29/10/2021

Alle kinderen mogen meedoen

Stichting Leergeld Tubbergen

Nelly Remmerswaal

Alle kinderen mogen meedoen

Stichting Leergeld Tubbergen

I

n de gemeente Tubbergen leven 66 gezinnen en circa 134 kinderen rond de armoedegrens. Veel van die kinderen kunnen daarom niet mee doen met sport- of muzieklessen en vallen met de extra’s op school buiten de boot. In het gezin is daar geen geld voor is. Maar kinderen mogen daar niet de dupe van worden. Dat vindt Nelly Remmerswaal, naast Mattie Platvoet coördinator van Stichting Leergeld Tubbergen. Tubbergen sloot zich in 2018 aan bij de overkoepelende stichting toen zij geen aanspraak meer kon maken op gelden uit het jeugdfonds Sport & Cultuur.

“Er is veel verborgen armoede,” weet Remmerswaal, “Ik word wel eens gevraagd: ‘is dat dan in Tubbergen ook zo?’. En als ik dan vertel dat het dan toch over ruim 130 kinderen gaat, staat men wel verbaasd te kijken. We willen meer kinderen bereiken, omdat we weten dat er meer kinderen in onze gemeente zijn die in deze situatie verkeren. Mensen lopen er niet mee te koop, ze schamen zich ervoor. Rechtstreeks of via andere instanties zoeken we contact met die gezinnen die het financieel zwaar hebben, met een inkomen tot maximaal 130 procent van het bijstandsniveau. Zij kunnen aanspraak maken voor hun kinderen op gelden uit ons fonds. Te denken valt aan de contributie van sportlessen of een bijdrage in sportkleding. De gezinnen krijgen trouwens het geld nooit rechtstreeks in handen.” Ze vervolgt: “We kunnen niet achter de voordeur kijken. De omgeving of school kan het signaleren, maar ook sportverenigingen of huisartsen. We kunnen dan in gesprek met die gezinnen komen om te kijken wat hun situatie is.” Remmerswaal is coördinator over zeven intermediairs - allen vrijwilligers - die bij de gezinnen thuis de gesprekken voeren en signaleren. Zij geven de stand van zaken door en adviseren waarna de coördinator beslist. “We houden het zo neutraal en discreet mogelijk. Daarom komt een intermediair altijd uit een ander dorp dan waar het gezin woont.”

“Als kinderen mee kunnen doen, met sportlessen of muziek, dan houden zij zich later ook beter staande in de maatschappij”

Noaberschap heeft ook z’n keerzijde

Twee jaar geleden kwam Remmerswaal vanuit Wassenaar in de gemeente wonen. Het noaberschap betitelt ze als fantastisch, maar het heeft in haar ogen ook zijn keerzijde. “Iedereen kent iedereen, maar je houdt je mond. ‘Ach, laat hem maar een keertje zo meedoen, ik heb nog wel een tenuetje’. En dan mag een kind gewoon mee sporten zonder dat de omgeving er erg in heeft hoe het met de financiële situatie gesteld is,” bootst ze na, “en in sommige situaties is dat jammer, want zo kom je er niet achter wat de diepliggende achtergrond van die situatie is. We kunnen pas echt helpen als we weten wat er aan de hand is en gezinnen wijzen op de verschillende mogelijkheden.”

Nu meedoen is straks meetellen

Met die gedachte is de stichting in het leven geroepen. “Als kinderen mee kunnen doen, met sportlessen of muziek, dan houden zij zich later ook beter staande in de maatschappij. Ze bereiden zich als het ware voor op het netwerken voor later, leren contacten leggen. Het werkt motiverend voor een kind als het een keer steun of hulp zoekt vanuit een groep en die ook krijgt. Dat is belangrijk, ook voor later; samen leren succes te beleven. Iets waar ze later, als zij zich op de arbeidsmarkt, begeven profijt van kunnen hebben. Het is van belang dat we hen uit die neerwaartse spiraal halen zodat zij ook kunnen bouwen aan hun toekomst. En als we daaraan op die manier een bijdrage kunnen leveren, is dat toch prachtig?”

Nelly Remmerswaal, oprichter van stichting Leergeld Tubbergen

Hulp hard nodig

Zonder gemeentelijke subsidies of donaties vanuit het bedrijfsleven of particulieren gaat het niet. “Die gelden zijn hard nodig,” vertelt Remmerswaal. “Hierin snijdt het mes aan twee kanten. Als bedrijven helpen die kinderen goed voor te bereiden voor de toekomst, krijgen zij er goede werknemers voor terug. En dat moet al aan de voorkant gebeuren.” Daarnaast kan Stichting Leergeld ook wel wat fysieke en mentale ondersteuning gebruiken. “We zoeken mensen die kunnen bijspringen bij bepaalde projecten. Zo willen we bijvoorbeeld ‘Vrienden van Stichting Leergeld’ oprichten. We zijn op zoek naar een nieuwe secretaris. Wellicht dat iemand ons in contact kan brengen met een goede kandidaat of iemand die ons kan helpen met promo op de sociale mediakanalen en nieuwsbladen. Het is belangrijk dat het blijvend onder de aandacht is, want we moeten het wel kunnen blijven betalen. Ook als er straks meer kinderen bij komen.”

Stichting Leergeld valt onder het ‘Kindpakket’ bij SWTD (Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland) samen met de Verjaardagsbox, Schoolpakket en Meedoenpakket. De stichting beschikt over de ANBI status waardoor giften fiscaal aftrekbaar zijn.

Stichting Leergeld Tubbergen
Grotestraat 1, 7651 CG, Tubbergen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Met veel kennis en plezier ontlast Brosis IT-klanten op digitaal gebied

Door:
Ciska Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
4 min
|
Datum:
9/8/2022

“Waarom zouden we ooit een ander merk gaan rijden dan Audi?”

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
6 min
|
Datum:
8/8/2022

Jelle Bijenhof last en monteert alles van staal, op maat

Door:
Ciska Oude Engberink
|
Fotografie:
Petra Holland
4 min
|
Datum:
8/8/2022

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators