24/1/2024

Stoppen met een leven lang praten over een leven lang leren!

Twente Board

Stoppen met een leven lang praten over een leven lang leren!

Twente Board

M

et deze uitspraak zijn Twentse bestuurders uit onderwijs, overheid en bedrijfsleven in 2018 aan de slag gegaan met de ontwikkeling van een pilot voor een regionaal fonds voor om-, her- en bijscholing voor werkenden en werkzoekenden. Met succes. Want precies 5 jaar later hebben meer dan 6.500 Twentenaren een loopbaangesprek gehad en hebben ruim 3000 mensen zich daadwerkelijk om laten scholen.

Twents Fonds voor Vakmanschap is een regionaal scholingsfonds dat tot op de dag van vandaag een groot succes is. Met behulp van een scholingscheque helpen zij mensen zich om- of bij te scholen in een richting waarmee hun positie op de arbeidsmarkt versterkt wordt. De cheque kan gebruikt worden om binnen een vakgebied te ontwikkelen, maar geeft ook de mogelijkheid voor omscholing naar een ander beroep in een andere branche. 

IKBINDR

“Op 30 januari 2019, werden op een podium bij de CTT in Almelo, de eerste tien scholingscheques uitgereikt, waarmee inwoners uit Twente zich konden bij- of omscholen”, vertelt projectleider Edwin Kamp. “Nu, vijf jaar later, zijn in totaal ruim 3000 cheques uitgereikt en ruim 300 werkgevers in Twente IKBINDR ambassadeur.” IKBINDR is de campagne waarmee Twents Fonds van Vakmanschap de boer op gaat. “De IKBINDR bus kom je tegen door heel Twente”, zegt Kamp. “Maar ook online is het fonds goed zichtbaar. Het aanvragen van een cheque is simpel via de website IKBINDR.nl. Hier is ook een stappenplan terug te vinden. Iedereen die zich aanmeldt, krijgt ondersteuning van een loopbaanconsulent van Leerwerkloket Twente of het Loopbaanstation. Zij voeren een loopbaangesprek met alle mensen, waarin ze hen adviseren en de aanmelding beoordelen op de criteria. Hierna ontvangt de aanvrager een scholingscheque en daarmee kan de opleider een factuur sturen naar gemeente Enschede, die namens de veertien Twentse gemeenten het beheer doet van het fonds.”

Leven Lang Ontwikkelen

De 300 ondernemers die ambassadeur zijn, omarmen de gedachte van Leven Lang Ontwikkelen en dragen dit ook echt uit. “Samen met hen investeren we in scholing van medewerkers of zij-instromers. Hiermee kunnen we de uitdagingen van tekorten op de arbeidsmarkt aan en kunnen werknemers zich blijven ontwikkelen in hun eigen vakgebied. Zo houden we samen onze regio arbeidsfit.” 

Twente Board

Twente Board investeert in dit project. Volgens voorzitter Ank Bijleveld is het Twents Fonds een project waar we als Twente trots op mogen zijn. “Trots, dat we met een ‘aanpakken-mentaliteit’, bestuurlijk leiderschap en creativiteit, zo’n prachtige voorziening hebben ontwikkeld ten dienste van zoveel inwoners en werkgevers in Twente”, zegt ze.

Scholingscheque

De scholingscheque is er voor iedereen uit Twente die zich wil om- of bijscholen in een richting waarmee de positie op de arbeidsmarkt versterkt wordt. De cheque kan gebruikt worden om binnen een vakgebied te ontwikkelen, maar geeft ook de mogelijkheid voor omscholing naar een ander beroep in een andere branche.

Criteria

  • Je woont in twente
  • De scholing versterkt jouw positie op de arbeidsmarkt
  • De opleider is een erkende onderwijsinstellingen
  • 50% bijdrage voor de scholingskosten
  • Alle niveaus van scholing zijn mogelijk*

*Uitzondering: heb je een HBO/WO diploma, dan kan je gewenste scholing maximaal MBO niveau 4 zijn.

https://www.ikbindr.nl/twents-fonds-voor-vakmanschap

Op 30 januari 2024 is er een feestelijke bijeenkomst bij het Kulturhus in Borne, waarin wordt teruggeblikt op vijf jaar Twents Fonds voor Vakmanschap en de IKBINDR campagne. Ook gaan we in gesprek met bestuurders van het eerste uur, werkgevers en kandidaten en wordt er een interessante lezing over Leven Lang Ontwikkelen voor de brede welvaartsontwikkeling van de regio gegeven door professor Henri de Groot, kroonlid SER. Deze bijeenkomst is voor genodigden.

Meer informatie over Twents Fonds voor Vakmanschap of aanwezig zijn tijdens de bijeenkomst? Neem dan contact op met Edwin Kamp, manager Twents Fonds voor Vakmanschap Telefoonnummer: 06-46705805

Twente Board
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators