16/1/2023

“Standaard kan iedereen”

Familiebedrijf Ten Brinke Rijssen

Henk ten Brinke jr.

“Standaard kan iedereen”

Familiebedrijf Ten Brinke Rijssen

F

amiliebedrijf Ten Brinke Rijssen heeft drie bedrijfstakken: transport, recycling en grondwerken; onlosmakelijk met elkaar verbonden. De drie neven Henk, Freek en Harry runnen samen het bedrijf sinds 2008.


Henk ten Brinke jr. vertelt hoe het familiebedrijf sinds de overname is uitgegroeid van twintig tot negenenveertig man personeel. “We begonnen ooit met het transport van zand en grind, mijn opa begon zelfs met paard en wagen. Later is dit aangevuld met vrachtwagens en vervoerden we ook bouwmaterialen voor de aannemers. Het recyclen van bouw- en sloopafval kwam daaruit voort. Inmiddels verzorgen we zelfs grondverzet, het ontgraven van woningen en bedrijfspanden en bijvoorbeeld de aanleg van riolering en straatwerk.”  


Lokaal samenwerken

Ten Brinke werkt voornamelijk in Twente, met Rijssen als middelpunt. “Dat is praktisch en prettig, omdat je vaak met lokale aannemers samenwerkt. Je kent en begrijpt elkaar.” Hij noemt twee recente projecten als voorbeeld. “We werken bijvoorbeeld veel samen met Voortman Steel Construction. Momenteel leggen we de complete erfverharding aan voor een nieuw bedrijfspand van deze organisatie. Waar we ook heel trots op zijn, is de nieuwe parkeerplaats van Müller Transport in Holten. Voor dat terrein van 23.000 vierkante meter zorgden we zowel voor het ontgraven, het storten van puin en zand en de aanleg van bestrating als de installatie van de riolering en de wadi, dus de afwatering.” Ook Roosdom Tijhuis is een vaste lokale partner. “We voeren transportwerkzaamheden uit, grondwerk, riolering en bijvoorbeeld het leveren en plaatsen van infiltratiekratten, voor opvang en hergebruik van regenwater.”  

“Bijna alles kan worden hergebruikt”

Van afval naar grondstoffen

Aan de Noordermorssingel heeft Ten Brinke een enorm terrein waar ze bouw- en sloopafval scheiden en verwerken: Ten Brinke Recycling. Allereerst filteren ze daar al het hout, plastic en groot papier uit het afval. Deze materialen worden opgeslagen of verder uitgesplitst. Het restafval gaat op de lopende band, waar magneten het ijzer eruit pikken. Henk wijst naar de machines die schudden en schuiven. “Wanneer het grootste deel van het afval handmatig is gescheiden in papier, gips en afval, gaat het puin over een zogeheten ‘lichtedelenscheider’. Deze scheidt samen met een waterfilter de laatste afvaldeeltjes van het puin.” Hoewel er met afval en bouwmaterialen gewerkt wordt, is de grote en lichte hal netjes opgeruimd. “Na de brand in 2011 hebben we goed nagedacht over het nieuwe pand. We vinden het belangrijk om schoon te werken en hebben de hal zo ingericht dat de ruimte optimaal wordt benut en het er prettig werken is.” Het buitenterrein bestaat uit een grote opslagplaats voor het recyclebare afval en een flinke voorraad grond, bouwzand en grind. “Alle resten van de bouw en sloop komen hier terecht. En bijna alles wordt hergebruikt. Schoon hout voor warmtekracht, bewerkt hout wordt spaanplaat of biobrandstof. We breken de puinbult machinaal, waarna het puin een nieuw leven krijgt als fundering onder bestrating of wegen.”

Drie generaties Ten Brinke

Het begon allemaal met opa Hendrik Ten Brinke: “Mijn opa haalde in heel Nederland hout op voor de klompenmakerij in Enter, toen nog met paard en wagen. Na de oorlog kwamen de vier zonen bij in het bedrijf.” Paard en wagen werden ingeruild voor Amerikaanse trucks en de lading aangevuld met zand en grind. Ten Brinke haalde in die tijd zand uit een eigen zandput, die vervolgens weer werd opgevuld met vuilnis. “Toen kon dat nog”, lacht Henk. In de jaren ’70 kwamen de graafmachines erbij. “De werkzaamheden breidden zich uit, vaak aan de hand van aanvragen. Konden we iets niet, dan regelden we het alsnog.” Zo ontstond door de jaren heen het familiebedrijf dat Ten Brinke vandaag de dag is. “Standaard kan iedereen”, stelt Henk. “Wij willen ons juist onderscheiden door ons vakmanschap en brede inzetbaarheid.”

“We doen voor onze klanten graag een stapje extra”

Bommen opruimen

Een mooi voorbeeld is de aanvraag vanuit Armaex in Rijssen, om grond af te graven bij een bomdetectie. “Dan krab je je wel even achter de oren! Maar we pakten het aan en nu hebben we een speciaal aangepaste graafmachine, voorzien van verstevigde platen en veiligheidsglas. De EOD riep onlangs onze hulp in bij het ontmantelen van een bom, vlakbij de N35. Dit soort acties past bij ons. We doen graag een stapje extra.”

Groeien vanuit mogelijkheden

Toen de stortplaatsen in de jaren ‘80 werden vervangen door verbrandingsovens, moest het afval gescheiden worden. Een mooie kans en daarmee het begin van Ten Brinke Recycling. “Inmiddels hebben we ruim duizend afvalcontainers voor de bouw en sloop in gebruik.” En de toekomst? “We willen groot blijven, maar wel beheersbaar. Onze uitdaging is nu om door te groeien, zonder het overzicht te verliezen.”

De drie neven Henk jr., Freek en Harry ten Brinke |  Fotografie: Jan-Thijs Vlaskamp


Ten Brinke
Morsweg 24, 7461 AG Rijssen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Heracles Almelo en Ondernemersmagazine versterken elkaar

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
20/2/2024

Randrock Vriezenveen viert 20-jarig bestaan met knallend lustrumfeest!

Door:
Redactie
|
Fotografie:
onbekend
2 min
|
Datum:
20/2/2024

Grolsch: ‘Durf samen meer te doen en te ontdekken!’

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
4 min
|
Datum:
20/2/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators