5/2/2022

Gevelspecialist Groothuis timmert bijna eeuw bewust met hout

Groothuis Timmerfabriek

Hans Wesselink en Marco Oude Nijhuis
Johan Koning
Johan Koning
Hengelo | Nederland

Gevelspecialist Groothuis timmert bijna eeuw bewust met hout

Groothuis Timmerfabriek

"

Nee, Koninklijk, dat wordt het waarschijnlijk niet. We zijn van eenvoud, no nonsens en Twentse nuchterheid.” Toch gaan ze bij Groothuis Timmerfabriek behoorlijk richting de honderdste verjaardag. 93 jaar bestaan ze inmiddels. Hans Wesselink, die samen met Marco oude Nijhuis dit bedrijf leidt, weet ook zeker dat zijn bedrijf het jubileum haalt. “De zaken staan er goed voor.”

De laatste jaren heeft het bedrijf stevig geïnvesteerd in automatisering. “We moeten mee met de huidige tijd en dat doen we met liefde.” Dus staan er nu robots in de fabriek. “Als het binnen de financiële mogelijkheden past, aarzelen we niet.”

Compleet product

Er is sowieso veel veranderd. Wesselink: “Vroeger maakten we een houten kozijn, waar een raampje inzat dat amper gespoten of geschilderd werd. Dat werd op de bouw gedaan. Nu leveren we complete kozijnen die al afgelakt zijn, voorzien van beglazing en inclusief hang- en sluitwerk. Een gigantische stap vooruit, het is nu echt een compleet product. We maken kozijnen als gevelvullende elementen: kozijnen met een raam in elke vorm. Soms zit daar ook een deur in. We kunnen in allerlei kleuren en vormen leveren, wat dat betreft zit er ook weinig repetitie in de werkzaamheden. Al kan er natuurlijk best een project van twintig of vijfentwintig woningen tussen zitten,” knipoogt de ondernemer. Ons credo is in ieder geval dat we geen nee zeggen. Ook als iemand hier op de fiets langskomt om een stukje glaslat te halen, zullen we diegene altijd helpen. Of het nu één, twee, schuin of rond is: van hout kun je alle vormen maken en dat willen we ook blijven doen. We komen altijd met een oplossing.”

Niet alleen in Twente

Groothuis Timmerfabriek is een begrip in de branche en bouwend Nederland. Het bedrijf werkt voor particulieren, aannemers en vastgoedonderhoudsbedrijven. “En ook rechtstreeks voor woningbouwverenigingen.” En dat zeker niet alleen in Twente. “We hebben tot in Leiden klanten. Dat kan tegenwoordig ook rustig, want transport is met een koerier zo geregeld. Bovendien beschikken we ook over eigen transport.” Waarom die Leidse klant dan voor Groothuis kiest? Dan moet Wesselink toch even doen aan een vorm van borstklopperij. Al blijft het in bescheiden vorm. “Omdat we nauwkeurig werken en kwalitatief goed werk leveren. Onze samenwerking bij één project verliep zo goed, dat ze niet meer afwijken. Dat is natuurlijk leuk om te horen, al blijf ik het lastig vinden om dat zelf te roepen. Maar ik heb dat in de wandelgangen gehoord.” Hij vervolgt: “We hebben het principe dat we iedere aanvraag binnen onze mogelijkheden, met een offerte beantwoorden. We rekenen alles uit en hoe meer je uitrekent, hoe meer kans je hebt dat je een opdracht scoort.”

“Hout is booming”

De Almelose timmerfabriek is lid van TimmerSelekt. “Dat is een overkoepelende groep van bedrijven, die een jaar of vijftien bestaat. Voor innovatie, met name. We houden elkaar op de hoogte van nieuwigheden. Sowieso is hout booming,” gooit hij er een woordspeling in. “Het is circulair en duurzaam en dat is gigantisch actueel. Wij werken alleen maar met gecertificeerd hout, FSC en PEFC. Dat betekent dat voor elke gekapte boom een nieuwe wordt geplant. Daar staan we volledig achter. Dit is bij ons afgedekt door dat we onder STIP-certificaat leveren.”

Stijgende prijzen

Dat momenteel de houtprijzen stijgen, ziet Wesselink vooral terug in oudere opdrachten. “De containerprijzen maken het hout duur en ook schaarste. Door corona is er een tekort ontstaan aan medewerkers in Indonesië; de buitenlanders die daar werkten, werden teruggestuurd naar hun eigen land. En daar hebben ze vaak een andere baan gevonden. Dus is er sprake van onderbezetting. Er zou 200 % gedraaid moeten worden vanwege de achterstand, maar in plaats daarvan draaien ze op 60 %. En daarbij zijn de containerprijzen gestegen van 1.200,- euro naar 18.000 euro! Dat heeft weer te maken met de brandstofprijzen en wordt vergroot omdat de schepen meerdere havens aan moeten doen om gevuld te worden. Zodoende is de prijs van hardhout soms wel met zes tot zeven euro de meter omhoog gegaan. Dit samen met de coronaperikelen maakt dat het wel een impact op 2021 had.” Toch blijft hij positief. “Er stapt hier heus ook wel eens iemand met het verkeerde been uit bed, maar we komen er altijd positief uit. We zijn sociaal en collegiaal. En komt er een kink in de kabel, dan komt ook dat vast weer goed. De schouders eronder!”

Hans Wesselink (links) en Marco Oude Nijhuis.
Groothuis Timmerfabriek
Demmersdwarsweg 8, 7614, LD
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Bouwbedrijf Webbink: “Bouwen is een feestje”

Door:
Bert Kroondijk
|
Fotografie:
Petra Holland
4 min
|
Datum:
4/7/2022

Hoe maak je een hybride (thuis)werkplan?

Door:
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
4/7/2022

Samen Tot De Nek In De Drek

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
4/7/2022

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators