29/10/2021

Stichting Pioneering

Mislukte schoorstenen?

Stichting Pioneering
Stichting Pioneering
Enschede | Nederland

Stichting Pioneering

Mislukte schoorstenen?

A

ls je door Geesteren rijdt, zie je ze met grote regelmaat. Misschien denk je eerst dat het schoorstenen zijn, maar de werkelijkheid is dat het gaat om hybride warmtepompen die zijn geplaatst om verouderde cv-installaties te vervangen. Ze zijn het resultaat van de samenwerking van de vooruitstrevende Woningstichting Tubbergen, de vakkennis en ondernemerschap van installatiebedrijf Eppink ondersteund met kennis van Pioneering, het netwerk voor vernieuwers van de gebouwde omgeving. Het is een mooi voorbeeld van een praktijkproject waar Pioneering bij betrokken is.

Het gaat toch goed, waarom moet het anders?

Het voorbeeld van de hybride warmtepompen in Geesteren staat niet op zich. Pioneering-deelnemers vormen samen een netwerk van innovatieve kracht en ondernemerschap. ‘Het gaat goed, waarom moet het anders?’ zul je in een Pioneering-gezelschap dan ook niet vaak horen. De ruim tweehonderd deelnemers - waaronder de provincie Overijssel, gemeentes, woningcorporaties, de Universiteit Twente, Saxion en een hele reeks bouwbedrijven, wegenbouwers, materialenleveranciers, producenten en adviseurs - zijn juist op zoek naar anders. Ze verkennen onder de vlag van Pioneering nieuwe samenwerkingsvormen, product- en procesinnovaties en wisselen kennis uit omdat ze vinden dat het nodig is! Het doel is om duurzamer te bouwen en te renoveren en zuinig met grondstoffen om te gaan. En ook proberen zij samen oplossingen te vinden voor de gevolgen van de klimaatverandering en willen ze de energietransitie mogelijk maken.

Pioniers

De bouwagenda kent zes thema’s: de energietransitie, water en klimaat, circulaire bouw-economie, digitalisering en industrialisering, samenwerken en human capital. Deze vinden alle deelnemers van Pioneering zo belangrijk dat ze daar graag gezamenlijk voor aan de bak gaan. Toch is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom heeft Pioneering acht Pioniers aan zich verbonden die samen met de stichting de boel aanjagen, onderwerpen agenderen, initiatieven nemen voor projecten en adviseren op het thema waar ze voor aan de lat staan. De organisatie van Pioneering zelf is klein en slagvaardig. In het hart staat het programmabureau dat de projecten en de kennissessies ondersteunt, het maandelijkse (digitale) Lunchcafé organiseert en een nieuwsbrief maakt met een agenda en actuele zaken. Wie de Pioniers wil leren kennen of een vraag heeft over een van de thema’s, kan daarvoor terecht op de website waar ze zich voorstellen en waar contactgegevens te vinden zijn.

Leuk en leerzaam

Ogenschijnlijk heeft de bouwsector niet veel last van de coronapandemie. Er wordt in ieder geval nog volop gebouwd en er staan veel projecten op stapel. Stichting Pioneering heeft haar werkwijze wel drastisch moeten aanpassen. Een netwerk dat elkaar niet fysiek kan ontmoeten, verliest snel zijn kracht. Inmiddels is iedereen helemaal gewend aan online, maar verlangt natuurlijk net als iedereen weer naar een ‘gewone’ ontmoeting op locatie. Alle lopende zaken verlopen inmiddels prima online vanuit het Balengebouw in Enschede, waar Pioneering dankbaar gebruik maakt van de tv-studio van 1Twente. Het lunchcafé en de kennisbijeenkomsten kunnen daardoor professioneel

worden uitgezonden. Het opstarten van nieuwe projecten is een stuk lastiger, zeker als de deelnemers elkaar niet kennen. Gelukkig kwam Pioneer Samenwerken, Geesje Philippi, met het idee om een ‘serious game’ te ontwikkelen waarin je elkaar online echt leert kennen. Het is een spannend spel in de vorm van een escaperoom geworden dat wordt gebruikt voor het opstarten van projecten. De Escaperoom is ook beschikbaar om extern bij bedrijven of instellingen in te zetten. Een, vooraf sceptische, escaperoom-deelnemer gaf als feedback ‘Nooit gedacht dat een escaperoom leuk en leerzaam kan zijn. Ik weet nu echt welk vlees ik in de kuip heb in het project’.

Aanjagen!

Pioneering jaagt niet alleen innovaties aan, maar sinds kort helpt ze namens de Provincie Overijssel ook bij het aanjagen van de woningbouwproductie. Met haar creativiteit en kennis van het werkveld koppelt Pioneering experts uit haar netwerk aan woningbouwvraagstukken van gemeentes. Inmiddels jaagt Pioneering met de experts actief in Steenwijkerland, Kampen en Borne.

Meedoen?

Wie enthousiast is geworden en zijn of haar bedrijf of instelling wil laten aansluiten bij het Pioneering-netwerk of de escaperoom wil inzetten, kan bellen met 088 - 122 500 of het contactformulier invullen op de site, www.pioneering.nl. Stella, Noël of Sophie van het programmabureau neemt dan contact op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Stichting Pioneering
Lonnekerspoorlaan 114, 7523 JM, Enschede
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Bouwbedrijf Webbink: “Bouwen is een feestje”

Door:
Bert Kroondijk
|
Fotografie:
Petra Holland
4 min
|
Datum:
4/7/2022

Hoe maak je een hybride (thuis)werkplan?

Door:
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
4/7/2022

Samen Tot De Nek In De Drek

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
4/7/2022

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators