30/1/2023

“We hebben zelf vaak geen idee hoe mooi het hier is!”

Twenterandse vingers in de pap bij Recreatieschap Twente

Aimée van der Ham en Bart-Jan Harmsen
Arjen  Maat
Arjen Maat
Vroomshoop | Nederland

“We hebben zelf vaak geen idee hoe mooi het hier is!”

Twenterandse vingers in de pap bij Recreatieschap Twente

I

n Twente wordt er op allerlei manieren met elkaar samengewerkt. Op het vlak van recreatie en toerisme gebeurt dat in het zogeheten Recreatieschap Twente. Dat is de uitvoeringsorganisatie van de drie Twentse recreatieparken, Routenetwerken Twente en de Twentse fietspaden. Sinds kort staat er met Aimée van der Ham en Bart-Jan Harmsen een Twenterands duo aan het roer. Een verhaal over vingers opsteken, kansen benutten en Twentse trots.

Tot afgelopen voorjaar was Hammenaar Bart-Jan Harmsen wethouder bij de gemeente Twenterand. Na die periode werd hij parkmanager op het Lageveld in Wierden. “Dat is een van de Twentse recreatieparken die vallen onder Recreatieschap Twente”, vertelt Harmsen. “Toen directeur Jan Kloots begin mei met pensioen ging, kwamen ze bij mij uit. Nou had ik er zelf al allemaal ideeën over, dus ben ik het ook maar gaan doen. Inmiddels heb ik als interim-directeur al een beetje meegedraaid en ik heb echt zin om er mijn tanden in te gaan zetten.”

Fotografie: Petra Holland

Vinger opsteken

Aimée van der Ham is sinds een paar maanden wethouder bij diezelfde gemeente Twenterand, met onder meer recreatie en toerisme in haar drukke portefeuille. “Vanuit Recreatieschap Twente kwam de oproep of er iemand voorzitter van het bestuur wilde worden”, aldus Van der Ham. “Ik wilde niet meteen mijn vinger opsteken, omdat ik als nieuwbakken wethouder vond dat ik eerst mijn portefeuille beter moest doorgronden. Maar toen ik er wat langer over nadacht, vond ik het een mooie kans.”

Hoe de hazen lopen

Harmsen en Van der Ham hebben allebei de nodige bestuurlijke ervaring. Best handig in hun nieuwe functie? “Absoluut”, bevestigt Harmsen. “We weten hoe politiek de hazen lopen en kennen ook de bestuurlijke lijnen. Voor mij persoonlijk geldt dat ik het gebied heel goed ken en ook de gevoeligheden bij gemeenten, bijvoorbeeld als het gaat over de financiële bijdrage aan deze gemeenschappelijke regeling. Dat is ook begrijpelijk en prima. We hebben als Recreatieschap Twente een goed verhaal, maar dat moeten we dan wél vertellen.”

“We vinden dat die Twentse trots wat meer naar voren mag komen” ~ Bart-Jan Harmsen

Potentieel benutten

Ook voor Twenterand is het Recreatieschap belangrijk. “Natuurlijk blijven we een plattelandsgemeente met veel bouwnijverheid”, realiseert Van der Ham zich. “Maar er zijn nog zo ongelooflijk veel groeikansen op het gebied van recreatie en toerisme. We zíjn al een sterk recreatieve gemeente. Jaarlijks komen er ontzettend veel bezoekers naar Twenterand en die brengen een hoop geld in het laatje. Maar we kunnen leren van toeristische buurgemeenten als Hardenberg en Ommen, waar het potentieel nog beter wordt benut. Dat kan ook hier.”

Verbindingen leggen

Bart-Jan Harmsen knikt instemmend. “Dat is zeker waar. Maar dat moet je in samenhang zien met de rest van Twente. Recreatieschap Twente zorgt ervoor dat er op verschillende plekken laagdrempelig gerecreëerd kan worden in Twente. Dus geen dure recreatieparken, maar gratis recreëren voor iedereen. Twenterand en de andere Twentse gemeenten bieden dat samen aan voor elke inwoner. Dat doen we gemeentegrensoverschrijdend, door verbindingen te leggen tussen gebieden. Denk aan fietsstructuren, wandelpaden en mountainbikeroutes.”

“Als Recreatieschap Twente kijken we voortdurend naar koppelkansen, naar het toevoegen van een extra dimensie” ~ Aimée van der Ham

Samen sterk

Het is voor individuele gemeenten vaak best lastig om voor allerlei ontwikkelingen geld vrij te maken of te vinden. “Als overkoepelende organisatie kan Recreatieschap Twente dat juist héél goed”, stelt Van der Ham. “Bijvoorbeeld als het gaat om Europese subsidies. Maar we zijn samen ook een sterke partner voor bijvoorbeeld de provincie. Ook bij de uitvoering van allerlei werkzaamheden slaan we de handen ineen. Met andere overheidsinstanties, maar ook met ondernemers, evenementenorganisaties, grondeigenaren en verenigingen. Elkaar goed weten te vinden is de crux.”

1+1=3

De samenwerking binnen Recreatieschap Twente komt ook op andere vlakken tot uiting, weet Van der Ham. “Binnen deze gemeenschappelijke regeling kijken we voortdurend naar koppelkansen, naar het toevoegen van een extra dimensie. Noem het 1+1=3. We proberen ondernemers erbij te betrekken en te zorgen dat initiatieven elkaar écht versterken. Aanbieders van bootcamps en horecabedrijven zorgen er bijvoorbeeld voor dat onze recreatieparken nog beter bezocht worden.”

“We hebben als Recreatieschap Twente een goed verhaal, maar dat moeten we dan wél vertellen” ~ Bart-Jan Harmsen

Beleving

Ook Bart-Jan Harmsen erkent de mogelijkheden die er zijn om de bestaande parken te versterken. “We kunnen elkaar in Twente versterken. Een ondernemers langs de route van ons fietsnetwerk kunnen bijvoorbeeld iets moois organiseren. Of we zetten een laadpaal op een handige plek, zodat het voor bezoekers aantrekkelijker wordt. Maar we willen ook steeds meer beleving toevoegen. Twente heeft een rijke historie en volop cultuur. Voor die elementen een plek bieden op onze parken en langs onze routes, dat is een uitdaging.”

Op de achtergrond

Hoewel Harmsen als interim-directeur het gezicht is van Recreatieschap Twente, vindt hij het niet erg dat veel inwoners het samenwerkingsverband niet goed kennen. “Wij werken met veel plezier op de achtergrond”, legt hij uit. “Onze naam is helemaal niet zo belangrijk, ons werk wél. We vinden dat die Twentse trots wat meer naar voren mag komen. We hebben in Twente drie geweldige parken, we hebben prachtige festivals, je kunt hier onwaarschijnlijk mooi recreëren en de mountainbikeroutes zijn fenomenaal.”

Borst vooruit

Met de borst vooruit dus? “Waarom niet?”, stelt Harmsen een veelzeggende wedervraag. “We hebben er alle redenen toe. We hebben zelf vaak geen idee hoe mooi het hier is en wat we allemaal te bieden hebben. Het begint bij zien wat je te bieden hebt, daar écht in geloven en die kansen ook daadwerkelijk pakken.” Naast hem knikt Aimée van der Ham van harte. “Helemaal mee eens. Daar gaan we met Recreatieschap Twente de komende jaren vol enthousiasme mee aan de slag.”

Gemeente Twenterand
Manitobaplein 1, 7671 GS, Vrienzenveen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Heracles Almelo en Ondernemersmagazine versterken elkaar

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
20/2/2024

Randrock Vriezenveen viert 20-jarig bestaan met knallend lustrumfeest!

Door:
Redactie
|
Fotografie:
onbekend
2 min
|
Datum:
20/2/2024

Grolsch: ‘Durf samen meer te doen en te ontdekken!’

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
4 min
|
Datum:
20/2/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators