27/12/2022

Uit liefde voor de voet

Chapeaux Schoenen/ Eeftink Reinders

Willem Eeftink en Hanneke Reinders

Uit liefde voor de voet

Chapeaux Schoenen/ Eeftink Reinders

W

illem Eeftink (62) en zijn echtgenote Hanneke Reinders (55) zijn met hun schoenenwinkel Chapeaux sinds 2018 de bewoners van het voormalige en bekende Hotel de la Poste in Ootmarsum. Een pand met een geschiedenis, zoals er in dit oude stadje wel meer te vinden zijn. Maar hier valt nog een heel ander verhaal te vertellen. Over twee mensen wiens leven draait om liefde voor voeten en schoenen en - uiteraard - ook voor elkaar. Al bijna 25 jaar. Waarvan vijftien op Curaçao.

“Mijn vrouw is in een schoenendoos geboren”, grapt Willem. Waarmee hij wil zeggen dat de schoenenhandel er bij Hanneke met de paplepel is ingegoten. Haar achternaam verraadt het eigenlijk al: Reinders is geen onbekende naam in de schoenenwereld. Zelf was Willem op z’n achttiende al werkzaam in de tapijthandel en woninginrichting, totdat in 1978 de woningcrisis uitbrak en de hele handel instortte. “Maar goed, handel is mij dus niet vreemd”, zegt Willem.

Fotografie: Frank Visschedijk

Internationaal rechercheur

Hij koos eieren voor z’n geld en zocht naar een baan met zekerheid. Het werd de politie, waar hij vijftien jaar als rechercheur in grote internationale onderzoeken zat. Vlak voordat hij zou worden uitgezonden naar het Caribisch gebied, ontmoette hij Hanneke. Willem: “Dus ik dacht, wat moet ik nu. Alleen naar Curaçao zag ik niet zitten. Maar toen ze Hanneke verrassend: ‘ik ga met je mee’. En zijn we voor vertrek getrouwd”, zegt hij lachend. “Gelukkig maar, want het vormde de basis van onze toekomst in de schoenen.”

“Wij verkopen geen schoenen, wij verkopen ‘modisch comfort”

Winkel op Curaçao

Op de Antillen mocht je partner het eerste jaar alleen in de zorg of onderwijs werkzaam zijn, een soort baanbescherming voor de eigen inwoners. Willem vertelt verder: “Precies een jaar later kwam mijn zwager bij ons. Hij had op Curaçao een klant die bij hem schoenen inkocht en die wilde de winkel - 350 vierkante - wel kwijt. Nou, zei m’n zwager: ik weet er maar eentje op dit eiland dit kan overnemen.” Hanneke: “Ik heb nog drie maanden met de man samengewerkt, toen er een interimmanager kwam die zei ‘er is maar één manier om deze tent weer rendabel te krijgen: zonder bezoldiging honderd uur per week werken om te kunnen overleven’. Dus wij ons spaargeld erin, Willem had z’n salaris nog en naast zijn fulltime baan heeft hij vijf jaar lang gebuffeld en mij geholpen.”

Orkaan verwoestte alles

Willem vertelt verder: “Toen heb ik uiteindelijk ontslag genomen en hebben we de winkel van driehonderdvijftig naar duizend vierkante meter uitgebreid. Een echt bedrijf, met achttien mensen in dienst, waaronder een aantal podotherapeuten. Er komt daar veel diabetes voor. Iedereen weet wel wat de gevolgen daarvan kunnen zijn voor je voeten. Het leidt ook vaak tot amputaties. Eerst één teen, dan nog één, etcetera. Er wordt weinig tot niets aan preventie gedaan, voeding is niet alleen vaak vet, maar ook zeer eenzijdig en veel mensen leven er onder de armoedegrens. Hier is dan ook onze visie ontstaan dat schoenen veel meer zijn dan een modeartikel. En die visie hebben we nooit meer losgelaten.” De tropische storm Tomás verwoestte in 2010 hun hele winkel en in dezelfde periode overleed ook de vader van Hanneke. Redenen voor beiden om Curaçao te verlaten en terug te keren naar Twente.

“Wij zijn geen verkopers, je moet hier gewoon blij de winkel uitgaan”

Terug in Ootmarsum

Willem: “We hebben een jaartje of vijf in zowel Tilligte als Oldenzaal een winkel gehad. Je moet toch weer je naam een beetje opbouwen na vijftien jaar. Toen het huurcontract in Tilligte bijna was afgelopen, werden we gebeld door de eigenaar van dit mooie pand midden in Ootmarsum. We hoefden er eigenlijk geen seconde over na te denken, zoals we er ook geen seconde spijt van hebben gehad dat we hier nu alweer vier jaar zitten.” Hanneke: “Terug op oale groond.” Op Curaçao verkochten ze soms 35.000 paar schoenen per jaar, maar Willem wil niks horen over ‘verkopen’. “Wij verkopen geen schoenen, wij verkopen ‘modisch comfort’. Ik weet dat mensen dit raar vinden klinken, maar het is de liefde voor de voet die is gebleven. Het gaat bij ons allereerst om de pasvorm. Het kleurtje of materiaal is minder belangrijk. We blijven zoeken naar schoenen met de juiste pasvorm, mooie materialen, luxe uitstraling en bovenal betaalbaar. Dit maakt een schoen ‘Chapeaux waardig’. Maar denk nou niet dat je bij ons geen keuze hebt uit een modieuze collectie. Maar we hebben al zo veel voeten en klachten gezien, met onze ervaring op Curaçao. Dus ook hier hebben wij korte lijnen met en verwijzing naar een podotherapeut. Sinds kort hebben zelfs een inloopspreekuur. Eenmaal per zes weken is hier een podotherapeut van Wender. Zoals ik al zei. Wij zijn geen verkopers, je moet hier gewoon blij de winkel uitgaan. Ook met niks. Laatst paste hier iemand vijftien paar schoenen, maar wilde er toch nog even over denken, zei ze, ‘maar ’t was wel gezellig hier’. Twee weken later kwam ze terug. Chapeaux!” aldus Willem.

Chapeaux Schoenen / Eeftink Reinders
Marktstraat 5, 7631 BX, Ootmarsum
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Slim samenwerken in een bijzondere arbeidsmarkt - HR Trend 4/4

Door:
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
27/3/2023

De No-Code revolutie is gaande

Door:
Jouke Zomer
|
Fotografie:
Redactie
5 min
|
Datum:
22/3/2023

Rijssens familiebedrijf Schippers breidt activiteiten uit naar Zuna

Door:
Astrid Olde Olthof
|
Fotografie:
Eric Brinkhorst
3 min
|
Datum:
20/3/2023

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators