29/10/2021

Staalconstructies zonder lassen: duurzaamheid in optima forma

Thijs Staal Advies

Thijs Oerbekke
Anno Oude Engberink
Anno Oude Engberink
Enschede | Nederland

Staalconstructies zonder lassen: duurzaamheid in optima forma

Thijs Staal Advies

A

dviesbureau Thijs Staal Advies, kortweg TSA, in Albergen is onder meer gespecialiseerd in het perfectioneren van staalconstructies. Constructies op bouwtekeningen zijn namelijk lang niet altijd optimaal. “Terwijl dat zeer belangrijk is om staalconstructies zo veilig, efficiënt, slim en goedkoop mogelijk te kunnen bouwen. Daarbij horen het exact bepalen van de zwaarte van de benodigde las- en boutverbindingen en de bijbehorende controles. Wij zorgen ervoor dat de hele keten wordt geborgd,” aldus eigenaar Thijs Oerbekke. Maar er ontwikkelt zich ook een andere, duurzame kant van TSA: het berekenen en ontwerpen van staalconstructies zonder laswerk, maar met connectors.

Na zijn studie Bouwkunde aan Hogeschool Saxion ging Oerbekke aan de slag bij IBZ Nijverdal en vervolgens bij Voortman Steel Construction in Rijssen. “Ik raakte steeds meer gefascineerd door dat prachtige materiaal staal, ik wilde er alles van weten. Ik volgde tientallen studies en cursussen erbij en specialiseerde me ook in een vak dat onlosmakelijk is verbonden met staal, namelijk lassen. Vragen als wat er nu precies gebeurt met lassen en hoe het materiaal zich daarbij gedraagt, intrigeerden me. Door die interesse kon ik me het vak van laspraktijkinstructeur eigen maken. Verder heb ik me doorontwikkeld tot Register Constructeur, wat aantoonbare en actuele kennis garandeert. Met al deze kennis en ervaring kon ik uiteindelijk met TSA een gespecialiseerd bedrijf beginnen.” Een goede keuze, zo is gebleken; er is veel vraag naar zijn diensten en er is niet zo gek veel concurrentie. Dus werk in overvloed, zoals het berekenen en optimaliseren van de staalconstructies voor de distributiehallen van Bol.com en Jumbo, om twee actuele projecten te noemen. Ook dicht bij huis melden zich steeds meer klanten, zoals Tasche Staalbouw en Lammerink Constructiewerken, maar ook juist heel ver weg, zoals een opdrachtgever voor hangardeuren in Nigeria.

Thijs Oerbekke in het nieuwe sportcentrum Twee 12 Crossfit in Nijverdal waarin demontabele, circulaire staalconstructies zijn toegepast.

Compleet dienstenpakket

Het pakket diensten van TSA is compleet. Het zo efficiënt mogelijk produceren van staalconstructies is zoals gezegd een belangrijk onderdeel. Oerbekke kent alle ins en outs van het productieproces, het machinepark, de soorten staal en de geldende normen. TSA maakt en controleert hoofdberekeningen voor de profileringen van hoofddraagconstructies en detailberekeningen op basis van die hoofdberekeningen. Wat daarbij hoort is het optimaliseren van staalconstructies. Ook geeft TSA second opinions wanneer iemand twijfelt aan een constructie. En het verzorgt lasadvies voor staalconstructies, waarbij Oerbekke als gediplomeerd IWE’er (International Welding engineer) met jarenlange kennis en ervaring de juiste man is.

Circulaire staalconstructies

Bij de productie van staal en staalconstructies komt veel CO2 vrij. In deze tijd, waarin de zorg voor ons milieu steeds hoger op de agenda komt te staan en daarmee ook de noodzakelijke reductie van CO2, is het dan ook van belang om op een andere manier naar staalconstructies te kijken. Kan de staalconstructie met minder materiaal worden uitgevoerd of kan dat ook zonder lassen?, zijn dan prangende vragen. Het antwoord is ja. Oerbekke: “Circulair Staal is een bijzondere staalbouwer in Barneveld die als een van de zeer weinigen gespecialiseerd is het maken van grote circulaire staalconstructies. Zij hebben ons een tijdje geleden benaderd. Samen hebben wij een lichtgewicht staalconstructie ontworpen waar geen laswerk aan te pas komt. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van boutverbindingen, zogeheten circulaire connectors. De inbreng van TSA is dat wij met onze kennis, ervaring en geavanceerde software kunnen uitrekenen welke connectors er moeten worden toegepast. Naast het milieuvoordeel dat er bij deze constructies geen CO2 en andere lasdampen meer vrijkomen, is er nu sprake van volledig circulaire staalconstructies. Je kunt de onderdelen van staalconstructies met connectors namelijk volledig demonteren en gebruiken voor andere toepassingen. Bij hergebruik hoeft er geen materiaal met hoge CO2-uitstoot opnieuw gemaakt te worden. De gebouweigenaar is daarmee ook verzekerd is van een hoge restwaarde in plaats van sloopkosten.” Circulariteit en dus duurzaamheid in optima forma!

“We lopen voorop in het ontwerpen en berekenen van circulaire staalconstructies”

Circulaire projecten

Een van de voorbeelden van circulaire staalconstructies met boutverbindingen en zonder laswerk waaraan TSA meewerkt is, in opdracht van Circulair Staal, het bedrijfsgebouw voor Uitgeverij DAVO in Deventer. Een ander mooi voorbeeld van dezelfde demontabele, circulaire staalconstructies is sportcentrum Twee 12 Crossfit in Nijverdal. Oerbekke: “We zitten nog in de beginfase van deze toekomstbestendige manier van het ontwerpen en berekenen van staalconstructies, maar we lopen hierin nu al voorop en zullen dat blijven doen. Ik denk dat het een van de innovatieve manieren is die er toe bijdragen dat er een echt circulaire economie tot stand komt. En we zullen wel moeten, de tijd dringt.”

Thijs Staal Advies
Hobergenstraat 4a, 7556 AJ, Albergen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Bouwbedrijf Webbink: “Bouwen is een feestje”

Door:
Bert Kroondijk
|
Fotografie:
Petra Holland
4 min
|
Datum:
4/7/2022

Hoe maak je een hybride (thuis)werkplan?

Door:
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
4/7/2022

Samen Tot De Nek In De Drek

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
4/7/2022

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators