9/5/2023

Walter Brunninkhuis, eigenaar van Hoeve Springendal natuurliefhebber én -beheerder pur sang

Hoeve Spingendal

Walter Brunninkhuis
Anno Oude Engberink
Anno Oude Engberink
Enschede | Nederland

Walter Brunninkhuis, eigenaar van Hoeve Springendal natuurliefhebber én -beheerder pur sang

Hoeve Spingendal

D

e tuin van Nederland’, zo wordt natuurgebied Het Springendal ook wel genoemd. En dat is niet zonder reden, want het is een schitterend stukje Twente met schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos. Je vindt er ook heuvels, stuwwallen, weilanden, meertjes, hooilanden, heide en historische boerderijen maken het plaatje compleet. En midden in al dat schoon ligt Hoeve Springendal, een vakantiepark gelegen in Hezingen, een stukje boven Ootmarsum en op een steenworp afstand van de grens. “Wil je echt in alle rust van de natuur genieten, dan is ons vakantiepark Hoeve Springendal de uitgelezen plek om te verblijven. In je eigen tent, camper of caravan of in een van onze appartementen, bungalows of chalets.” Aldus eigenaar Walter Brunninkhuis, geboren en getogen in Hezingen.

Fotografie: Michelle Kroezen

 

“Het meest aantrekkelijke van het oeroude Springendal vind ik de veelzijdigheid en florerende biodiversiteit,” zegt Walter. “Vanuit ons vakantiepark heb je als gast een ideale uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten door de mooie natuur waar je je echt één mee voelt.. Ook komen er veel andere recreanten die bij ons even verpozen voor een lekker hapje of drankje in ons restaurant of op het terras. Ook kun je bij ons, zoals wij dat noemen, mobiel ontbijten. Je krijgt dan een mooie ontbijtmand mee, waarmee je een mooie plek op het erf of ergens in het bos opzoekt.”

 

“Ik houd me overal mee bezig, alles is hier even leuk”

Eeuwenoud erf

Wil je Hoeve Springendal met één woord karakteriseren, dan is dat ‘nostalgisch’. Betreed je het eeuwenoude erf - voor 1500 werd hier al de eerste nederzetting bewoond - dan krijg je het gevoel alsof je een ouderwetse schoolplaat binnenloopt. Je bent omringd door ganzen, eenden, kippen, pauwen, Schotse Hooglanders en oersterke trekpaarden. Het nostalgische gevoel wordt nog versterkt als je een kijkje neemt in de authentieke stal of in de kapschuur, waarin verschillende oude werktuigen, historisch gereedschap en een oldtimer trekker staan. “En de kinderen vermaken zich hier ook prima,” zegt Walter. “Zo kunnen ze elke ochtend rond 9.00 uur en aan het eind van de middag de boer helpen bij het malen van het graan en het voeren van de dieren in de kinderboerderij. Voor het ontbijt kunnen de kids zelf een vers eitje rapen en al onze dieren zien de kinderen ook graag komen. Daarnaast hebben we nog een ontmoetingsruimte waar binnen- en buitenspellen liggen en er zijn kinderboeken beschikbaar. Bovendien is op het erf een zandbak met een kleine zandtakel waar de kleinsten zich kunnen vermaken. Hierbij staan bankjes en een lekkere grote schommel voor de ouders en kinderen.” En er is meer. Zo is er elke woensdag en zondag de mogelijkheid om met koetsier Hennie een prachtige tocht te maken met paard en wagen waarbij hij interessante verhalen vertelt. Ook worden er wandelingen georganiseerd, evenals een dag schaapsscheren, een dag ouderwets ploegen en een oogstdag met nostalgische machines. En de vele faciliteiten van het vakantiepark maken de vakantiebeleving compleet. Een blik op de website is daarom aan te raden. Voor het team dat in wisselende samenstelling uit wel achttien mensen kan bestaan, is er dus elke dag veel werk aan de winkel. En voor Walter zelf dus ook. “Ik houd me overal mee bezig, alles is hier even leuk. Gelukkig vinden mijn vrouw en twee kinderen dat ook, die zijn hier net zo graag als ik.”

Het erf

 

Begaan met de natuur

Walter is heel erg begaan met de natuur in Het Springendal, op het terrein en in het rond het terrein gelegen Beekdal. Hij heeft, samen met Staatsbosbeheer, in de loop der jaren veel geïnvesteerd in natuurontwikkeling. Onder meer door het duurzaam beheren en herstellen van houtwallen en singels en door het aanleggen van wandelpaden. “Dat is belangrijk voor de natuur en je ziet heel mooie resultaten, het effect van de investeringen. Het aantal vogels, ook zeldzame soorten, is bijvoorbeeld toegenomen. De zwaluw, die helemaal verdwenen was omdat alles strak en vlak was, is weer terug dankzij onder meer het aanleggen van modderpoeltjes. Ook is de biodiversiteit enorm verbeterd en de grond houdt het water nu veel beter vast. Eigenlijk kun je zeggen dat de natuur hier is hersteld. Dat is voor onze uitstraling ook belangrijk, want onze gasten vinden mooie en goed onderhouden natuur belangrijk. Zij genieten van dit unieke landschap zoals het nu is.” Walters inspanningen, daarbij geholpen door familie en vrienden, werden in 2021 beloond met de symbolische pluim, die hij ontving uit handen van de Landschapsdeal Noordoost Twente, een samenwerkingsverband tussen Stichting Behoud Twents Landschap, LTO Noordoost Twente, Gebiedscollectief Noordoost Twente, Landschap Overijssel, waterschap Vechtstromen en de gemeenten Dinkelland, Losser, Oldenzaal en Tubbergen. Die prijs wordt regelmatig uitgereikt aan ondernemers en particulieren die zich inzetten met duurzaam landschapsbeheer. In het geval van Walter voor het behouden en versterken van houtwallen en andere landschapselementen. Hij draagt daarmee bij aan de natuur-, klimaat en waterdoelen in onze regio. Een mooie erkenning voor Walter. “Zeker, het is altijd mooi als je waardering krijgt voor wat je doet. Bovendien is het een stimulans om nog beter mijn best te doen. Ik vind het goed dat dit wordt gedaan.”

“Eigenlijk kun je zeggen dat de natuur hier is hersteld”

Hoeve Spingendal
Brunninkhuisweg 3 7662 PH Hezingen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators