29/10/2021

Plegt Carrosserie Groep

“We onderscheiden ons door bijzondere carrosserieën”

Guus, Alexander en Rutger Plegt
M

et inmiddels zo’n zeventig werknemers verdeeld over de drie bedrijven - Brinks Carrosserieën in Enschede, Van Berkum Carrosseriebedrijf in Lochem en Wema Carrosserie, eveneens in Lochem - is de Plegt Carrosserie Groep de grootste in haar branche in Oost-Nederland. Bij Brinks worden de grotere aantallen, meestal standaard carrosserieën geproduceerd. Bij de Lochemse bedrijven gaat het meer om gespecialiseerde producten in kleinere aantallen. Het familiebedrijf heeft de groei er mooi in en de ambitie is dat door te zetten.

De Plegt Carrosserie Groep wordt geleid door oprichter Guus Plegt en zijn zoons Alexander en Rutger. Hoewel ze veel in onderling overleg doen, zijn de taken goed verdeeld. Guus heeft met name de dagelijkse leiding en Brinks onder zijn hoede, terwijl Alexander bedrijfsleider is bij Van Berkum en Wema. Rutger is degene die de marketing en aftersales regelt en hij heeft de productie van de elektrische bezorgwagens van online supermarkt Picnic onder zich.

Last Mile Delivery: Picnic

“Ik ben de ontwerper van de laadruimte van de Picnic-wagens zoals je die nu ziet rijden,” zegt Rutger. “Dit is een relatief nieuw bedrijfsonderdeel. Er wordt steeds meer online gekocht en daarom zal de productie van deze wagens snel blijven groeien. We zetten ze nu af in Nederland en Duitsland; Frankrijk zit er ook aan te komen. Deze ontwikkeling moet je zien in het kader van de Last Mile. Dat houdt in dat steeds meer binnensteden worden afgesloten of minder toegankelijk zijn voor diesel-aangedreven voertuigen. Elektrisch aangedreven voertuigen voor dit laatste stuk bezorging zijn daarbij een oplossing. Daar zijn wij met succes op ingesprongen. En we blijven in dit segment ook andere concepten ontwikkelen, zoals elektrische bakfietsen.”

Eerst Van Berkum, daarna Wema en Brinks

Het begon allemaal toen Guus afscheid nam van bouwbedrijf Plegt- Vos in Langeveen. “Ik ben daar van verschillende bedrijven directeur geweest en heb er altijd met voldoening gewerkt. Maar toen dat stopte, wilde ik voor mezelf beginnen. Ik kreeg daarvoor de kans in 2013, toen ik hoorde dat Van Berkum te koop was. Ik kon het met de eigenaar eens worden en in 2014 kon ik het overnemen. Het bedrijf stond goed bekend en daarom is de naam niet veranderd. Er volgde een periode van groei en Van Berkum zocht samenwerking met Wema. Een samenwerking die ertoe leidde dat Wema werd overgenomen en werd geïntegreerd binnen Van Berkum. Dit was ook het moment dat Rutger in het bedrijf kwam als tekenaar. Later, in 2018, kreeg Guus de kans om Brinks over te nemen waarmee het productaanbood enorm verbreed werd. Drie bedrijven leiden was echter onmogelijk en gelukkig koos Alexander er in 2019 ook voor om in het bedrijf te stappen, als bedrijfsleider bij Van Berkum en Wema. Beide zoons werden in 2020 ook mede-eigenaar, een nieuwe stap in de ontwikkeling van het familiebedrijf. Overigens vind je op internet Langeveen als vestigingsadres van Plegt Carrosserie Groep. Guus: “Dat is alleen het adres van de holding, niet van bedrijfsactiviteiten. Ik woon daar en Rutger woont nog bij ons in.”

“We zijn letterlijk van alle markten thuis”

Echt een mooi bedrijf

Beide zoons hebben als achtergrond onder meer de opleiding HTS autotechniek. Alexander: “Na het VWO koos ik voor die opleiding omdat ik altijd gefascineerd ben geweest door vrachtwagens. Het mooie is dat geen vrachtwagen hetzelfde is en juist dat vereiste maatwerk in de carrosseriebouw trok me aan. Daarnaast vind ik het een mooie uitdaging om bij Van Berkum en Wema de kar te trekken en die bedrijven nog verder in de lift te krijgen.” Rutger: “Ik besloot na een jaar Autotechniek de opleiding Communicatie Multimedia Design te volgen, want daar lag toch meer mijn belangstelling. Tijdens mijn studie had ik al veel gewerkt. Zoals bij Ducati North Europe in Zoeterwoude. ’s Avonds deed ik daarnaast nog het onderhoud van de Picnic-wagens. Toen ik bij Ducati in dienst kon komen, vroeg mijn vader of ik niet bij hem wilde komen werken, want ook daar was op het gebied van 3D tekenen en marketing veel te doen. Daarop heb ik ja gezegd en daar heb ik geen spijt van, het is echt een mooi bedrijf.”

Van links naar rechts: Rutger, Alexander en Guus Plegt.
Van links naar rechts: Rutger, Alexander en Guus Plegt.

Lokale binding

Het producten- en dienstenpakket van Plegt Carrosserie Groep is veelomvattend. Naast de Last Mile-producten gaat het om aanhangers, afzetbakken, autolaadkranen, containersystemen, (gesloten) carrosserieën, en heel veel meer. Zo is er ook een afdeling trailerservice inclusief APK. Guus: “We zijn letterlijk van alle markten thuis. En omdat we transparant zijn, altijd kwaliteit en maatwerk leveren, onze afspraken nakomen en snel leveren, zoeken klanten ons op. Daar zitten ook grote en bekende tussen, zoals DHL, Oosterberg, Rensa, Willem Dijk, Brinks Transport en Auping.” Alexander: “Ook samenwerking met goede leveranciers is belangrijk en gezien onze herkomst zoeken we die graag in de gemeente Tubbergen. Denk aan Jabé Reclame, Twenteprint, Hans Oude Hendriksman en Hans Plegt Transport. Je moet elkaar wat gunnen. Uiteraard doen we ook een en ander aan sponsoring van sport en carnaval, want de verenigingen moeten we met zijn allen in stand houden.”

Plegt Carrosserie Groep
Marssteden 30, 7547 TC, Enschede
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Sterk Techniek Onderwijs zoekt bedrijven!

Door:
Jouke Zomer
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
8/12/2021

Sterk Techniek Onderwijs creëert beweging in onderwijs- en technieklandschap

Door:
Ciska Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
4 min
|
Datum:
7/12/2021

“Iedereen moet zijn steentje bijdragen aan een betere en schonere wereld”

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
4 min
|
Datum:
7/12/2021

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Twenterand bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Jeroen Kunst | leef marketing
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators