5/10/2021

VZ&PC haar 75ste verjaardag

VZ&PC

Erik moen
O

p 15 mei 2021 bestaat VZ&PC 75 jaar. We hadden deze mijlpaal graag willen vieren met onze leden, vrijwilligers en sponsoren, echter door de covid-19 restricties hebben wij als bestuur helaas maar logischerwijs moeten besluiten de festiviteiten op te schorten. Onze nieuwe stip op de horizon is de opening van het nieuwe zwembad in 2023 (indien alles loopt zoals beoogd uiteraard). Tegen die tijd maken wij er een dubbel en bovenal gezellig feest van. Want, naast onze kernwaarden sportiviteit en gezondheid is gezelligheid een belangrijke waarde voor onze leden en vrijwilligers. Immers, zonder gezelligheid is saamhorigheid en verbondenheid moeilijk te realiseren.

De oprichting van VZ&PC

Een korte terugblik. Vlak na de Tweede Wereldoorlog verenigden een aantal zwemliefhebbers zich op 15-05-1946 tot de Vriezenveense Zwem Club. Hoewel er al snel recreatief aan waterpolo werd gedaan, kwam de ‘P’ officieel in de VZC, toen in 1956 voor de eerste keer een dames- en herenteam meedeed in de competitie. VZ&PC was een feit. Anno 2021 telt onze club circa 220 leden.

Onze nieuwe stip op de horizon is de opening van het nieuwe zwembad in 2023

Sportief fundament en het vieren van succes

Ondanks onze geringe maar ‘steady’ omvang als club, hebben onze trainers en coaches altijd oog gehad voor talent en geven zij vol passie invulling aan onze kernwaarde sportiviteit. Ondanks mooie sportieve (met name waterpolo) successen/kampioenschappen in de jaren 50, 60 en 70, is het algehele nivo omhoog gegaan sinds de opening van ‘ons’ huidige zwembad, de Stamper, in 1980. Door de extra trainingsmogelijkheden voor de individuele zwemmers én doordat steeds meer waterpoloërs een zwemachtergrond (onze basis) hadden, steeg het zwem- en waterpoloniveau aanzienlijk. Dit was ook de tijd dat Adri Pasman en Bertus Aman, de hoofdtrainers van respectievelijk het zwemmen en waterpolo, beide sporten weer goed op de rails hebben gezet. Hierbij was het interesseren en enthousiasmeren van de jeugd een belangrijke pijler en dit is heden ten dage nog steeds zo. In deze periode speelden veel VZ&PC-ers in vertegenwoordigende teams van de Kring Overijssel.

Ook een belangrijke bijdrage aan de zwemprestaties eind jaren tachtig/ begin jaren negentig had hoofdtrainer Rob Müller. Een man met passie voor zwemmen en begeleiden van de kinderen. De jeugd heeft immers de toekomst. In zijn tijd bij VZ&PC waren tijdens NL Kampioenschappen altijd wel VZ&PC’ers aanwezig en wisten enkelen zelfs NL kampioen in hun jaargang te worden. Ook werden er in die tijd internationale wedstrijden gezwommen, zoals bijvoorbeeld in Italië, waar zijn pupillen de finales wisten te bereiken.

Naast alle prachtige zwemprestaties mochten in de ‘periode De Stamper’ ook de verschillende waterpoloteams verschillende kampioenschappen bijschrijven op hun ere-lijsten, zowel jeugd-, Dames- als de Heren teams, waarbij eind jaren ’90 toch wel de kroon spande met in 1998 Dames 1 en Heren 3 kampioen en in 1999 Heren 1 en o12, o14 en o16. Ook 2009 was succesvol met het kampioenschap van zowel Dames 1 als 2. Het laatste kampioenschap is recent geweest (2020) en wel voor de jeugd van o11 o.l.v. Denise Kenkhuis en Nynke Mulder.

Kunnen, willen en moeten loslaten van talenten

Deze eigenschap en een stuk zelfreflectie bij de trainers en coaches is van groot belang om talenten de noodzakelijke ruimte te geven zichzelf verder te kunnen ontwikkelen in de zwem- en/of waterpolo sport. Dit houdt in dat wij als club op gezette tijden zwemmers en waterpoloërs ‘verliezen’ aan andere clubs die op een hoger niveau acteren en gebruik maken van betaalde professionals. Iets wat wij ons helaas als kleine club niet kunnen permitteren.

Een mooi en tastbaar voorbeeld is zwemmer Johan Kenkhuis. Voor Johan is VZ&PC zijn ‘zwemopleiding’ geweest waar hij onder trainster Ina Potgieter technisch goed leerde zwemmen en van trainer Henk Veldman waardevolle adviezen kreeg, waaronder zijn onzelfzuchtige advies aan Johan om over te stappen van VZ&PC naar De Dinkel in Denekamp, omdat hij zag dat hij daar als zwemmer beter tot zijn recht zou komen. Hier heeft hij zijn hele zwemcarrière profijt van gehad. Naast mooie en vele prijzen in zijn VZ&PC tijd, was het resultaat van de overstap van Johan naar De Dinkel, o.a. nationale-, internationale- (EK en WK) en Olympische prijzen (Brons in Sydney 2000 en Zilver Athene 2004 met de estafette ploeg) in zijn post-VZ&PC tijd.

Ook zochten VZ&PC’ers de uitdaging op het hoogste landelijk of buitenlandse waterpolo niveau, zoals Jonathan Eshuis, Marlou en Jan Willem Slaghuis en Mika Smelt. Ook trainen en ‘spelen’ momenteel twee VZ&PC o17 waterpoloërs als gastspelers bij Schuurman BZC in de Eredivisie jeugd, naast hun training en wedstrijden bij VZ&PC.

Het meest recente voorbeeld van het kunnen, willen en moeten loslaten is de overstap van inmiddels oud VZ&PC’er (tegenwoordig De Dinkel), Luuk Bos, die met een mooie zwemopmars bezig is op het hoogste niveau. Met dank aan VZ&PC hoofdtrainster Ilse Leushuis en haar team die het sportieve fundament hebben gelegd bij Luuk. Een aantal nieuwe jeugdige zwemmers c.q. talenten kloppen inmiddels ook aan het spreekwoordelijke venster.

Train de trainers sessies

In onze beleving ben je nooit te oud om te leren en moet er een constante focus zijn op het op een leuke en enthousiaste wijze sportief uitdagen van de jeugd en het verbeteren van de ‘skills’. In dat kader hebben wij in 2019 voor zowel de zwem- als de waterpolo jeugdtrainers ‘train de trainer sessies’ georganiseerd. Voor de zwemafdeling zijn Johan Kenkhuis en Annabel Kosten uitgenodigd en voor de waterpoloërs Zeno Reuten, Barry Wittenbernds en Youri Roolvink van Eredivisie club Schuurman BZC. Het theoretische kader werd middels brainstormsessies gelegd, echter covid-19 gooide roet in het eten voor de praktijksessies in Vriezenveen, Amsterdam en Borculo. Wat in het vat zit......

De waarde van sponsoren

Wij hechten als VZ&PC enorm veel waarde aan bedrijven die bereid zijn hun naam aan onze club te verbinden. Op onze huidige sponsoren zijn wij dan ook trots. Met name in deze covid-19 periode zien we om ons heen hoe kwetsbaar sportverenigingen kunnen zijn. Gelukkig hebben wij door onze conservatieve wijze van ‘bedrijfsvoering’ en met dank aan onze sponsoren nog ‘speelruimte’, maar hebben wij daarentegen helaas ook de nodige sponsor inkomsten moeten missen. In de eerste plaats is het uiteraard treurig voor de bedrijven en haar medewerkers die hard geraakt zijn door covid-19, maar het raakt ons als club ook.

Wij hopen van harte dat de beoogde komst van het nieuwe zwembad in 2023 een aanzuigende werking heeft op bedrijven in de regio die zich als nieuwe sponsoren willen verbinden aan VZ&PC. Als club gaan wij onze sponsoren straks op een moderne wijze onder de aandacht brengen én profileren richting leden, vrijwilligers en bezoekers. Interesse om sponsor te worden? Mail dan naar: sponsoren@vzpc.nl

VZ&PC

Momenteel telt VZ&PC zoals gezegd circa 220 leden. De vele vrijwilligers, trainers en coaches maken het mogelijk dat een enthousiaste en goede groep zwemmers, 2 Dames- en 3 Heren waterpoloteams en de jeugdteams o11,o13,o15 en o17 (zelfs 2 ploegen) om de prijzen kunnen meedoen in de verschillende competities, regionaal en landelijk. De laatste jaren kunnen wij met trots terugkijken op mooie en succesvolle prestaties van zowel onze zwemmers als waterpoloërs, maar bovenal koesteren wij de gezelligheid en saamhorigheid binnen onze club.

VZ&PC Vriezenveen
Schout Doddestraat 11c, 7671 GT, Vriezenveen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Wat Eddie’ laat met vlogs zien hoe het écht gaat in een boerenbedrijf

Door:
Remon Workel
|
Fotografie:
Redactie
4 min
|
Datum:
18/10/2021

Nieuwe camperplek van Edwin en Desirée Lohuis meteen geliefd bij toeristen

Door:
Remon Workel
|
Fotografie:
Redactie
4 min
|
Datum:
18/10/2021

Krola Langeveen

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
4 min
|
Datum:
18/10/2021

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Twenterand bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Jeroen Kunst | leef marketing
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators