23/5/2022

“Onze cliënten gaan elke dag met een lach op het gezicht naar huis”

SamenWerk Tubbergen

Leonie Oude Luttikhuis en Nicole Godeke
Anno Oude Engberink
Anno Oude Engberink
Enschede | Nederland

“Onze cliënten gaan elke dag met een lach op het gezicht naar huis”

SamenWerk Tubbergen

M

et zichtbaar plezier poseren Yannick en Nick voor de foto. Uiteraard met een basketbal, want zij doen op 11 juni a.s. tijdens de Special Olympics Nationale Spelen (SONS) mee aan het landelijke basketbaltoernooi voor sporters met een verstandelijke beperking. Dat toernooi vindt plaats in Sportcentrum de Vlaskoel in Tubbergen, dat tevens - naast voetbalvereniging TVC ’28 - de locatie is van SamenWerk Tubbergen, de dagbestedings-werkplek voor (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking. Jobcoach Leonie Oude Luttikhuis en begeleidster Nicole Godeke maken deel uit van het team van SamenWerk Tubbergen.

Yanick, Nick, Nicole en Leonie

“Ik heb SamenWerk Tubbergen binnen Aveleijn op poten gezet,” zegt Leonie, “nadat ik in gesprek was geraakt met de moeder van Nick, die vond dat er voor (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking in Tubbergen te weinig aanbod was. Dat was twee jaar geleden. En nu hebben we in de Vlaskoel een mooi onderkomen voor gemiddeld acht cliënten per dag.”

“Kunnen wij met onze cliënten voor uw bedrijf hulp aanbieden? Neem dan contact op!”

Bedrijven gezocht

SamenWerk biedt een werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij houden zich bezig met allerlei werkzaamheden. Nicole: “Dat zijn onder andere werkzaamheden voor De Vlaskoel zelf, die in ruil daarvoor de ruimte ter beschikking stelt. Denk dan bijvoorbeeld aan schoonmaken, barwerkzaamheden, ramen lappen, prullenbakken verversen, was opvouwen, snoepzakjes maken, het terras netjes houden, buiten zwerfafval opruimen, enzovoorts.” Leonie: “Wat we extra willen benadrukken is dat ze ook allerhande werkzaamheden verrichten voor bedrijven, zoals stickerwerk, inpakwerkzaamheden en arbeidsmatig werk.

Wij willen met name bij de laatste doelgroep meer in beeld komen. Daarom maken we in dit magazine ook graag van de gelegenheid gebruik om tegen bedrijven te zeggen: kunnen wij u onze hulp aanbieden? Neem dan contact met ons op. Onze cliënten zijn er heel blij mee dat ze nuttige dingen kunnen doen en ze maken daarmee echt onderdeel uit van de maatschappij. Ze doen écht mee en het is goed voor hun eigenwaarde. En voor bedrijven is die hulp een welkome ondersteuning.” De samenwerking met bedrijven vindt plaats met een gesloten portemonnee. “We zijn natuurlijk wel gebaat bij een stukje sponsoring als tegenprestatie, bijvoorbeeld lekker vlees voor de barbecue. Tot nu toe gebeurt dat ook, je voelt bij iedereen de solidariteit. Inmiddels kent ook zo’n beetje het hele dorp de cliënten en overal worden ze hartelijk begroet. Dat is zo mooi om te zien!”  

“Iedereen moet komen kijken!”

Yannick en Nick hebben er taken bijgekregen in aanloop naar het basketbaltoernooi, waaraan vanuit De Vlaskoel ook Christel meedoet, naast vijf anderen die niet bij De Vlaskoel werken. Yannick, die evenals Nick voor de gelegenheid het tenue voor de Special Olympics heeft aangetrokken, vertelt met groot enthousiasme: “Mijn grootste taak is heel veel basketbal oefenen. Dat gaat steeds beter. Ik ben trots op mezelf!” Nick kan dat alleen maar beamen: “Vooral het samenspelen is hartstikke leuk. En ook spannend, want de bal moet wel in het net. Heel vaak. Wij willen natuurlijk winnen!” Nicole: “Als ondersteuning krijgen ze bij de voorbereidingen hulp van basketbalvereniging Jolly Jumpers en Vereniging Aangepast Sporten Tubbergen (VAST), die sporten voor mensen met een beperking onder de aandacht wil brengen.” Maar er is meer werk aan de winkel dan alleen sporten. Yannick en Nick zijn namelijk, samen met lokale sporters, ambassadeurs van de Special Olympics. “Ze moeten als ambassadeurs het toernooi natuurlijk promoten,” zegt Leonie. “Daarvoor hebben ze veel afspraken, bijvoorbeeld met de media en met potentiële sponsors. Er zijn ook mooie foto’s gemaakt die je bijvoorbeeld terugvindt op de website, op posters en vooral niet te vergeten levensgroot als busreclame. Als klap op de vuurpijl zullen de spelers voor aanvang van het toernooi met de Olympische vlam door Tubbergen lopen en ongetwijfeld luid worden toegejuicht.” “Heel belangrijk allemaal,” zegt Yannick. “Ja,” vult Nick aan, “want iedereen moet komen kijken!” Dat is een duidelijke oproep. Nicole, tot slot: “Inderdaad, en je zult er geen spijt van krijgen als je als supporter komt aanmoedigen.

Je zult blij worden van al het plezier. Zoals onze cliënten na een dag werken bij SamenWerk Tubbergen ook altijd met plezier en een lach op het gezicht naar huis gaan. Dat is waar we het voor doen en dat maakt ons werk ook zo geweldig.”

Special Olympics Nationale spelen

Tubbergen is een van de 14 Twentse gemeenten waar meer dan 3.000 sporters met een beperking van vrijdag 10 tot en met zondag 12 juni strijden om de gouden plak én nationale roem. De BID-campagne ‘Hier Op An’ was dus een succes. Er worden 25 sporttoernooien georganiseerd, er zal een heus Olympisch Dorp verrijzen op de campus van University of Twente en er vinden een openingsceremonie en atletenparade met duizenden sporters plaats in het Fanny Blankers Koen Stadion in Hengelo.

Videoclip met Edwin van Hoevelaak

Speciaal voor de Special Olympics Nationale Spelen is een videoclip gemaakt, getiteld ‘Altijd een winnaar’, geschreven, gecomponeerd en gezongen door Edwin van Hoevelaak. Aan de videoclip doen een heel aantal ambassadeurs mee, onder wie Nick en Yannick.

SamenWerk Tubbergen Aveleijn
De Vlaskoel Sportlaan 4, 7651 LD Tubbergen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Bouwbedrijf Webbink: “Bouwen is een feestje”

Door:
Bert Kroondijk
|
Fotografie:
Petra Holland
4 min
|
Datum:
4/7/2022

Hoe maak je een hybride (thuis)werkplan?

Door:
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
4/7/2022

Samen Tot De Nek In De Drek

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
4/7/2022

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators