7/10/2021

Inwoners maken van de vergane speeltuin een rijke aanwinst

LaSisa

Simone Boerkamp en Saskia Croes
A

ls een magneet worden kinderen van alle leeftijden ernaartoe getrokken. Het spiksplinternieuwe speeltuintje de Heidehof aan de Weuststraat is zonder twijfel een aanwinst voor de wijk en zelfs voor het dorp Langeveen. De kabelbaan, de schommels, de rolstoeltoegankelijke zandbak en de picknicktafels zijn het resultaat van burgerparticipatie. Buurtbewoners namen het initiatief om van vergane glorie een veelzijdige speelplek te maken. Ondersteund door de gemeente Tubbergen en procesbegeleiders van LaSisa stroopten zij de mouwen op.


Sinds april is de speeltuin in gebruik. Maar vanwege de coronamaatregelen werd het openingsfeestje doorgeschoven naar afgelopen vrijdag. Wethouder Erik Volmerink en een aantal buurkinderen hadden de eer om het lintje door te knippen.

Wethouder Volmerink opent de speeltuin met buurtkinderen
Wethouder Volmerink opent de speeltuin met buurtkinderen

Buren pakken de handschoen op

De eerste stap richting speeltuin Heidehof was in het voorjaar van 2019. Bureau LaSiSa doet in opdracht voor de gemeente Tubbergen onderzoek naar de leefbaarheid. Hieruit bleek dat de bewoners van de Weuststraat hun verouderde wijk willen renoveren. Samen met Contactpersonen Openbare Ruimte (COR) Jan Busscher en Alfons Hottenhuis van de gemeente Tubbergen gingen zij aan de slag. Naast de verharding en het groen, is naar groot genoegen van de 20 buurtkinderen ook de speeltuin aangepakt. Plaatselijke ontwerpster, Judith Plantinga, maakte het ontwerp voor de speeltuin, met als resultaat een ontmoetingsplek voor jong en oud. De gemeente pakte de verharding en het groen aan met budget vanuit het Kwaliteitsplan Openbaar Groen (KOG).

“Voor de herinrichting van de speeltuin wezen we de buurt op burgerparticipatie”, vertelt Jan Busscher. “Wij faciliteren, stimuleren en motiveren, maar de bal ligt bij de initiatiefnemers.”

Inwoners Luuk Oude Hendriksman, Pascal Paus en hun partners Liseth en Annemiek besloten die handschoen op te pakken en werden de kartrekkers. De fysieke bijdrage vanuit de bewoners bleek enorm te zijn. “Er is veel werk verricht”, zegt wethouder Erik Volmerink tijdens het openingsfeest. “Een aannemer plaatste de grote toestellen, maar veel werk werd door de vrijwilligers gedaan. Gedurende het hele traject was er een goede samenwerking en prettig overleg vanuit de vrijwilligers met de aannemer en de gemeente. Dankzij burgerparticipatie kunnen dit soort mooie resultaten dan ontstaan”, aldus de wethouder.”

 

Meer dan samen werken

“Alles wat we zelf konden, deden we zelf”, laat Annemiek weten. “Er kwam een buurtapp waarin we lieten weten wanneer er gewerkt werd. En voor elke zaterdag waarop hulp nodig was, meldden zich spontaan tien tot vijftien buren. Zowel om te helpen klussen als koffie te zetten of gehaktballen te maken. De saamhorigheid was groot.” Luuk vult aan: “Zelfs buren waarvan de kinderen al veel ouder waren, hielpen mee. Een buurman die nog niet zo lang in het dorp woont, zag het participatieproject als een mooie gelegenheid om dorpsgenoten te leren kennen. Er is hard gewerkt en het was ook nog eens een heel gezellige tijd.”

Dat hebben Simone Boerkamp en Saskia Croes van LaSisa ook zo ervaren. Zij ondersteunden, coachten en begeleidden de buurt onder meer door cohesie te stimuleren en subsidies aan te vragen. “Dit soort projecten zijn een typisch voorbeeld van noaberkracht”, zegt Saskia Croes. “Mensen komen in contact met elkaar en daar kan veel meer uit voortkomen. Daarom zetten wij in op de eigen kracht van mensen. Deze buren hebben een fantastisch eindresultaat behaald. We gaan het regelmatige contact zeker missen.”

Het spiksplinternieuwe speeltuintje de Heidehof aan de Weuststraat is zonder twijfel een aanwinst voor de wijk en zelfs voor het dorp Langeveen.

Van bootcamp en fysiotherapie tot rustpunt

Met acht verschillende spelonderdelen – onder andere een kabelbaan, een kruipduiker en een balanceerparcours - biedt speeltuintje de Heidehof vertier aan diverse doelgroepen. Daarbij is tevens aan mindervaliden gedacht. Zo zijn de zandbak en het zandmijnfestijn rolstoelvriendelijk ingericht. En de initiatiefgroep trok de functionaliteit nog breder. “We hebben contact gehad met onder meer de buurtsportcoach en fysiotherapie Langeveen”, informeert Annemiek. “Zij kunnen eveneens gebruik maken van de toestellen. Er is hier ondertussen al eens een bootcamp gehouden. Ook met de Dorpsraad Langeveen is er een samenwerking. Een van de Dorpsommetjes loopt namelijk langs speeltuin de Heidehof. De twee picknicktafels die we plaatsten kunnen als rustpunt worden gebruikt.” Zelfs de picknicktafels zijn door buren vervaardigd. “Standaard picknicktafels vonden we niet mooi”, legt Pascal Paus uit. “Luuk en ik werken bij de lokale houthandel en maakten de banken zelf.”  Van LaSisa en de gemeente kreeg de buurt de twee schaduwdoeken cadeau en palen om de doeken aan te bevestigen. “Voor aanvang zijn de wensen vanuit de buurt geïnventariseerd waarna er een schets is gemaakt.”, vervolgt Pascal. “Het is precies zo geworden als we wensten.”

Over Contactpersoon Openbare Ruimte

De afdeling Openbare Ruimte van de gemeente Tubbergen wil meer samenwerken met de bewoners. De inrichting, het beheer en onderhoud van de leefomgeving is iets van ons samen. Daarom worden bewoners vooraf betrokken bij nieuwe plannen. Ook is er meer mogelijk dan u denkt. Hebt u vragen of wilt u meer informatie over wat u in uw omgeving kunt doen of hoe u deze anders kunt inrichten? Dan kunt u contact opnemen met LaSisa via info@lasisa.nl of +31(0)6 109 68 622


Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Wat Eddie’ laat met vlogs zien hoe het écht gaat in een boerenbedrijf

Door:
Remon Workel
|
Fotografie:
Redactie
4 min
|
Datum:
18/10/2021

Nieuwe camperplek van Edwin en Desirée Lohuis meteen geliefd bij toeristen

Door:
Remon Workel
|
Fotografie:
Redactie
4 min
|
Datum:
18/10/2021

Krola Langeveen

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
4 min
|
Datum:
18/10/2021

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Twenterand bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Jeroen Kunst | leef marketing
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators