28/7/2023

Op weg naar een circulaire werkwijze in de bouw!

DuSpot

Mart Mensink
Ciska Oude Engberink
Ciska Oude Engberink
Hengelo | Nederland

Op weg naar een circulaire werkwijze in de bouw!

DuSpot

D

e kersverse vader Mart Mensink is altijd actief geweest in de grond- weg- en waterbouw en heeft daarnaast een passie voor ondernemen.. “Ik ben viereneenhalf jaar werkzaam geweest als werkvoorbereider en zag dat er veel verspilling plaatsvond in de gehele sector. Materiaal dat niet werd gebruikt of over was, werd weggegooid. En dat is zonde”, aldus Mart. 

Maar hij heeft een oplossing bedacht. Drie jaar geleden ontstond het idee om deze materialen van verschillende bedrijven te hergebruiken en zo bij te dragen aan een circulaire bouw. Hij startte DuSpot BV. Een onafhankelijke matchingstool voor overheden en aannemers, waar vraag en aanbod voor vrijgekomen bouwmaterialen wordt gematcht. Daarmee stimuleert DuSpot hergebruik, een van de meest duurzaam mogelijke werkwijzen. 

Onafhankelijke tool

“Ik kom uit de Tinder-generatie, je kent het wel: swipen en personen worden gematcht,” vertelt Mart lachend. “En eigenlijk ben ik door deze app en het zien van dit probleem bij niet alleen het aannemersbedrijf waar ik werkzaam voor was, maar ook bij veel andere bouwbedrijven op het idee gekomen om een soortgelijk tool te ontwikkelen voor bouwmaterialen. En met deze tool, die verschillende bedrijven met elkaar te verbinden,” vertelt Mart enthousiast. DuSpot is een SaaS-oplossing, een online tool dus, ontwikkeld door het bedrijf DuSpot. En iedereen in de markt kan gebruik maken van deze dienst. Het is dus voor alle bedrijven een mooie aanvulling voor een bedrijf.”

Fotografie: Kirsten van der Zee

Circulaire bouw

De gebruikers van DuSpot zijn onder andere overheden, ingenieursbureaus en aannemers. De tool biedt de mogelijkheid voor het plaatsen en vinden van vrijgekomen producten als bouwmaterialen die herbruikbaar zijn. Hierdoor ontstaan mooie matches tussen meerdere instanties in verschillende fasen van een project. Door op deze manier bouwmaterialen te distribueren wordt de inkoop voor projecten steeds duurzamer. Stort- en depotkosten worden vermeden en ook transportkosten worden verlaagd. “Ik heb met dit idee bij de Provincie Overijssel aangeklopt, waar er enthousiast op werd gereageerd. De Gemeente Overijssel en Waterschap Vechtstromen verstrekten subsidie om het project uit te rollen. Inmiddels hebben we alle landelijke aannemers aan boord en diverse woningcorporaties, waterschappen en gemeentes. Momenteel heeft DuSpot bijna duizend gebruikers”, vertelt Mart.

Van idee naar groot succes

Mart vertelt dat het begon met een idee, waar hij ongeveer een jaar op heeft lopen broeden. “Maar inmiddels zijn we al met z’n vijven om dit bedrijf tot een succes te maken. En met al circa duizend gebruikers hebben we alle vertrouwen in de groei van DuSpot. We zitten nu in de scale-up fase; inmiddels is het landelijk goed bekend, maar het echt gebruik laten maken van de tool is soms nog lastig. Dit komt door het menselijke aspect; mensen zijn nog niet gewend aan een circulaire werkwijze omdat dit niet de standaard werkwijze is. Deze verandering moet door mensen worden uitgevoerd en dat is even wennen. Dat heeft dus even tijd nodig. Maar we willen ervoor zorgen dat er regionale samenwerkingen worden gevormd, waar de bedrijven uit de regio met elkaar circulair kunnen samenwerken.”

Starter met impact 2022

Met dit mooie nieuwe concept besloot Mart mee te doen aan de verkiezing Starter met Impact 2022. “Ik hoorde over deze verkiezing en dacht: hey! Dit past goed bij wat wij doen. Ik ging er zonder enkele verwachtingen in en toen werden we een paar maand later gebeld dat we in de finale zaten! En tot onze grote heugenis hebben we de finale zelfs gewonnen! Dat voelt super. Het is erg fijn om waardering en erkenning te krijgen voor dat waar we mee bezig zijn. En het is ook de bevestiging dat we op de juiste weg bezig zijn. Met z’n allen op naar een groene toekomst!”

DuSpot
Capitool 50, 7521 PL, Enschede
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Heracles Almelo en Ondernemersmagazine versterken elkaar

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
20/2/2024

Randrock Vriezenveen viert 20-jarig bestaan met knallend lustrumfeest!

Door:
Redactie
|
Fotografie:
onbekend
2 min
|
Datum:
20/2/2024

Grolsch: ‘Durf samen meer te doen en te ontdekken!’

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
4 min
|
Datum:
20/2/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators