2/3/2022

Essenkracht: overkoepelend platform om duurzaamheid te bevorderen

Essenkracht

Hubert Boerrigter
Johan Koning
Johan Koning
Hengelo | Nederland

Essenkracht: overkoepelend platform om duurzaamheid te bevorderen

Essenkracht

M

et de drie thema’s energietransitie, circulaire economie en energiebesparing als basisbeginselen is de coöperatie en stichting Essenkracht ontstaan. “We zijn een overkoepelend platform, dat de duurzaamheid in de gemeente Tubbergen wil bevorderen,” zegt Hubert Boerrigter van het bestuur van Essenkracht.

Het is de bedoeling dat uit iedere kern van de gemeente een afgevaardigde in het stichtingsbestuur zit. “Maar op het moment zijn we op zoek naar iemand uit Vasse en een bestuurslid uit Manderveen zodat we weer compleet zijn. En verder kunnen we nog wel wat meer capaciteit gebruiken, van mensen die er hun schouders onder willen zetten voor onze kernen.”

Spreekbuis

Boerrigter is de secretaris van Essenkracht, dat volgens hem als een spreekbuis van de maatschappij fungeert voor de gemeente. Daarnaast participeert Essenkracht ook in projecten. “In Langeveen hebben we in 2020 een zonnepanelenproject afgerond. Hier zijn bijna vierhonderd panelen op het dak van een boerenschuur geplaatst. De opbrengst daarvan komt ten deel aan Langeveen zelf. Dat is de doelstelling: de baten moeten worden omgezet in lokale lusten. De boer krijgt in dit geval dakhuur en de stroomopbrengst blijft in de gemeente. Zo blijft er in vijftien jaar zo’n 45.000 euro over. Daar kun je leuke dingen mee doen. In Langeveen willen ze het bijvoorbeeld inzetten bij de bouw van dorpsgebouw de Gaarf. Het is een mooi begin, een mooie kans voor een kleine kern.”

Coöperatie

“We zijn naast een stichting ook een coöperatie. Die laatste is opgericht om gebruik te kunnen maken van bepaalde subsidies. We zijn begonnen, omdat we mee wilden doen aan de energietransitie. Er zijn heel veel plekken waar grote ontwikkelaars bezig gaan. Dan zit je als gemeenschap wel tegen een windmolen of een zonnepark aan te kijken, maar je hebt niets aan de opbrengst. Bij ons is dat anders en er zijn nu zelfs al landelijke afspraken dat projectontwikkelaars móeten samenwerken met lokale partijen.”

Regionaal Energiebedrijf

Wat hoopt hij te bereiken? “Over vijf jaar hopen we meer initiatieven te hebben afgerond. De gemeente heeft een regionaal energiebedrijf in  wording, een REB. Daar wordt waarschijnlijk binnenkort over gestemd in de gemeenteraad. Wij willen daar als één van de LEI’s - een Lokaal Energie Initiatief - bij betrokken zijn. Dan kun je met hulp van capaciteit en geld projecten uitvoeren. De gemeente wil versnellen, wij ook. Over vijf jaar moet het regionaal energiebedrijf zelfstandig draaien, zodat we samen energie kunnen opwekken.”

Fotograaf: Frank Visschedijk | V.l.n.r.: Rik Silderhuis (bestuurslid Geesteren), Gerard Kuipers (bestuurslid Fleringen), Eddy Bramer (bestuurslid Albergen),  Hubert Boerrigter (secretaris/bestuurslid Tubbergen), Gertbert-Jan Hendriksen (penningmeester), Edmond Geers (bestuurslid Langeveen), Harald Zegeren (voorzitter/bestuurslid Harbrinkhoek-Mariaparochie), Ralf Benerink (bestuurslid Reutum) en Jolanda Kemna (bestuurslid Vasse).
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Bouwbedrijf Webbink: “Bouwen is een feestje”

Door:
Bert Kroondijk
|
Fotografie:
Petra Holland
4 min
|
Datum:
4/7/2022

Hoe maak je een hybride (thuis)werkplan?

Door:
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
4/7/2022

Samen Tot De Nek In De Drek

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
4/7/2022

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators