14/3/2022

“Samen kunnen we de grote kansen die er zijn benutten”

Essenkracht

Harald Zegeren en Hubert Boerrigter
Anno Oude Engberink
Anno Oude Engberink
Enschede | Nederland

“Samen kunnen we de grote kansen die er zijn benutten”

Essenkracht

D

e energietransitie in de gemeente Tubbergen vorm geven door en voor de inwoners door middel van het lokaal organiseren van duurzame projecten. “Hierdoor hebben we zelf voor een deel de regie in handen en zorgen we ervoor dat de opbrengsten van de projecten binnen de gemeente blijven." Aldus Harald Zegeren, voorzitter en bestuurslid namens de kern Harbrinkhoek/Mariaparochie.

Hubert Boerrigter, secretaris en bestuurslid namens de kern Tubbergen: “In de diverse dorpen van onze gemeente Tubbergen was weliswaar animo om het thema duurzaamheid handen en voeten te geven, maar de cohesie ontbrak om het met alle kernen gezamenlijk ook echt aan te pakken. En dat is wel nodig, want de energietransitie is nu eenmaal zo complex dat te kleinschalige aanpak niet werkt. Daarom hebben we in 2018 Essenkracht opgericht met als doel gezamenlijk duurzame initiatieven van de grond te krijgen dan wel te versnellen.” Die initiatieven moeten eraan bijdragen dat leefbaarheid, werkgelegenheid, economie en het groene imago van de gemeente ook voor toekomstige generaties behouden blijven. “Er moeten krachtiger en sneller duurzame ontwikkelingen in gang worden gezet. De energietransitie is écht een urgente opgave”.

V.l.n.r.: Rik Silderhuis (bestuurslid Geesteren), Gerard Kuipers (bestuurslid Fleringen), Eddy Bramer (bestuurslid Albergen), Hubert Boerrigter (secretaris/bestuurslid Tubbergen), Gertbert-Jan Hendriksen (penningmeester), Edmond Geers (bestuurslid Langeveen), Harald Zegeren (voorzitter/bestuurslid Harbrinkhoek-Mariaparochie), Ralf Benerink (bestuurslid Reutum) en Jolanda Kemna (bestuurslid Vasse).

Lokale lusten, lokale lasten

Zegeren: “Het is goed te realiseren dat we ons nog niet bezig kunnen houden met concrete projecten voor zonnevelden en windmolens. De gemeente wil hier op dit moment niet aan meewerken. Maar wij willen hier niet op wachten aangezien de ambities van de overheden en de resultaten uit veel klimaatonderzoek laten zien dat er nu actie nodig is. Daarom richten wij ons op dit moment op zaken die al wel kunnen, zoals energiebesparing, duurzame energieopwekking op daken en afval. Bij elk project werken wij vanuit het principe lokale lasten, lokale lusten. Om de energietransitie snel en met steun van zoveel mogelijk mensen tot stand te kunnen brengen, vinden wij het belangrijk dat de opbrengsten van een project zoveel mogelijk terugvloeien naar de omwonenden, gemeenschap en deelnemers. Daarnaast kunnen we met de opbrengsten nieuwe maatschappelijke projecten opstarten. Maar dan moeten we wel met elkaar aan tafel om de vele kansen die er zijn te benutten. Essenkracht wil daarin graag de rol van aanjager en ondersteuner op zich nemen. Inmiddels hebben we met een aantal projecten laten zien dat het kan, maar nu zou het fantastisch zijn dat ook meer inwoners en bedrijven in onze gemeente mee gaan helpen, bijvoorbeeld met het organiseren van projecten, het bijhouden van de website en social media, technische doorrekeningen, financiering of als bestuurslid. Voor degenen die mee willen helpen in welke rol ook: laat het vooral weten.”

“De energietransitie is écht een urgente opgave”

Focus op zonnepanelen op daken

Uiteindelijk zullen zonder windmolens en zonneparken de grote stappen op dit moment niet gezet worden. “We richten ons nu op projecten die wel mogelijk zijn,” zegt Boerrigter. “Dat is lastig, maar daardoor laten we ons niet uit het veld slaan. Daarom focussen we ons op dit moment op de meest praktische oplossing die toch ook heel wat kan opleveren, namelijk zonnepanelen op daken. Daarvoor zijn in de gemeente Tubbergen nog talloze mogelijkheden, want op nog geen tien procent van alle daken liggen zonnepanelen. De realisatie ervan is niet ingewikkeld, je moet het alleen doen!” Zegeren: “Wij willen ondernemers stimuleren om serieus te overwegen een dak ter beschikking te stellen. Is die keuze gemaakt, dan zal duidelijk worden dat die voordelen oplevert. Daar kunnen wij dan bijvoorbeeld via de coöperatie Essenkracht weer bij helpen.”

Projecten

Boerrigter: “Een mooi voorbeeld is het project MFA in Albergen waarbij het dak van de Mulitifunctionele Accommodatie Albergen wordt voorzien van zonnepanelen. Dit is een SCE-project, waarbij gedurende vijftien jaar door de overheid een vergoeding wordt gegeven indien je het project uitvoert met een groep inwoners. Hiervoor hadden we al het project Ter Braak in Langeveen gerealiseerd, dat 110.000 kWh per jaar oplevert. Dit project is gefinancierd door een SDE-subsidie, een lening van het Energiefonds Noordoost Twente en het Rabofonds Langeveen. De eigenaar verhuurt in dit geval zijn dak aan de stichting. Daarnaast heeft het project een geschatte opbrengst voor de lokale gemeenschap van bijna 50.000 euro over een periode van vijftien jaar.” Zegeren: “Wij roepen ondernemers op contact met ons op te nemen zodat we kunnen toelichten welke mogelijkheden er zijn om een project voor hun bedrijf(sdak) re realiseren. Wij leggen dan ook goed uit wat subsidieregelingen als SDE en SCE precies inhouden, welke voordelen een gezamenlijke stichting of coöperatie kan bieden en wat investeren in zonnepanelen oplevert.”

Essenkracht bezig met project Ter Braak

Project Ter Braak

Ruben ter Braak is pluimveehouder in Langeveen en heeft daarnaast zitting in de Essenkracht Energie Groep. “Ik merkte dat het moeilijk is om mensen te motiveren hun daken ter beschikking te stellen. Daarom heb ik tegen het bestuur van Essenkracht gezegd dat ik dak over had en ze daar een businesscase van mochten maken. Dat is gelukt. Er is een aparte stichting opgericht van waaruit het project is opgestart. Met als resultaat 376 zonnepanelen die voor ongeveer 30 huishoudens duurzame energie opbrengen. Ik krijg er zelf een vergoeding voor en voor de gemeenschap Langeveen blijft er ook bijna 50.000 euro over aan het eind van de streep. Een mooi maatschappelijk resultaat waar iedereen blij mee kan zijn. Ik kan andere ondernemers alleen maar aanraden om mijn voorbeeld te volgen!”

Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Energieopwekking in eigen beheer, hoe doe je dat?

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
17/4/2024

News Outside Voetbaldag bij KOSC in de meivakantie

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
10/4/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators