29/10/2021

“Garstelanden groenste bedrijventerrein van Nederland?”

BBV - Bedrijventerrein Garstelanden

Aalderink Poedercoating
Arjen  Maat
Arjen Maat
Vroomshoop | Nederland

“Garstelanden groenste bedrijventerrein van Nederland?”

BBV - Bedrijventerrein Garstelanden

I

ngeklemd tussen het immer voortrazende vrachtverkeer van de N36 en de serene stilte van de Engbertsdijksvenen. Bedrijventerrein De Garstelanden aan de Garstweg ligt fraai verscholen aan de noordoostkant van Westerhaar-Vriezenveensewijk. Alien en Gerjan Aalderink zwaaien, samen met Gerrit Aalderink, de scepter over Aalderink Poedercoating, een van de grotere spelers op De Garstelanden. Als het aan de twee ligt is ‘hun’ bedrijventerrein op termijn het groenste van heel Nederland. Hun idee wordt van harte ondersteund door de BBV, waar Alien overigens ook vicevoorzitter van is.

Ze vormen de driekoppige directie van Aalderink Poedercoating, een gerenommeerd familiebedrijf dat is gespecialiseerd in chemisch voorbehandelen, KTL’en en het aanbrengen van poedercoatings op diverse ondergronden. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer. Alien en neef Gerjan zouden graag zien dat ook de vierde generatie Aalderinks het bedrijf nog ziet floreren. “Maar daarvoor moeten we als bedrijf kunnen blijven groeien”, legt Gerjan uit. “Daar is ruimte voor nodig. Ruimte om te ondernemen én om je te blijven ontwikkelen. Daarbij kun je denken aan robotisering en automatisering, maar zeker ook aan allerlei duurzameontwikkelingen.”

CodeRood

Voor het oplossen van het energievraagstuk van hun eigen bedrijf lopen ze tegen de grenzen van hun mogelijkheden aan, zo weet ook Alien Aalderink. “We willen graag energieneutraal worden. Dus we bekijken een heleboel opties, zoals zonnepanelen. We kunnen hier ons dak wel mee vol leggen, maar dan zijn we nog lang niet voorzien in al onze energiebehoefte. Bovendien geldt hier Code Rood voor ons energienet. Dat betekent dat er te weinig capaciteit is om terug te leveren. Naast elektriciteit gebruiken we ook veel gas. Hiervoor zien we waterstofgas als de oplossing. Dat redden we niet in ons eentje, daar hebben we anderen voor nodig.”

Aalderink

De afgelopen jaren stond de ontwikkeling van veel bedrijven min of meer stil vanwege onder meer de stikstofcrisis. “Maar op het gebied van duurzaamheid zijn wij gewoon door blijven ontwikkelen”, stelt Gerjan Aalderink. “Zo hebben we een eigen afblaassysteem ontwikkeld, waardoor we veel energie besparen, gebruiken we poeders die ook op een lagere temperatuur uitharden en hebben we waar dat kon ledverlichting en sensoren geïnstalleerd. We kijken voortdurend naar manieren om ons te blijven verbeteren. Dat geldt zeker ook op het gebied van duurzaamheid.”

Alien en Gerjan Aalderink

Energieneutraal

De duurzaamheidsopgaven die voor Aalderink gelden, zijn uiteraard ook van toepassing op de andere bedrijven op De Garstelanden. Er is al een aantal bedrijven energieneutraal, waaronder Prefab Twente en Niks Autodemontage. Zij leveren nu echter ook terug op het net. “Hoe gaaf zou het zijn dat de overcapaciteit gebruikt kan worden door de andere bedrijven op het industrieterrein”, vraagt Alien zich hardop af. “Als je dan gezamenlijk energieneutraal kan worden, ontstaan er ook weer ruimtelijke mogelijkheden voor ondernemers en blijft de natuur gespaard. Het mes moet wel aan twee kanten snijden. Het moet goed zijn voor het milieu én het moet ons als ondernemers ook wat brengen. De ondernemers zijn al benaderd voor een bijeenkomst in oktober. Dat is de eerste stap.”

Samen sterk

Uiteindelijk moeten de neuzen op bedrijventerrein De Garstelanden dezelfde kant op. “Je zou hier goed een afgebakend project van kunnen maken”, zegt Alien. “Met een gezamenlijke duurzaamheidsadviseur die ons begeleidt en in de juiste richting duwt. Kijk, het moet voor iedereen duidelijk zijn wat het je oplevert als je meedoet. Maar ondernemers moeten zich ook realiseren dat je nú moet investeren om straks nog te kunnen bestaan. Als het gaat om duurzame oplossingen moet je dat wat de BBV betreft echt samen doen. Want samen sta je sterker. Qua inkoop, maar bijvoorbeeld ook als het gaat om het delen van kennis en het binnenhalen van subsidies. Binnen de gemeente Twenterand is er een ondernemersfonds waarin duurzaamheid een belangrijke pijler is. Hier kun je via de ondernemersverenigingen gebruik van maken. De BBV juicht dit ook van harte toe.”

Voetafdruk

Ook klanten eisen steeds vaker duidelijkheid over de duurzaamheidsambities van een bedrijf. “Dan gaat het om de ecologische voetafdruk”, aldus Gerjan. “Hoe laat jij als bedrijf de wereld achter? Wat heb je eraan gedaan het een beetje beter te maken? Klanten willen dat weten. Je kunt het je als bedrijf simpelweg niet meer veroorloven de andere kant op te kijken en niét mee te doen.” Alien knikt instemmend. “Je moet wél de kansen pakken die zich aandienen. Niet in onmogelijkheden denken. Durf ook ambities te hebben en groot te denken. Soms moet je ook gewoon een keer roepen dat we het groenste bedrijventerrein van Nederland gaan worden.”

De schouders eronder

Als het aan de Aalderinks ligt, dan ligt er een mooie toekomst voor De Garstelanden in het verschiet. Gerjan is helder: “Het is belangrijk voor de werkgelegenheid en de leefbaarheid in het dorp dat het hier goed blijft gaan. Daar hebben we een gezamenlijke verantwoordelijkheid in.” Samen de schouders eronder zetten om iets te bewerkstelligen is volgens Alien iets typisch Westerhaars. “Absoluut”, klinkt het stellig uit haar mond. “In ons eentje kunnen we het energievraagstuk voor ons bedrijf niet oplossen, maar met elkaar misschien wél voor het hele bedrijventerrein. Samen móet ons dat toch lukken!”

Aalderink Poedercoating
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Bouwbedrijf Webbink: “Bouwen is een feestje”

Door:
Bert Kroondijk
|
Fotografie:
Petra Holland
4 min
|
Datum:
4/7/2022

Hoe maak je een hybride (thuis)werkplan?

Door:
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
4/7/2022

Samen Tot De Nek In De Drek

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
4/7/2022

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators