27/12/2022

“We hebben voor iedereen respect, dat zit in ons dna”

Loohuis Installatiegroep

Ben Kuipers en Berto Boeve
Anno Oude Engberink
Anno Oude Engberink
Enschede | Nederland

“We hebben voor iedereen respect, dat zit in ons dna”

Loohuis Installatiegroep

I

n 1953 begon Bernard Loohuis in Fleringen met Loohuis elektrotechnisch bedrijf. Het bedrijf groeide hard; anno 2022 zijn er zo’n 500 mensen werkzaam bij het familiebedrijf Loohuis Installatiegroep. Het van oorsprong Twentse bedrijf heeft een goede naam opgebouwd. Belangrijkste reden daarvoor? Ben Kuipers, samen met Ben en Laurens Loohuis één van de drie directeur- eigenaren: “Het zit in ons dna dat we voor iedereen respect hebben, voor klanten, voor medewerkers en voor leveranciers. Samenwerking is de basis van succes.”

Dat zie je ook terug in de bedrijfscultuur. Mededirecteur Berto Boeve: “We horen van mensen van buitenaf regelmatig dat hier een goede sfeer hangt en onze medewerkers ervaren dat ook zo. Dat begint bij ons als directie. Onze deuren staan altijd open, uitdagingen lossen we snel en in alle openheid op. Onze medewerkers voelen zich verbonden met de organisatie. Niet voor niets kennen we veel lange dienstverbanden. Dat komt ook omdat we het hier goed voor elkaar hebben, met goede arbeidsvoorwaarden, een prima bus, goed gereedschap en fijne collega’s. Die betrokkenheid geldt ook omgekeerd. Ook al hebben we meer dan vijfhonderd medewerkers, we proberen iedereen te kennen en interesse te tonen voor persoonlijke omstandigheden.”

Bouwen is teamsport

Dagelijks zetten de Loohuis-medewerkers topprestaties neer in een grote diversiteit aan projecten. De basis van een goede uitvoering is een gedegen engineering en gedetailleerde werkvoorbereiding. Veelal wordt in bouwteams met bouwkundigen samengewerkt aan de voorbereiding om kosten te besparen en naar het optimale ontwerp toe te werken. Als de bouw begint, moet duidelijk zijn hoe de installatie er uit komt te zien. Zodat diverse installatiedelen tijdig geprefabriceerd kunnen worden, bouwkundige sparingen op de juiste plekken komen en de monteurs het juiste materiaal voorhanden hebben. Kuipers: “Alleen met een gedegen opleiding en continue bijscholing kunnen we de nieuwste producten bieden en aan de recentste normen en eisen voldoen. Duurzame en energiezuinige systemen zijn de basis voor elk nieuw of te revitaliseren gebouw. En een gebouw en de installaties moeten vlot gerealiseerd worden, dat is de wedstrijd die je met alle betrokkenen samen speelt. Bij de co-creatie van een gebouw wordt daarom steeds meer samengewerkt in een 3-D model, het Bouw Informatie Model (BIM), waarin naast maatvoering ook  productspecificaties zijn vastgelegd. Dit helpt weer om stappen te zetten in bijvoorbeeld circulair bouwen en het uitstippelen van onderhoudsprogramma’s. De bouw digitaliseert steeds verder en daar gaan we in voorop.”

“Iedereen moet meebewegen, maar gelukkig zien de meesten dat als een mooie uitdaging”

De drie kernwaardes: deskundig, betrokken, betrouwbaar

Het familiebedrijf Loohuis biedt opdrachtgevers een professionele en geïntegreerde aanpak voor ontwerp, realisatie, onderhoud en beheer. Dat betreft alle technische installaties in woningen, woongebouwen, utiliteitsbouw, retail en industrie. Kuipers: “Onze klantenkring is groot en solide. Heeft men ons ingeschakeld, dan mogen we ook terugkomen, omdat we hoogstaande kwaliteit leveren en omdat we een betrouwbare partner zijn. Zonder fratsen en met een heldere communicatie, de oosterse manier van werken. Als er dan onverhoopt een probleem is, dan lossen we dat op. We staan voor ons werk. Dat heeft ons gebracht tot waar we nu zijn.”

Uitdagende ontwikkelingen

“De ontwikkeling van techniek gaat in rap tempo verder”, zegt Boeve. “De revolutie die we de afgelopen tien jaar hebben meegemaakt zal verder gaan. Bepaalde ontwikkelingen zullen een steeds grotere vlucht nemen. Zoals de onverwacht snelle duurzaamheidstransitie; denk aan de elektrificatie en de opslag van energie. Het- maakt ons vak uitdagend en afwisselend maar ook van grote maatschappelijke relevantie. Dat boeit onze medewerkers en we zijn er samen trots op dat we daar onze bijdrage aan mogen leveren.”

De directie van Loohuis Installatiegroep, v.l.n.r. Ben Loohuis, Berto Boeve, Laurens Loohuis, Rene Hilberink, Thomas Kottink Mark Lenferink en Ben Kuipers. (Foto: Frank visschedijk.)


Kwaliteitsborging

“We staan voor kwaliteit op het hoogste niveau, maar die kwaliteit moet ook tot in detail geborgd worden”, zegt Kuipers. “Bouwers en installateurs moeten daar in het kader van de wet kwaliteitsborging zelf toezicht op gaan houden. Dat betekent dat de kwaliteit van de aangelegde installaties onderbouwd moet zijn en aantoonbaar uitgevoerd volgens de opgegeven en berekende specificaties. Omdat leidingsystemen vaak in schachten, wanden of in plafonds worden weggewerkt zal een gedetailleerde fotografische vastlegging een deel van de onderbouwing gaan worden. Ook hier zal digitalisering ons ondersteuning gaan bieden in dit proces.” Nog een voorbeeld dus van de manier waarop Loohuis Installatiegroep blijft meebewegen met de nieuwe ontwikkelingen. “En altijd blijven meedenken met de klant. Waarbij we ons steeds de vraag stellen: ‘hoe zou je het zelf wensen?’ Alles perfect toch? En daar gaan we dus voor.”

Samenwerken in duurzame innovaties Rijssen-Holten

Zwembad de Koerbelt in Rijssen wordt energie-positief gemaakt door Loohuis! Door middel van 56 heatpipes wordt er het hele jaar voldoende warmte geoogst om het gehele zwembad van warmte te voorzien. Het overschot aan warmte wordt opgeslagen in twintig thermische zoutaccu’s die de warmte (120°C) gedurende een aantal maanden kunnen opslaan. De warmteopwekking en -opslag heeft een COP van 50 met een SCOP van 20! Samen met vijf elektrische accu’s en bijna 1000 PV-panelen wordt er voldoende elektriciteit opgewekt én opgeslagen voor het eigen gebruik. Projectleider Giel ten Berge van de gemeente Rijssen-Holten: “Er is gezochtnaar een balans in de energieopwekking en energieopslag. Hierdoor wordt jaarlijks 85.000 kWh teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en is nog slechts 40.000 kWh van het elektriciteitsnet nodig.”

Zwembad de Koerbelt Rijssen

Samenwerken in duurzame innovaties Dinkelland

De veelzijdigheid in projecten binnen Loohuis zorgt voor een continue ontwikkeling van kennis en vakmanschap met veel afwisseling en uitdagingen in het dagelijkse werk. Zowel installaties in de utiliteit en industrie alsook installaties voor woningen en appartementen van zowel particulieren als woningbouwcorporaties worden door Loohuis ontworpen, gerealiseerd en onderhouden.

Het vakmanschap mogen inzetten voor mooie projecten is dankbaar werk. Zo was de vestiging Schulte Installatietechnieken in Denekamp voor deze prachtige villa in centraal Twente betrokken bij het technisch ontwerp en heeft ze de volledige realisatie van alle technische installaties voor haar rekening genomen: elektra, verlichting, audio, ventilatie, verwarming en sanitair. Het woongedeelte, de inpandige garage, de wellnessruimte en het zwembad worden verwarmd en gekoeld met duurzame warmtepomptechniek. De energieopwekking gebeurt met zonnepanelen en de aansturing van audio, verlichting en overige installaties geschiedt met moderne domotica en kan uiteraard ook met de smartphone bediend worden.

Prachtige Villa centraal in Twente

Samenwerken in duurzame innovaties Twenterand

Aan de N36 op het nieuwe bedrijventerrein Oosterweilanden in Vriezenveen wordt op dit moment hard gewerkt aan een nieuw kantoor van de Loohuis Installatiegroep. Deze locatie wordt de thuisbasis voor Loohuis Advies en Loohuis Energie. De afgelopen tien jaar is Loohuis Advies uitgegroeid tot een volwaardig adviesbureau, betrokken bij vele duurzame en innovatieve projecten. Loohuis Energie zal zich voornamelijk focussen op het ontwerpen, adviseren en installeren van duurzame energietoepassingen. Hierbij ligt de expertise vooral op energieopwekking en energieopslag.Met deze uitbreiding zet de Loohuis Installatiegroep een volgende stap op gebied van kennis van duurzame installaties.

Samenwerken in duurzame innovaties Gemeente Tubbergen

Door haar omvang is Loohuis in staat om grotere projecten te realiseren maar ook de dagelijkse service- en onderhoudswerkzaamheden aan installaties vakkundig uit te voeren.  Hiermee wordt bij bedrijven, instellingen en particulieren gezorgd voor blijvend goed functionerende installaties.

Naast vele nieuwbouw- en verduurzamingsprojecten in de utiliteit worden jaarlijks veel woningen gerenoveerd voor diverse woningbouwcorporaties. Een voorbeeld van een recent nieuwbouwproject is project ‘de Esch’ in Tubbergen. In januari 2022 is Loohuis in opdracht van bouwbedrijf Steggink uit Reutum  gestart met de werkzaamheden om 51 woningen te realiseren. Het omvat 6 vrijstaande woningen, 15 rijwoningen en 30 woningen type 2 onder 1 kap.

Loohuis Installatietechnieken Fleringen neemt de totale installatiewerkzaamheden voor haar rekening. Van ontwerp en uitvoering tot de kopersbegeleiding. Alle ontwerpen zijn volgens de eisen van de BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen).

De woningen zijn allemaal gasloos en voorzien van moderne warmtepomptechniek. Energie wordt opgewekt met een pv-installatie op iedere woning. Naar verwachting zullen eind 2023 alle woningen opgeleverd zijn.

project ‘de Esch’ in Tubbergen

Directie

Tot vorig jaar kende Loohuis Installatiegroep vier directieleden: de drie DGA’s Ben Loohuis, Laurens Loohuis en Ben Kuipers met de financieel directeur Thomas Kottink. Daar kwamen toen bij Berto Boeve, René Hilberink en Mark Lenferink. Zij zijn verantwoordelijk voor de vestigingen in elf locaties: Almelo - waar ook het beveiligingsbedrijf van Loohuis en Loohuis Advies zijn gehuisvest -, Fleringen, Heeten, Zwolle, Hengelo, Hardenberg, Raalte, Apeldoorn, Denekamp, Tubbergen en Rheine (Duitsland).

Loohuis Installatietechnieken B.V.
Pastoor Boddestraat 18, 7666 LB, Fleringen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Bokbierfestival Folk & Bock op zondag 22 september

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
8/7/2024

Hoe kies je de juiste businesscoach voor jouw onderneming?

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
1 min
|
Datum:
17/6/2024

Regionaal geld voor slimme oplossing overvol stroomnet

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
28/5/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators