5/3/2022

“Goed werkgeverschap is een onlosmakelijk onderdeel van duurzaam ondernemen”

Bouwmetaal

Johan ten Thije en Marcel Krikhaar
Anno Oude Engberink
Anno Oude Engberink
Enschede | Nederland

“Goed werkgeverschap is een onlosmakelijk onderdeel van duurzaam ondernemen”

Bouwmetaal

J

ohan ten Thije richtte in 2000 Bouwmetaal in Tubbergen op samen met Marcel Krikhaar en Henk Löwik van Löwik Installatietechniek waar Ten Thije destijds werkte als projectleider. “Het idee kwam van Henk,” zegt Ten Thije, “Hij nam daar afscheid vanwege zijn pensioen, maar een nieuw avontuur met Bouwmetaal leek hem wel wat. Zo zijn we met zijn drieën begonnen, met Henk als stille vennoot.” Henk is inmiddels uitgekocht en Ten Thije zelf is officieel gepensioneerd, maar hij werkt nog twee dagen in de week, met veel plezier, voor Bouwmetaal. “Ik ondersteun nog waar ik kan, zoals bij het adviseren van klanten, dat blijft gewoon leuk om te doen.”

Nu, ruim twintig jaar later, is Bouwmetaal een vooraanstaand bedrijf dat non-ferro metalen zoals zink, lood, koper en aluminium verwerkt tot (prefab) dak- en gevelbekledingen ten behoeve van erkende installatiebedrijven, bouwondernemingen en architecten. Non-ferro metalen zijn mooi, betrouwbaar, onderhoudsvrij en zeer zeker ook duurzaam. “We staan erom bekend dat we gedegen advies geven, dat bij ons kwaliteit hoog in het vaandel staat en dat we echt verstand van de materialen hebben,” zegt Krikhaar. De producten van Bouwmetaal zijn door heel Nederland terug te vinden, van appartementencomplexen tot woningen en van zorginstellingen tot scholen. Mooie regionale projecten zijn bijvoorbeeld de nieuwbouw van Kees Smit in Apeldoorn, het ziekenhuis in Almelo, de oude rentmeesterij op landgoed Twickel en een aantal luxe villa’s in Ootmarsum, om er een paar te noemen. “De kwaliteit van het eindresultaat dat we leveren, is aan geen enkele twijfel onderhevig. We leggen de lat heel hoog en werken met onze duurzame materialen mee aan circulaire bouw, het creëren van een zo lang mogelijke levenscyclus.” Om de kwaliteit te onderstrepen: Bouwmetaal is een van de op dit moment eenentwintig leden van De Zinkmeesters, een modern gilde van de beste zink- en koperverwerkers in Nederland.

Denken in millimeters

Ten Thije: “We vervaardigen producten, vanaf de rol en de plaat, in eigen huis, vanaf details en monsters tot prefab en complete montage door goed opgeleide specialisten. We beschikken onder andere over CNC-machines waarmee we mooi, op wens ingemeten, maatwerk kunnen uitvoeren, in alle mogelijke bewerkingen. Waar een aannemer vaak denkt in centimeters denken wij in millimeters, alles moet tot in het kleinste detail passen.” Sprekend daarbij is dat Ten Thije bij zijn advieswerk gebruik maakt van een pen met vier kleuren waarmee hij bouwkundige tekeningen van architecten finetunet. “Groen is goed en rood is niet goed, een handige manier om details duidelijker te maken.”

Gezonde mix van jonge en ervaren mensen

Bouwmetaal is in de loop der jaren uitgegroeid naar een middelgroot bedrijf. Na vijf jaar huisvesting in Albergen verhuisde het in 2005 naar het huidige pand aan de Nobelstraat in Tubbergen waar zo veel mogelijk aandacht is besteed aan duurzaamheid. Er werken inmiddels vijfendertig mensen die het, ook gelet op het geringe verloop, naar hun zin hebben. Ten Thije: “We hebben beiden zelf op de werkvloer gestaan en kunnen ons dus goed in onze medewerkers inleven en met hen meedenken. Wij vinden goed werkgeverschap een onlosmakelijk onderdeel van duurzaam ondernemen. En dat is ook logisch, want het bedrijf drijft op de werknemers.” Alleen, voldoende vakmensen vinden is tegenwoordig een probleem. Krikhaar: “Dat klopt, en we zoeken ook zeker nog nieuwe mensen. Maar omdat scholen niet voldoende voorbereiding bieden op het vakspecifieke werk dat we doen, leiden we jonge mensen veelal zelf op. Kennis is dus niet het belangrijkste, daar zorgen wij voor. En degenen die er al zitten, gaan normaal gesproken niet weg. Sterker nog, we hebben zelfs vijf VUT-ers in dienst, waardoor de leeftijd van onze mensen uiteenloopt van zestien tot tweeëntachtig. Wij vinden dat een mooie en gezonde mix van leergierige en gedreven jongeren en ervaren vakmensen. Daarnaast geven we de medewerkers veel verantwoordelijkheid door hun eigen projecten te laten uitvoeren.”

“We werken met onze duurzame materialen mee aan het creëren van een zo lang mogelijke levenscyclus van gebouwen”

Innovatiehub Tubbergen

Bouwmetaal was in 2017 - samen met Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering, Loogisch en Loohuis Installatietechnieken - een van de oprichters van Innovatiehub Tubbergen. Krikhaar: “Wij hebben een gezamenlijk doel: het binden, boeien en behouden van jonge talenten in de regio Noord-Oost Twente door hen kennis te laten maken met lokale bedrijven. De Innovatiehub is voor ons enerzijds een onderzoekscentrum, anderzijds is ze de schakel tussen bedrijfsleven en onderwijsinstellingen en biedt ze passende stage- of afstudeerplekken evenals masterclasses. Bij Bouwmetaal krijgen we regelmatig van deze jongeren binnen, die zich dan met belangrijke vraagstukken bezighouden zoals het onderzoeken of de inrichting van de machines nog past in de huidige setting, of de certificeringen van het bedrijf op orde zijn of onderzoeken waar binnen het energieverbruik nog besparing valt te behalen. Daar hebben wij als bedrijf veel aan en helemaal mooi is het wanneer ze na hun opdracht bij ons blijven werken. Gelukkig gebeurt dat ook, omdat ze enthousiast zijn geraakt door ons bedrijf, de materialen en de producten. En daar doen we het voor.”

Bouwmetaal
Nobelstraat 35, 7651 DD, Tubbergen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Met veel kennis en plezier ontlast Brosis IT-klanten op digitaal gebied

Door:
Ciska Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
4 min
|
Datum:
9/8/2022

“Waarom zouden we ooit een ander merk gaan rijden dan Audi?”

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
6 min
|
Datum:
8/8/2022

Jelle Bijenhof last en monteert alles van staal, op maat

Door:
Ciska Oude Engberink
|
Fotografie:
Petra Holland
4 min
|
Datum:
8/8/2022

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators