30/11/2022

De Europese markt voor tweedehands fietsen is gigantisch

Iedereen komt op de fiets naar het werk

Theo
Jouke Zomer
Jouke Zomer
Vriezenveen | Nederland

De Europese markt voor tweedehands fietsen is gigantisch

Iedereen komt op de fiets naar het werk

B

uycycle. Een start-up uit München die groeit als kool. “Het was het juiste moment om Buycycle op te richten,” zegt Theo, een vlotte jongeman. Op zijn pet staat trots de naam van zijn bedrijf. Theo is één van de drie oprichters. Voorheen was ik consultant in supply chain operations. Altijd willen verbeteren is mij dus niet onbekend. Sinds ik fiets met mijn vrienden en mede-oprichters Flo en Jonas hebben wij alle drie een negatieve ervaring gehad met het kopen van een geschikte tweedehands fiets. Dus tijdens onze trainingsritjes ging het daar dan ook over. De fiets was toch niet zoals beschreven, een fiets raakte beschadigd tijdens het transport en mijn fiets werd zelfs helemaal niet geleverd. Wij wisten zeker dat wij het beter konden aangezien het potentieel van de tweedehandsfietsenmarkt in Europa gigantisch is. Er staan veel fietsen bij mensen in de schuur of garage die te weinig of zelfs niet gebruikt worden na aanschaf. Nu is er de manier om deze fietsen veilig aan te bieden, veilig te verkopen en minstens zo belangrijk, te ontvangen zoals je ze gekocht hebt.

Een vliegende start

De pandemie brak uit en binnen korte tijd was er geen enkele nieuwe fiets meer te verkrijgen. “Toen wisten we dat dit het juiste moment was om ons plan uit te gaan voeren. We begonnen met twee of drie dagen in de week aan buycycle te werken, zodat we daarnaast nog inkomen zouden houden. We werken namelijk niet met een grote investeerder. Maar na twee maanden was deze situatie al onhoudbaar en zijn we er gezamenlijk vol voor gegaan. We vonden twee webontwikkelaars die ons wilden helpen met de bouw van het platform. Inmiddels zijn we iets meer dan een jaar verder en is één van de ontwikkelaars aandeelhouder en fulltime in dienst. We zijn gestart met een MVP (minimal viable product) en hebben ons platform van daaruit uitgebouwd. Dit is ook onze manier van werken gebleven.” zegt Theo enthousiast. “Als we iets bedenken en het implementeren kijken we of het werkt. Werkt het, dan blijven we verbeteren. Werkt het niet dan halen we het onderdeel weer uit ons platform. Veel ideeën komen ook uit de feedback van gebruikers. Dat is voor ons een erg belangrijke bron van informatie, waar we meteen mee aan de slag kunnen.

“Tourwinnaar Jonas Vingegaard zorgde voor veel aankopen vanuit Denemarken.”

Een uniek platform

“Dat zijn wij zeker. Wij begeleiden de hele order. In Nederland kun je bijvoorbeeld een fiets kopen op marktplaats. In Duitsland kan dit op Ebay, waar je niet echt zeker kunt zijn van je aankoop en waar ook altijd oplichters actief zijn. Het verschil is dat je bij ons fietsen kunt kopen en tijdens het hele proces zowel als koper maar vooral ook als verkoper begeleid wordt. Wil je een fiets aanbieden, zul je eerst een profiel moeten aanmaken. En bied je je fiets aan, dan krijg je van ons een doos toegestuurd om je fiets goed te kunnen in pakken. Hoe je dit doet leggen wij uitgebreid uit in filmpjes en blogs. Zo schrijven wij bijvoorbeeld ook blogs over de keuze voor een fiets die bij jou past. Het mooie is dan natuurlijk dat wanneer jouw levenssituatie veranderd en je wilt bijvoorbeeld gaan gravelbiken in plaats van wielrennen dan kun je jouw fiets verkopen en ook een nieuwe fiets kopen op hetzelfde platform.  

Waar staat Buycycle voor?

In eerste instantie willen wij meer mensen op de fiets krijgen. Van en naar het werk. Maar ook in de stad. Op de fiets is veel gezonder dan in de auto. Jullie Nederlanders zijn hier al goed in met alle fietspaden. Wat dat betreft is Nederland een voorbeeld voor ons. In Duitsland kan dit nog verbeteren. Daar dragen wij graag ons steentje aan bij. Daarnaast is het potentieel van ongebruikte fietsen erg groot. Wij willen graag de onnodige productie van onderdelen in Azië terugdringen door de levensduur van fietsen te verlengen. Of beter gezegd. Wij willen ongebruikte fietsen een tweede leven geven. Hierin ondersteunen wij kopers en verkopers door ze een veilige en fijne ervaring te bieden tijdens de aankoop en/of verkoop van een fiets. Wanneer een deal wordt gesloten dan betaalt de koper. Het geld blijft vervolgens op een tussenrekening staan totdat de fiets goedgekeurd is door de koper. Pas dan krijgt de verkoper zijn geld. Dat werkt erg goed. De verkoper heeft op ons platform de mogelijkheid zijn fiets zo goed mogelijk te beschrijven en kan dit ondersteunen met foto’s waardoor je niet snel voor verrassingen komt te staan als koper.

Duurzaamheid

Alle drie kozen wij bewust voor een tweedehands fiets. De meeste onderdelen van fietsen komen uit Azie. Het is jammer om al deze producten naar Europa te verschepen als er nog goede versies in schuren en garages aanwezig zijn. Wij willen bijdragen aan het terugdringen van de overproductie en ook zouden we graag het aantal transportbewegingen terugdringen. Wij zijn maar een klein onderdeel van de puzzel. Maar we willen graag bijdragen aan een schonere wereld.

De lokale fietsenmaker

We zijn inmiddels in heel Europa actief. Zo zorgde tourwinnaar Jonas Vingegaard bijvoorbeeld voor veel bekendheid in Denemarken. Er was daar geen nieuwe fiets meer te vinden. Maar ook in andere landen in Europa zoals Polen, Nederland en België. “We blijven constant verbeteren. Sinds kort kopen wij zelf ook fietsen en checken ze volledig. Hiervoor hebben we een x-ray scan aangeschaft. Wanneer het nodig is repareren we de fiets om deze vervolgens door te verkopen. Dit doen we wel op gepaste wijze, anders hebben we de werkplaats binnen de kortste keren vol fietsen staan. Elke werknemer heeft namelijk wel een favoriete fiets of een favoriet merk. Iedereen die hier werkt was al fietsfanaat of is fietsfanaat geworden. Dat maakt dit bedrijf extra speciaal. De passie waarmee de mensen elke dag werken en naar kantoor komen. Theo lacht: “Ja het is echt waar. Wanneer het mogelijk is komt elke werknemer op de fiets naar kantoor.”

“Nederland is een voorbeeldland voor ons!”

Een koper kan er trouwens ook voor kiezen om de fiets via ons aan te kopen. De fiets wordt hier dan volledig gecheckt en gerepareerd om vervolgens doorgestuurd te worden naar de verkoper. Maar hij kan dit natuurlijk ook laten doen door zijn lokale fietsenmaker. Er zijn inmiddels ook veel fietsenmakers actief op ons platform. Ze kopen voor hun klanten de fiets waar ze speciaal naar op zoek zijn. Hun zoekgebied is ineens zo groot als Europa. Dat is wel even anders dan het lokale netwerk waarin ze eerder moesten zoeken. Als verkoper bieden ze vaak fietsen aan, waarvan er bijvoorbeeld nog één over is uit een overjarige partij. De fietsenmakers die wij spreken zijn zeer tevreden over het platform. Dat vinden wij mooi om te horen. Want die goede samenwerkingen zijn belangrijk voor ons.

Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Binnenkort is het zover: de Herfsttintentocht Vasse 2023

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
20/9/2023

“Met onze samenwerking bereiken we meer voor onze klanten”

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Marthijn Brink
4 mins
|
Datum:
18/9/2023

Anko Postma benoemd als burgemeester van gemeente Tubbergen

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
1 min
|
Datum:
15/9/2023

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators