8/5/2023

Bijna het hele jaar door een heerlijk dagje uit

De Manderveense Aardbei

Hardrick en Claudia Hindriksen
Anno Oude Engberink
Anno Oude Engberink
Enschede | Nederland

Bijna het hele jaar door een heerlijk dagje uit

De Manderveense Aardbei

T

ijdens de economische recessie begin jaren tachtig, veroorzaakt door de bankencrisis, kwam de gemeente Tubbergen met het goede idee om een tuinbouwproject op te zetten waar boeren uit de gemeente aan konden deelnemen. Zij gingen tuinbouwproducten telen die vervolgens werden verzameld en naar de veiling gebracht. Ook de ouders van Hardrik Hindriksen deden aan het project mee met het telen van aardbeien. Dat beviel blijkbaar goed, want na de crisis gingen ze ermee door. Ze noemden hun bedrijf De Manderveense Aardbei.

De aardbeienteelt combineerden ze aanvankelijk met hun varkenshouderij. Maar in 2000 besloten ze om afscheid te nemen van de varkens en het bedrijf te gaan richten op mensen door er horeca aan toe te voegen, vooral gericht op bussen dagjesmensen. Dat bleek een goede keuze, het bedrijf had bestaansrecht. “Gelukkig maar,” zegt Hardrik, want in 2009, 28 jaar na de oprichting dus, kon ik de zaak overnemen.”

Volledig en leuk dagje uit.

Hardrik ging meteen flink aan de slag en breidde zijn bedrijf gaandeweg flink uit. Gevolg is dat de naam Manderveense Aardbei de lading eigenlijk niet meer dekt. Anno 2023 is het bedrijf een prachtige bestemming voor gezinnen die een heerlijk dagje uit willen. Want er is veel om te doen en om van te genieten, en dat in een prachtige omgeving. Hardrik: “Het is leuk om zelf onze aardbeien te plukken, maar die kun je ook in ’t Winkeltje kopen. We hebben daar ook andere vruchten, namelijk rode bessen, frambozen, en bramen, evenals streekproducten van collega-ondernemers uit de omgeving, zoals kaas. Op die manier helpen we elkaar en daar hebben we allemaal baat bij. En ben je er toch, vergeet dan niet om onze jams en sauzen te proberen, die door mijn moeder en mijn zus worden gemaakt. Echt heerlijk!” Verder kun je fijn zitten in de Koffieschuur of op het terras met een speelplek voor de kinderen. “Je kunt daar terecht kunt voor een beker koffie of thee met een heerlijke vers gebakken wafel met verse aardbeien en slagroom, maar ook voor broodjes, soep en een omelet. Of van een andere heerlijke versnapering, zoals echt boerenijs met aardbeien en zelfgemaakte saus. Het is een ideale plek om even uit te rusten na een fiets- of wandeltocht of om na het zelfplukken nog lekker na te genieten.” Aldus Hardriks vrouw Claudia, die in 2020 mede-eigenaar is geworden. En er is nog meer, zegt ze: “Dit jaar zijn we begonnen met de Kabouterroute, een leuke activiteit voor kinderen met hun ouders in de maanden dat er geen vruchten zijn, van half oktober tot en met april. Op die route kom je van alles tegen, van kabouters tot jungledieren, leuk en spannend dus. En na de tijd kun je dan uiteraard ook genieten van een lekkere wafel.” En dan is er ook nog de mogelijkheid om door de drive-in te rijden, om vanuit de auto te genieten van een heerlijke wafel met slagroom of een smoothie. En dat alles in een rustieke sfeer, in een traditionele omgeving.

“De nieuwe Kabouterroute is een leuke activiteit voor kinderen met hun ouders”


Tijdblokken

Hardrik en Claudia hebben de drive-in tijdens corona noodgedwongen in het leven geroepen, maar vanwege het succes is het een blijvertje geworden. Het hele jaar door en tijdens bepaalde gelegenheden, zoals Kerstmis, met een speciaal thema. Corona was ook de oorzaak van het instellen van tijdklokken, zowel voor de zelfpluk als voor de Kabouterroute. Hardrik: “Dat beviel zo goed, dat we er mee door zijn gegaan. We kunnen dan beter doseren en het komt de rust en overzichtelijkheid voor onszelf en de gasten ten goede.” Voor de zelfpluk geldt dan ook nog dat ze zijn gaan werken met verschillende plukrondes door het veld met ongeveer 9.000 strekkende meter aardbeien, vanaf april tot en met half oktober. Claudia: “Al met al kunnen we zo beter sturen en hoeven we geen gasten teleur te stellen.”

Nog meer plannen

De Manderveense Aardbei loopt als een trein, maar dat is voor Hardrik en Claudia geen reden om het zo genoeg te vinden, integendeel. Claudia: “We blijven zoeken naar manieren om nog meer gasten een heerlijk uitje te laten beleven. Zo zullen we de lunchkaart van de Koffieschuur en het terras blijven uitbreiden. Dat terras gaan we ook groter maken en waarschijnlijk komt er op het terras ook een kas zodat je daar altijd droog en warm kunt zitten. Ook het speelgedeelte zal worden uitgebreid. En verder broeien we op nog meer leuke dingen die we kunnen toevoegen. Zo lijk het mij geweldig om eens in de zoveel tijd gasten de mogelijkheid te bieden om in de wei te dineren.” Kortom, ideeën genoeg. En aan het enthousiasme van Hardrik en Claudia te horen zullen ze die ideeën zeker verwezenlijken. “Maar,” zegt Hardrik, “We willen authentiek blijven en het telen en verkopen van streekproducten zal aan de basis blijven staan.”

Hardrick en Claudia | Fotografie Michelle Kroezen

“Natuurlijk geteeld fruit is heerlijk zacht en smaakt beter dan in de supermarkt”


Duurzaamheid

De Manderveense Aardbei verbruikt veel energie, vooral ’s zomers. Alle reden, zeker ook gezien de gestegen energieprijzen, om te investeren in duurzame maatregelen. Bijvoorbeeld in liefst 120 zonnepanelen. Maar duurzaamheid behelst voor Hardrik en Claudia meer. Hardrik: “Zo duurzaam mogelijk telen is een grote uitdaging. Mensen willen in toenemende mate weten wat ze eten. Daarom kweken we onze aardbeien en andere vruchten op de enig juiste manier, biologisch. Of liever natuurlijk, want dat woord dekt de lading beter. Onze gasten waarderen deze aanpak. Dat komt natuurlijk omdat we hiermee een goede bijdrage leveren aan de natuur, maar vooral omdat natuurlijk geteeld fruit heerlijk zacht is. Dat komt omdat we pas plukken op het laatste moment in het rijpingsproces, zodat de vruchten de laatste zon nog meepikken waardoor ze op hun zoetst zijn en de perfecte smaak hebben.” De periode waarin dit plaatsvindt is grofweg van april tot en met half oktober. “Aardbeien uit de supermarkt smaken meestal minder, maar in de tussenliggende periode moet je eigenlijk helemaal geen aardbeien kopen,” besluit Claudia met een gemeend advies.

De Manderveense Aardbei
De Manderveense Aardbei, Broekdijk 25, 7664 VD, Manderveen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Binnenkort is het zover: de Herfsttintentocht Vasse 2023

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
20/9/2023

“Met onze samenwerking bereiken we meer voor onze klanten”

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Marthijn Brink
4 mins
|
Datum:
18/9/2023

Anko Postma benoemd als burgemeester van gemeente Tubbergen

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
1 min
|
Datum:
15/9/2023

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators