29/10/2021

Energietransitie is geen revolutie maar een evolutie

Byosis

Jan van den Broek
Makers voor Morgen
Makers voor Morgen
Den Ham | Nederland

Energietransitie is geen revolutie maar een evolutie

Byosis

I

n 1910 ontwikkelden en patenteerden Fritz Haber en Carl Bosch in Duitsland een proces voor de productie van ammoniak uit aardgas en lucht. Ammoniak is de belangrijkste bron voor kunstmest. Mede door de uitvinding van Haber en Bosch is de landbouwproductie – in bijvoorbeeld Nederland – meer dan vervijfvoudigd, in ruim een eeuw tijd. Kunstmest is dus enorm belangrijk geweest voor het voeden van de groeiende wereldbevolking, die in 2050 tot 10 miljard mensen zal zijn gestegen, zo is de verwachting. Maar het produceren van kunstmest is heel energie-intensief. Maar liefst meer dan 2 procent van de totale wereldenergiebehoefte is nodig voor de productie van ammoniak. En er is nog meer niet-duurzaam aan. Want door overmatig kunstmestgebruik hebben we in de wereld een groeiend overschot aan stikstof. Dat is zeer schadelijk voor de biodiversiteit en uiteindelijk voor ons hele ecosysteem. Het gaat dan met name om actieve stikstof, met ammoniak als belangrijkste component. Toch zijn er oplossingen. Zoals die ene, vooruitstrevende oplossing van Byosis uit Raalte. De eerste van een reeks.

 

Ammoniak wordt ook gevormd tijdens biologische processen, zoals bij afbraak van biomassa door bacteriën. Naast ammoniak wordt dan vooral biogas gevormd. Dit biogas is weer op te werken tot bio-aardgas. In een “vergister” wordt dit proces gebruikt om zo hernieuwbaar aardgas te maken. Dat gebeurt al, en gelukkig steeds meer. Als input kunnen allerlei vormen van organisch afval dienen, zoals reststromen uit de levensmiddelenindustrie, ons GFT-afval, de mest van vee, maar ook industrieel afvalwater óf publiek afvalwater. Met innovatieve stripper-systemen verwijdert Byosis de ammoniak uit elke reststroom. De ammoniak kan worden gewonnen als ammoniakwater óf worden omgezet in elke gewenste natuurmeststof, zoals het gangbare ammoniumsulfaat of ammoniumnitraat. Tegelijkertijd worden steeds vaker ook andere varianten gevraagd, zoals ammoniumbicarbonaat of ammoniumcitraat, voor de organische teelt van – biologische – gewassen.

Natuurlijk alternatief voor kunstmatige mest

Het geavanceerde proces is zo ontwikkeld dat er vrijwel geen gebruik van extra warmte nodig is dan het circuleren van de eigen proceswarmte. Ook zijn geen chemicaliën nodig voor het strippen van het organische afval. Bovendien zijn er slechts minimale restemissies naar de lucht. Zo wordt een duurzaam, natuurlijk alternatief geboden voor de traditionele productie van kunstmest. Het proces van ammoniak produceren levert zelfs energie óp. En de totale agrarische kringloop wordt gesloten, waardoor overschot van – actieve – stikstof sterk wordt tegengegaan. Als kleine speler bestormt directeur Jan van den Broek van Byosis met zijn hechte team van specialistische collega’s de wereldwijde markt met slimme alternatieven: ‘Elke oplossing is bij ons uniek, speciaal samengesteld en afgestemd op de behoeften van elk van onze klanten. Inmiddels draaien onze industriële installaties in meer dan 6 landen wereldwijd. Deze processen zijn niet alleen heel duurzaam, maar ook hightech, en 24-7 online te volgen. Na zoveel jaren investeren en innoveren zijn we nu pas bezig met werkelijk te begrijpen wat we écht doen. Dat biedt ons direct ook kansen voor toepassingen in andere markten. Zoals voor de zuivering van afvalwater.’    

De stikstof stripper van Byosis wordt hier getest. Klaar voor transport naar een rioolwaterzuivering in Duitsland. De gestripte stikstof worden hergebruikt als kunstmest vervanger voor de boeren in de omgeving.
De stikstof stripper van Byosis wordt hier getest. Klaar voor transport naar een rioolwaterzuivering in Duitsland. De gestripte stikstof worden hergebruikt als kunstmest vervanger voor de boeren in de omgeving.

Lees het volledige volhoudbare verhaal van Jan van den Broek op het platform:

www.makersvoormorgen.nl #De wereld verdient jouw verhaal

Byosis
Drosteweg 8, 8101 NB, Raalte
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Hoe kies je de juiste businesscoach voor jouw onderneming?

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
1 min
|
Datum:
30/4/2024

‘Gewoon beginnen’

Door:
Jouke Zomer
|
Fotografie:
Petra Holland
2 min
|
Datum:
29/4/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators