8/5/2023

Column: ‘Zo min mogelijk…’

Monolith opportunity creators

Jouke Zomer
Jouke Zomer
Jouke Zomer
Vriezenveen | Nederland

Column: ‘Zo min mogelijk…’

Monolith opportunity creators

D

at is wat een ondernemer in het bedrijfsverzamelgebouw altijd zei wanneer er iemand op bezoek kwam en hem vroeg wat hij voor werk deed. Zo min mogelijk opende hij steevast het gesprek lachend, om vervolgens te vertellen wat hij allemaal deed. Dat was absoluut niet zo min mogelijk. Wel een goede gespreksopener, zo bleek, want er ontstond altijd een goed gesprek over al het werk dat gedaan werd. Toch lijkt zo min mogelijk - of niet meer dan waar je voor aangesteld bent - tegenwoordig wel de trend. Youtube-video’s over vastgoed en dropshipping, quiet quitting en automatiseren. Het lijkt erop dat alles erop gericht is zo min mogelijk te doen.


Op Youtube kom je ze tegen na één verkeerde zoekopdracht. Het algoritme denkt blijkbaar meteen dat je ook vastgoed wilt kopen zodat anderen betalen voor jouw stenen. En jazeker, iedereen kan het. Ook zonder geld. Nou ja, de 1000 euro STAP-budget voor de nietszeggende cursus moet je wel even aftikken. Best grappig als je bedenkt dat deze kwakzalvers zelf vastgoed kopen door open deuren in te trappen.


Want, je raadt het al, het verdienmodel van die cursus is de cursus zelf. Dus als je nou zo slim bent om daadwerkelijk in te stappen in zo’n piramidespel, dan kunnen de snelle jongens snel zo min mogelijk doen. Doodleuk omdat jouw geld op hun bankrekening staat. Als iets ‘te mooi is om waar te zijn’ dan is dat vaak ook zo. ‘Ook jij kunt lekker op Bali zitten terwijl het geld binnenstroomt’, zeggen terwijl ze in hun handen wrijven richting de camera. ‘Je mindset is alles’. ‘Joa joa’ zeggen we dan in Twente. Wil je echt zo min mogelijk doen dan zul je toch eerst heel hard moeten werken. Zo min mogelijk voor zoveel mogelijk op je bankrekening is een fabeltje. Gelukkig is het niet anders, want anders deed iedereen zo min mogelijk.


De andere categorie ‘zo min mogelijk’ doet dit vanuit een heel ander perspectief. Het komt erop neer dat ze niet meer doen dan afgesproken in het contract. Dit doen ze juist voor meer geluk. Dat is voor ondernemers vaak moeilijk te begrijpen. Jongeren solliciteren bij bedrijven waar de sfeer goed is en de life-work-balance in orde is. Overwerken is niet meer van deze tijd, sporten in de middag is een must en minder uren zorgen voor meer motivatie. Het klinkt zo tegenstrijdig. Maar het werkt. bedrijven die op deze manier werken moeten zelfs personeel afwijzen. Dus waarom doen werkgevers dit dan niet massaal? Nou, het is nog niet overal mogelijk en een cultuuromslag heeft tijd nodig. Maar geef mensen de vrijheid en de ruimte en ze zullen zich ontwikkelen. Ze zullen wegen vinden om hun werk slimmer te doen zodat ze meer kunnen doen in minder tijd. Hierdoor ontstaat weer meer vrije tijd om te doen waar ze gelukkig van worden.


Zelf automatiseerde ik een groot deel van onze werkprocessen voor het maken van de Ondernemersmagazines. Aangezien we het concept hebben uitgerold naar de vierde Twentse gemeente, Rijssen-Holten, was dit hoognodig. Het idee hierachter was dat we zo min mogelijk konden werken aan simpele herhaalbare taken door ze met één druk op de knop uit te voeren. Slimmer werken dus, waardoor we meer werk verzetten met hetzelfde of zelfs een beter resultaat. Een kleine bijkomstigheid was dat we meer werk gingen oppakken waar voorheen geen tijd voor was. Je raadt het al, we zijn alleen maar drukker geworden. Ach ja, veel repetitief werk gaat nu met een druk op de knop. En we blijven dat proces verbeteren. We pakken meer leuke dingen op, dus het komende half jaar mag je veel van ons verwachten. Ik zit niet op Bali en ‘zo min mogelijk’ is er niet van gekomen. Dus als iemand mij vraagt wat ik zoal doe? Dan zeg ik: ‘zo slim mogelijk’.

Monolith Opportunity Creators
Brugstraat 11, 7607XJ, Almelo
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Binnenkort is het zover: de Herfsttintentocht Vasse 2023

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
20/9/2023

“Met onze samenwerking bereiken we meer voor onze klanten”

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Marthijn Brink
4 mins
|
Datum:
18/9/2023

Anko Postma benoemd als burgemeester van gemeente Tubbergen

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
1 min
|
Datum:
15/9/2023

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators