23/5/2022

Column Dick de Ruiter - Mobiliteit

Column Mobiliteit

Dick de Ruiter

Column Dick de Ruiter - Mobiliteit

Column Mobiliteit

A

ls belastingadviseur ben je vaak bezig met het weerleggen van borrelpraat. Vaak na het weekend als er verjaardagen of feesten zijn geweest, komen er de meest wilde ideeën binnen van klanten. “Ik heb van die of die gehoord dat je geen bijtelling hoeft te betalen als dit, als dat.” Maar hoe zit het nu ook alweer?

Dick de Ruiter

Als je privé rijdt met een auto die tot je ondernemingsvermogen behoort, moet je een bedrag bij de winst tellen voor het privégebruik. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. Deze percentages zijn de afgelopen jaren behoorlijk aangepast, waardoor er momenteel een wirwar aan bijtellingen is. De bijtelling is namelijk afhankelijk van het jaar waarin de auto op kenteken is gezet. Voor een in 2022 op kenteken gezette auto zijn er twee tarieven voor de bijtelling: 16% en 22%. Daarbij geldt voor de elektrische auto een 16% bijtelling, maar slechts tot en met een cataloguswaarde van € 35.000. Voor het deel daarboven geldt de bijtelling van 22%. Voor andere auto’s geldt de 22% bijtelling. Als je auto voor het eerst op naam is gesteld vóór 2017 dan is er meestal een 25%-bijtelling van toepassing.

Als ondernemer heb je de mogelijkheid om de auto als zakelijk vermogen te beschouwen of als privévermogen. De te maken keuze is afhankelijk van de cataloguswaarde, het aantal zakelijke en privékilometers en het bijtellingspercentage. Wij beschikken over een rekentool die de keuze vergemakkelijkt door rekening te houden met deze parameters. Let wel: heb je eenmaal gekozen, dan ben je ook gebonden aan deze keuze. Dit geldt echter alleen voor de ondernemer in de inkomstenbelasting, niet voor de directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een BV. Deze wordt namelijk beschouwd als werknemer. De bijtelling is daar belast als loon. De DGA kan wel te allen tijde besluiten om de auto over te hevelen naar privé indien dat gunstiger uitpakt. Ook daarvoor beschikken we over een uitstekende rekentool.

Als je kunt aantonen dat je op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden, hoef je geen bijtelling toe te passen. Hoe het bewijs daarvoor wordt geleverd, is niet aan regels gebonden. Het beste kan dit door middel van een sluitende rittenadministratie. De ervaring leert wel dat de belastingdienst hier streng op handhaaft. Ze kan naast een rittenadministratie aanvullende informatie opvragen. Denk hierbij aan de agenda, tankgegevens en gegevens over verkeersboetes. Een black box kan ondersteunend zijn bij een sluitende kilometeradministratie.

Hendriksen Accountants en Adviseurs
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Grolsch: ‘Durf samen meer te doen en te ontdekken!’

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
4 min
|
Datum:
2/6/2023

De wereld verbeteren door duurzaam gebak te eten!

Door:
Ciska Oude Engberink
|
Fotografie:
Redactie
3 mins
|
Datum:
30/5/2023

“Heb vertrouwen in jezelf, dan kom je er wel!”

Door:
Ciska Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
4 mins
|
Datum:
30/5/2023

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators