5/10/2021

Cultuur in Tubbergen: Cultuurmakelaar Jos van Beem

Cultuur in Tubbergen

Jos van Beem
V

andaag aan het woord: Jos van Beem van Noaberfest! De zevenverhalenverteller in de rubriek: Cultuur in Tubbig. In deze rubriek delen wij verhalen die geschreven worden door lokale initiatiefnemers op het gebied van cultuur. Hierbij kan gedacht worden aan een kunstenaar, muzikanten, een vereniging of een andere lokale instantie die typerend is voor de cultuur in de gemeente Tubbergen.

Wie is Jos van Beem?

Mijn naam is Jos van Beem en de Twentse Courant en Tubantia omschreven mij twee jaar geleden als ‘culturele duizendpoot’ en die omschrijving durf ik, met een glimlach, wel aan. Als adviseur/coach voor kunstenaars, tekstschrijver, singer-songwriter en op talloze gebieden actief als cultuur-organisator.

Een halve eeuw geleden wonnen Jeroen Hendriksen en ik het beroemde Cameretten Festival als cabaret TumTum. Later heb ik ook veel culturele werken ontwikkeld en/of georganiseerd, zoals Cabaretfestival van het Oosten (Almelo), Alto Fragile, Kunstspoor, Muziek & Theatercafé (Tubbergen), Kamerfestival Twente (KAFT). Ook heb ik het digitale cultuurplatform Vita Cultura opgericht en heb ik jarenlang in de Raad van Bestuur van Crea Hengelo gezeten, wat later Ofyo werd.


“Kunst, muziek en theater zijn de vitaminen C voor de samenleving”


Hoe werk je?

Doordat ik "voortdurend deelneem aan cultuur", heb ik een groot netwerk opgebouwd en zoek ik vaak naar nieuwe concepten. Zo probeer ik mogelijke activiteiten en culturen vanuit een breder perspectief te bekijken en waar mogelijk artiesten/kunstenaars (muziek, theater, kunst) en de samenleving met elkaar te verbinden. Van daaruit ontwikkelt zich voortdurend een nieuw idee, een cultureel evenement of andere activiteit, meestal door anderen erbij te betrekken.


Wat is jouw toegevoegde waarde binnen het culturele veld in Tubbergen?

Met mijn kennis, creativiteit en praktijkervaring probeer ik ‘kunst, muziek en theater’ binnen de gemeente Tubbergen te versterken. Daarmee hoop ik dat cultuur meer toegankelijk wordt en een meer culturele bewustwording op gang komt. Leven, werken, onderwijs, sport en een economische infrastructuur… allemaal belangrijk, maar cultuur is veel vaker het cement tussen de stenen van de sociale samenleving. En dat wordt (helaas) te vaak onderschat.

Andrew Sisters: ook te horen op Noaberfest
Andrew Sisters: ook te horen op Noaberfest


Waar ben je trots op?

Met enige trots zie ik dat Glasrijk Tubbergen dit jaar voor de 25ste keer plaats gaat vinden. Toen ik in 1996 met een uitgewerkt concept hierover bij de toenmalige burgemeester Houben aanklopte, zag hij (gelukkig maar..) dat Glasrijk iets bijzonders kon worden. Ik ben al ruim 10 jaar aan Glasrijk verbonden en heb hieraan met veel creatieve ideeën kunnen bijdragen.

Nu kijk ik ernaar uit om samen te werken met Theater Hof88 (Almelo) om dit jaar van 4 tot 5 september het culturele evenement Noaberfest te organiseren. Met dit festival hopen we de stad (Almero) te verbinden met de omgeving (Tubergen en omgeving) door compacte optredens op (meestal) ongewone plekken.


Waar liggen de kansen en bedreigingen voor cultuur volgens jou?

Het belang en de toegevoegde waarde van cultuur voor de samenleving moet meer prominent op de politieke agenda komen te staan. Cultuur wordt nog vaak ingevuld op één pagina van het (politieke) plan, en als het totale budget eenmaal besproken is, is het gemakkelijk te verliezen als cultuursector.


Hoe zie je de toekomst?

Door alle beperkingen van de afgelopen corona-periode wordt opnieuw bevestigd dat culturele zaken, activiteiten, productie en initiatieven erg kwetsbaar zijn. Maak muziek, theater en kunst praktischer op het gebied van gemeentelijk beleid en financiën. Het beïnvloed de hele samenleving!

Aangewaaid! Tijdens vorige editie Noaberfest
Aangewaaid! Tijdens vorige editie Noaberfest


Wat voegt cultuur toe?

Niet alleen het maatschappelijke belang van muziek, drama en kunst, maar ook het economisch belang wordt vaak onderschat... Cultuur is niet alleen een kostenpost, het brengt ook direct of indirect geld op voor de samenleving. 

Noaberfest wordt omschreven als het beste festival tussen stad en platteland. Zaterdag en zondag op 4 en 5 september. Kijk zelf op www.noaberfest.nl en boek een route vol verrassingsshows. 

Laat de bewoners en toeristen van Tubbergen en Twente er zoveel mogelijk van meegenieten. Er is veel om trots op te zijn.


Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Wat Eddie’ laat met vlogs zien hoe het écht gaat in een boerenbedrijf

Door:
Remon Workel
|
Fotografie:
Redactie
4 min
|
Datum:
18/10/2021

Nieuwe camperplek van Edwin en Desirée Lohuis meteen geliefd bij toeristen

Door:
Remon Workel
|
Fotografie:
Redactie
4 min
|
Datum:
18/10/2021

Krola Langeveen

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
4 min
|
Datum:
18/10/2021

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Twenterand bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Jeroen Kunst | leef marketing
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators