29/10/2021

Samenwerken in een noodfonds voor Twentenaren

SUN Twente

Laura Reimerink
No items found.

Samenwerken in een noodfonds voor Twentenaren

SUN Twente

E

r zijn mensen die met financiële calamiteiten worstelen en niet, niet voldoende op regelingen van de overheid terug kunnen vallen. Die situaties doen zich voor, niet alleen in tijden van crisis, zoals nu met de coronacrisis. Het overkomt in Nederland 1% van de huishoudens, rond 90 duizend per jaar. Dat zal nu meer zijn. SUN Twente is daarop voorbereid.

Wat doe je als je in geval van financiële nood ook niet op anderen terug kunt vallen? Voor die situaties zijn overheden, particuliere fondsen, kerken, vaak ook particulieren en bedrijven samen met hulpverleners, vooral sociale werkers in de jaren vanaf 1914 gaan samenwerken. In 1914 werd dat het Koninklijk Nationaal Steun comité genoemd, in de jaren dertig eerst het Nationaal Crisis Comité, dat opging in het Nationaal Fonds voor Bijzondere Noden met in honderden gemeenten zelfstandige noodhulpbureaus. En nu gebeurt dat door de opvolger van de fondsen bijzondere noden, de Stichtingen Urgente Noden. Al jaren is er het Fonds Bijzondere Noden Enschede en sinds 2017 vanuit Almelo ook het collega fonds de Stichting Urgente Noden Twente (SUN Twente) voor de andere gemeenten in Twente. Aangesloten gemeenten in 2021 zijn Almelo, Twenterand, Hof van Twente maar ook Hardenberg.

Laura Reimerink

SUN Twente komt in actie, als het moet binnen 24 uur op verzoek van hulpverleners. Zij kunnen voor hulp en advies terecht bij dit noodhulpbureau. Daarin werken de gemeentelijke overheden, veel fondsen, kerken en hulpverleners samen. Ieder afzonderlijk doet ook zijn goede werken, maar als je tegelijkertijd samenwerkt is de kans dat noodhulp niet van toeval afhangt en hulp niet stagneert een stuk groter. De taken zijn keurig verdeeld: hulpverleners van maatschappelijk werk tot schuldhulpverlening en jeugdzorg vragen aan voor hun cliënten, geldgevers, vooral fondsen zorgen voor het geld en de overheden betalen de werkkosten. Dan gaat dus iedere euro naar doel: mensen, gezinnen die op dat moment klem zitten. Het noodhulpbureau houdt met al die partijen goed contact en staat dus klaar als het nodig is.

Sinds 2020 is er binnen SUN ook een sociaal leenfonds. Er kan een renteloze lening aangevraagd worden voor een noodsituatie.

Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Bouwbedrijf Webbink: “Bouwen is een feestje”

Door:
Bert Kroondijk
|
Fotografie:
Petra Holland
4 min
|
Datum:
4/7/2022

Hoe maak je een hybride (thuis)werkplan?

Door:
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
4/7/2022

Samen Tot De Nek In De Drek

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
4/7/2022

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators