  en deels door het centrum van Tubbergen. De route voor de kinderen en de G-run gaat alleen door het centrum. Hubert: “Door het centrum lopen is voor de deelnemers echt een prachtige beleving. Zeg nou zelf, als je een rondje door het dorp loopt en daarbij wordt aangemoedigd door al die juichende en inspirerende toeschouwers, dan voel je je toch al een winnaar? Extra motiverend is dat het centrum feestelijk wordt aangekleed, onder andere met spandoeken, dat er muziek is en dat de verslaggeving in handen is van een officiële presentator.” Start en finish zijn steeds ter hoogte van ’t Oale Roadhoes. ’De wandelroute begint om 09.00 uur, de tien kilometer gaat om 11.00 uur van start en de 5 kilometer om 12.45. De kids en de deelnemers aan de G-run ontvangen een medaille tijdens de prijsuitreiking. In de overige categorieën zijn er geldprijzen en waardebonnen te winnen. Na de prijsuitreiking gaat het programma verder in de feesttent op het Raadhuisplein en de kinderen kunnen zicht heerlijk uitleven op het springkussen en op de speeltoestellen op het plein.

Fotograaf: Wieger Dam

Op jacht naar het record van Niels te Pas

Naast de vele recreatieve lopers kiest ook een aantal toplopers ervoor om in Tubbergen aanwezig te zijn. Hubert: “Dat doen ze vanwege het unieke karakter van dit evenement, met name het feit dat de route het centrum zo’n cruciale rol speelt en de fantastische sfeer bepaalt. Dat willen ze gewoon meemaken. Een van die lopers is Niels te Pas, een van de beste in de regio. Hij won onder andere de dubbele Mijl in de zogenaamde Nationals tijdens de  FBK Games in Hengelo en mocht ook meedoen met de 1.500 meter in een vol stadion. Voor de overige lopers is het dit jaar de uitdaging om het record van Niels te verbeteren en daarmee een mooie geldprijs te winnen. Naast alle spontane inschrijvingen nodigen we ongeveer twintig toplopers uit om mee te doen en zo Loop Esch Door een extra dimensie te geven.” Dat prijzengeld, maar ook andere kosten, moeten natuurlijk gedekt worden door sponsoring. “Klopt. Dat is niet eenvoudig, maar het lukt. Mede dankzij de hoofdsponsor Home Makelaars, die zich voor drie jaar aan ons evenement heeft verbonden.”

Nieuw: de Bedrijvenloop

Nieuw dit jaar bij Loop Esch Door is de Bedrijvenloop. Hubert: “Bedrijven hebben de mogelijkheid om mee te lopen voor de bedrijvenbokaal met keuze uit de 5 of 10 kilometer. Meedoen aan de wandeltocht kan ook. Een bedrijf kan zich aanmelden met één of meer teams van minimaal 3 en maximaal 5 lopers. De inschrijving kost 175 euro per team en daarvoor krijg je een professionele teamfoto vooraf, een eigen daglocatie bij ’t Oale Raodhoes, krentenwegge, koffie, thee en water vooraf evenals versie broodjes en een drankje na afloop, een medaille voor iedere finisher, de prijsuitreiking op locatie en een bedrijvenklassement per afstand. Verder komt ieder bedrijf onder de aandacht door vermelding van het logo op de website en het omroepen van de bedrijfsnaam tijdens het evenement. Maar het allerbelangrijkste: elk team dat meedoet aan de Bedrijvenloop beleeft een geweldige, sportieve en gezellige dag. Ik zou dus zeggen: inschrijven maar!” 

Loop Esch Door
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators