6/1/2024

De holding - veilige vesting of luchtkasteel?

Column mr. drs. Stefan Kukolja

Column mr. drs. Stefan Kukolja

De holding - veilige vesting of luchtkasteel?

Column mr. drs. Stefan Kukolja

'

Mij kan niets gebeuren. Als mijn werkmaatschappij in zwaar weer komt, dan zitten mijn kostbaarheden, bijvoorbeeld machines, veilig in de holding’. Dat hoor ik ondernemers vaak zeggen. Zij zien hun holding als een veilige vesting tegen aansprakelijkheid. Hun kostbare machines, tekeningen of software zijn hier veilig. Maar is dat wel zo?


Dat is in de praktijk nog maar de vraag. De holding is alleen een veilige haven als vaststaat dat de holding eigenaar is van haar bezittingen. En daar zit hem nu de crux. In de praktijk is het eigendom vaak niet goed vastgelegd. Ondernemers denken doorgaans dat de holding eigenaar is, omdat die voor de kostbare eigendommen heeft betaald. Accountants zetten soms vanwege de betaling de eigendommen op de balans. Dat lijkt duidelijk, maar kan in de praktijk misleidend zijn als dat eigendom niet goed is vastgelegd in een koopovereenkomst.


Betaling zegt namelijk niets over eigendom. Dat iets op de balans staat is nog geen bewijs van eigendom. Dat komt omdat voor de overdacht van eigendom meer nodig is dan betaling. De eigendom gaat pas over van de ene naar de andere partij door levering.  


Een voorbeeld. Stel de holding heeft de aankoop van een nieuwe machine betaald. Dat is jaren terug gebeurd en de koopovereenkomst is nergens meer te vinden. De machine is destijds geleverd in de hal van de werkmaatschappij. De machine staat al die tijd in de hal zijn werk te doen. Omdat de machine is geleverd aan de werkmaatschappij, lijkt het erop dat de werkmaatschappij eigenaar is. Immers, zoals we net lazen bepaalt de levering wie eigenaar is.


In dit geval zal de curator het eigendom van de machine geheid ter discussie stellen. Dat is immers zijn werk. Als het eigendom goed is geregeld, dan scheelt dat veel onnodige discussie. En geld. Het was beter geweest om voor het faillissement dit risico te onderkennen en hierop te anticiperen. Daardoor is het makkelijker om met de curator in gesprek te gaan op basis van de juiste informatie.  


Vorenstaande lijkt een ver gezocht voorbeeld. Alleen is deze recht uit de praktijk afkomstig. In de tijd dat ik nog curator was heb ik een dergelijke situatie meegemaakt. In overleg met de rechter-commissaris heb ik toen als curator de machine van de failliete werkmaatschappij verkocht, terwijl de holding deze had betaald. Het eigendom bleef hier onduidelijk en als curator moest ik er daarom vanuit gaan dat de werkmaatschappij eigenaar was.


“De holding is alleen een veilige haven, als vaststaat dat de holding eigenaar is van haar bezittingen”


Al met al is de holding pas een veilige vesting als je kunt bewijzen dat de kostbare eigendommen zijn geleverd aan de holding. Die levering bewijs je het eenvoudigst door een goed contract. Voorkom dus dat je holding een luchtkasteel is. Laat daarom een juridisch expert eens met je meekijken. Dat geeft de rust en zekerheid dat je holding een veilige vesting is. Met het keurmerk ‘curator proof’.


Kukolja Juridisch Consult
Elsenerstraat 30A, 7461 DH Rijssen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Heracles Almelo en Ondernemersmagazine versterken elkaar

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
20/2/2024

Randrock Vriezenveen viert 20-jarig bestaan met knallend lustrumfeest!

Door:
Redactie
|
Fotografie:
onbekend
2 min
|
Datum:
20/2/2024

Grolsch: ‘Durf samen meer te doen en te ontdekken!’

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
4 min
|
Datum:
20/2/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators