4/3/2022

Uni-mount: de warmtepomp-oplossing

Uni-mount

Harold Hofhuis
Johan Koning
Johan Koning
Hengelo | Nederland

Uni-mount: de warmtepomp-oplossing

Uni-mount

"

Vier jaar geleden werden we benaderd door een woningcorporatie. Ze wilden graag het woningbestand verduurzamen,” vertelt Harold Hofhuis, eigenaar van Allround Installatiebedrijf Eppink. Het was het begin van een avontuur, dat uiteindelijk resulteerde in wat nu de Uni-mount is: een warmtepompbehuizing voor schuine en platte daken.

“Ik legde deze relatie mijn plannen voor, die onder meer bestond uit de installatie van lage temperatuur radiatoren, maar ook van een hybride  warmtepomp.” Met name dat laatste bleek een uitdaging. “Er kwam steeds naar boven dat ze benieuwd waren waar we de warmtepomp wilden plaatsen. Mensen wilden dat ding namelijk niet in de tuin hebben staan, onder meer vanwege het feit dat men bang was voor geluidsoverlast.”

Warmtepomp op het dak

Hofhuis ging aan het denken. “De ketels hangen natuurlijk op zolder. Als ik die leidingen moet verleggen van de zolder naar de tuin, is dat ook een ingrijpend verhaal. Waarom zouden we de warmtepomp niet op het dak kunnen zetten? Er waren al wel van dit soort oplossingen voor collectieve schoorstenen en mechanische ventilaties, maar niet voor warmtepompen. En de bestaande fabrikanten zagen het ook niet zitten om iets te gaan ontwikkelen.” Omdat hij tegen onwil aanliep, ging Hofhuis zelf maar aan de slag. En in feite ontstond zo de Unimount op een doodnormale zaterdag. In samenwerking met de woningcorporatie werd een pilotproject opgestart van twintig modelwoningen in Geesteren. Fabrikant van warmtepompen Daikin zag potentie in het geheel. Toen ook nog het idee kwam om een luik te maken voor service van binnenuit, ging het volgens Hofhuis hard. “En daarna kwam de vraag of die lelijke pijpjes van de mechanisatie ventilatie en rioolbeluchting ook geïntegreerd konden worden. Hebben we ook geregeld.” Om ook nog aan de nieuwe geluidseisen te voldoen, ontwikkelde Uni-mount een zogenaamde in-dak-oplossing. “Op de erfgrens mag je maximaal 40 dB produceren en de meeste warmtepompen overschrijden dit. Nu blijft de warmtepomp binnen de schil van het dak in een thermisch en akoestisch geïsoleerde behuizing, zodat aan de geluidseisen word voldaan.” Bijkomstig voordeel is dat het buitendeel van de warmtepomp vanuit de technische ruimte te benaderen is voor service en onderhoud.

Prefab productie en installatie

Een volgende ontwikkeling was de prefab productie. “We laten de handel bij de installateur. Hij koopt ze in, levert bij ons de buitenunit van de warmtepomp af en wij stellen het pakket samen. De installateur geeft aan ons de helling van het dak door en dan bouwen wij zijn unit. We zetten die ook op het dak met onze eigen kranen. Zo leveren we dus een totaaloplossing, op maat gemaakt.  In de huidige drukke tijden waar de installatiebranche om handjes zit te springen ontlasten we op deze manier de installateur zonder dat het ten koste gaat van het eindresultaat.” De duurzame oplossingen van Uni-mount worden in samenspraak met de installateurs nog steeds verder doorontwikkeld en door dit meedenken ziet men dat de vraag naar deze producten steeds grotere vormen aanneemt. “Helemaal sinds de subsidieregelingen gaat de verkoop door het dak,” lacht de ondernemer. “Het mooiste van deze hele ontwikkeling blijft toch dat het vanuit de praktijk bedacht is, en dat bouwend Nederland wederom naar het oosten komt voor noviteiten.”

Fotografie: Frank Visschedijk
Uni-mount
Vermolenweg 62, 7679 TC, Langeveen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

De jeugd heeft de toekomst, de Engbertsdijksvenen ook?

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
12/5/2022

Duurzame en betekenisvolle vertalingen van Fairlingo

Door:
Johan Koning
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
12/5/2022

Verschijning nieuwe uitgaven van drie Ondernemersmagazines

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
4 min
|
Datum:
11/5/2022

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators