29/10/2021

Een grote wereldspeler in de markt van autotransporters

Tijhof Autotransportsystemen

Frank Speelman
Anno Oude Engberink
Anno Oude Engberink
Enschede | Nederland

Een grote wereldspeler in de markt van autotransporters

Tijhof Autotransportsystemen

H

et roodgele logo van Tijhof kom je regelmatig tegen op autotransporters, opleggers of aanhangwagens. En dat zal steeds vaker voorkomen, want eigenaar-directeur Frank Speelman wil komend jaar doorgroeien naar de productie van vijfhonderd stuks, in grootte variërend voor het vervoer van één tot negen auto’s. Dat gebeurt allemaal in het nieuwe pand op Bedrijvenpark Twente Noord met drie werkplaatsen, dat eind 2019 in gebruik werd genomen. “Dit pand biedt de mogelijkheid om verder te groeien,” zegt Speelman. “Dat moet ook wel, want de vraag blijft stijgen. We kunnen die groei aan, alleen is het vinden van goed personeel een uitdaging.”

Speelman - geboren in Westerbork, nu woonachtig in Wierden met zijn vrouw en twee kinderen - zoekt ook mensen voor de nieuwe hal die tegenover het bestaande pand wordt gebouwd. “Daar komt het nieuwe bedrijf Tijhof Automotive, dat ik heb opgericht samen met mijn broer Jacco die in Westerbork met zijn bedrijf JS Automotive luchtvering monteert en in ons nieuwe bedrijf directeur wordt. We gaan ons er toeleggen op montage van luchtvering en hydraulische steunpoten alsook service, onderhoud, schadeherstel en chassis-aanpassingen. De bouw van autotransporters kent twee afdelingen, aluminium voor het transport van maximaal twee auto’s en staal voor de grotere autotransporters. De dienstverlening bestaat verder uit: aanpassing en optimalisering van bestaande carrosserieën en aanhangwagens voor autotransport; reparatie, ombouw en onderhoud van alle merken; verschillende leasemogelijkheden; bemiddeling bij export en import, aankoop en verkoop; verzorgen van keuringen en certificeringen; onderdelen; service en persoonlijk advies.

Frank Speelman in het bedrijf Tijhof Autotransportsystemen
Frank Speelman: "Dit pand biedt de mogelijkheid om verder te groeien."

Van Aadorp tot Australië

Het begon ooit in Aadorp, waar Arend Tijhof in 1947 startte als algemene carrosseriebouwer en producent van aanhangwagens en marktwagens. Het ‘Tijhof-bakkie’ is toen een begrip geworden. In de loop van de jaren specialiseerde hij zich in de bouw van autotransporters en glasauto’s, die nu niet meer gemaakt worden. Begin jaren ’80 werd het bedrijf verkocht. Speelman kwam in 2001 als stagiair in het bedrijf. Een jaar later werd het weer verkocht. Die overname leidde tot een faillissement in 2004. “Dat zat me niet lekker,” zegt Speelman. “Ik kende het bedrijf inmiddels en wist dat het levensvatbaar was. Toen heb ik Tijhof samen met twee oud-collega’s en de oud-eigenaar overgenomen.” Twee van hen stapten er al snel uit en na tien jaar vertrok ook de andere compagnon. Vanaf toen ging Speelman alleen verder. Met succes, Tijhof is uitgegroeid tot een grote internationale speler. De Tijhof-autotransporters rijden overal in én buiten Europa. Van Suriname tot Nigeria en van Curacao tot Australië, om maar een paar landen te noemen. “Met een gemiddelde jaarlijkse groei van zo’n tien procent kan ik heel tevreden zijn.” Alle reden om volgend jaar een mooi 75-jarig jubileum te vieren.

“Met een gemiddelde jaarlijkse groei van zo’n tien procent kan ik heel tevreden zijn.”


“We moeten mee bewegen met veranderingen in de automarkt. Denk aan de toename van elektrische auto’s, die zwaarder zijn dan andere auto’s, waardoor wij de opbouw lichter moeten maken om het maximaal toegestane gewicht niet te overschrijden. Ook worden auto’s steeds lager zodat we de hoek waarmee een auto op de autotransporter wordt gereden moeten verbeteren. Kortom, we moeten bij de les blijven, ook al zijn er geen concurrenten die kunnen wat wij doen, althans niet in Nederland.” Speelman is ook mede-eigenaar geworden van metaalbewerkingsbedrijf Emcon in Bosnië, waar halffabrikaten voor de autotransporters worden gemaakt. “Ook zullen we naast onze GmbH in Coesfeld ons Europese dealernetwerk verder uitbreiden.” Klanten bestellen ofwel rechtstreeks bij Tijhof of bij een dealer. “Daarom is het belangrijk om bij de dealers in beeld te blijven. Als er een vraag naar een autotransporter komt, moet zo’n dealer meteen aan ons denken. Om die reden is de samenwerking met importeurs erg belangrijk.”

MVO hoort bij de bedrijfsvoering

“Ons nieuwe pand heeft een GPR-certificaat,” zegt Speelman. “Daarmee is officieel vastgesteld dat het duurzaam is ontworpen en gebouwd. Die duurzaamheid heeft betrekking op vijf thema’s: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Denk aan investeringen in een warmtepomp, LED-verlichting met sensoren, triple glas, strikt scheiden van afval, enzovoorts. Verder hebben we veel aandacht voor onze medewerkers. Werk is belangrijk, maar de omstandigheden waarin je werkt moeten ook goed en prettig zijn. We doen het met alle medewerkers echt allemaal samen. Dat geldt ook voor de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die we graag een goede kans geven.”

Passie voor 4x4

Frank Speelman is een groot liefhebber van Dakar en andere woestijnrally’s; hij volgt de verrichtingen van Riwald op de voet en hij was in 2012 zelfs in Peru om de rally live te volgen. Zelf rijdt hij graag in zijn Jeep, waarvoor hij mooie plekken opzoekt, zoals in Marokko. De liefde voor 4x4 vertaalt zich ook in het bedrijf X-Traxx, dat hij in 2019 samen met zijn broer Jacco heeft overgenomen en dat 4x4-accessoires verkoopt voor het aanpassen van pick-ups en 4x4-voertuigen.

Tijhof zoekt nieuwe medewerkers

Frank Speelman is voor Tijhof, waar nu 46 mensen werken, op zoek naar nieuwe medewerkers. Enerzijds vanwege de groei die het bedrijf blijft doormaken, anderzijds voor de nieuwe vestiging Tijhof Automotive. “We zoeken op korte termijn minimaal tien vakmensen voor meerdere functies, zoals constructiebankwerkers, carrosseriebouwers en afbouwers.”

Tijhof Autotransportsystemen
Bedrijvenpark Twente Noord 92, 7602 KS, Almelo
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Heracles Almelo en Ondernemersmagazine versterken elkaar

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
20/2/2024

Randrock Vriezenveen viert 20-jarig bestaan met knallend lustrumfeest!

Door:
Redactie
|
Fotografie:
onbekend
2 min
|
Datum:
20/2/2024

Grolsch: ‘Durf samen meer te doen en te ontdekken!’

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
4 min
|
Datum:
20/2/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators