23/5/2022

Prachtig resultaat dankzij uitstekende samenwerking

Bouwteam De Commanderie

Bouwteam Commanderie
Anno Oude Engberink
Anno Oude Engberink
Enschede | Nederland

Prachtig resultaat dankzij uitstekende samenwerking

Bouwteam De Commanderie

H

istoriserend.” Zo omschrijft Tom Olde Dubbelink van Architom Architecten het nieuwe gebouw dat, in opdracht van Othmars eigenaren Dirk Heupink en Bart Nijhuis, op het Commanderieplein in Oostmarsum tot stand is gekomen. De stijl doet, net als bierbrouwerij Othmar in het Poortgebouw en Gasterij Oatmössche, inderdaad denken aan een vroegere periode. “Maar verder is het gebouw heel modern qua bouw, installaties, duurzaamheidsaspecten en inrichting,” aldus de overige partners binnen het bouwteam dat, op het moment van interviewen, de uitdagende klus bijna heeft geklaard.

V.l.n.r. Erwin Weusthof (projectleider Aannemersbedrijf Niehof), Stefan Lansink (projectleider Lammerink Installatiegroep), Martin Niehof (directeur Aannemersbedrijf Niehof), Wouter ten Hove (projectmanager BBD Bouwmanagement), Tom Olde Dubbelink (eigenaar/architect Architom Architecten) en Evert Brons (directeur Brons Constructeurs & Ingenieurs). Niet op de foto: Patrick Heerink van Duria Installatieadvies.

Die overige partners zijn Martin Niehof en Erwin Weusthof van Aannemersbedrijf Niehof, Stefan Lansink van Lammerink Installatiegroep, Evert Brons van Brons Constructeurs & Ingenieurs, Patrick Heerink van Duria Installatieadvies en Wouter ten Hove, die namens BBD Bouwmanagement als projectmanager optreedt. En het moet gezegd, ze hebben er samen een prachtig project van gemaakt. Het Commanderieplein is een intiem ogende en gezellige plek waar je je als gast op je gemak voelt en je uitstekend kunt vermaken. Niehof, directeur van het gelijknamige aannemersbedrijf: “Met de Othmar Herberg, Othmar Bierspa en het tabaksmuseum in het nieuwe gebouw heeft het plein echt een volwaardige toeristische aantrekkingskracht.”

“We hebben met zijn allen in relatief korte tijd een heel mooi gebouw van hoge kwaliteit neergezet”

Enorme kelder

Het gebouw oogt niet bepaald klein, maar het is in feite nog veel groter dan je van buitenaf kunt zien. Brons, verantwoordelijk voor het berekenen, tekenen en ontwerpen van de bouwkundige constructies: “Wat je niet ziet, is dat een groot deel van het gebouw zich onder de grond bevindt. We hebben een constructie ontworpen voor een enorme kelder. Die is bedoeld als opslagruimte en er is ook een proeflokaal.” Projectleider Weusthof van aannemer Niehof, die ook de eerste gebouwen op het plein heeft gebouwd, vult aan: “Die kelder is heel diep geworden en de bouw ervan was niet bepaald eenvoudig, omdat er veel grondwater zat en we ervoor moesten oppassen dat we de overige gebouwen niet zouden beschadigen. Ook moesten we ruimte geven aan archeologen die hun kans schoon zagen om onderzoek te doen naar restanten van de oude Commanderie.”

Mooie geïntegreerd

Inclusief die kelder omvat het gebouw, dat verschillende bouwhoogtes kent, drie bouwlagen met een totale vloeroppervlakte van zo’n 2.700 vierkante meter. Olde Dubbelink: “Het nieuwe gebouw omarmt het plein en sluit goed aan bij de bestaande bebouwing van het Commanderieplein. Als je via de stadsweide het plein oploopt, volg je, via het torentje, als het ware onbewust een route, waarbij de toegang tot het Openluchtmuseum en de rest van de omgeving ook zijn betrokken.” De basis van het uiteindelijke beeld en de uitstraling van het plein zijn de werkzaamheden en het advies van Kromhoff Pullen en Odin Landschapsarchitecten in de beginfase.” Voor de installatiewerkzaamheden in het nieuwe gebouw was Lammerink Installatiegroep de uitvoerende partij. Lansink:

“We hebben het gehele pakket aan installatie verzorgd, tot en met domotica en camerabewaking. Daarbij is sterk rekening gehouden met duurzaamheid, waarbij je moet denken aan een warmtepomp, goede isolatie, ledverlichting, etcetera.” De adviserende rol van Duria Installatieadvies was hierbij belangrijk. Patrick Heerink: “Samen met het bouwteam hebben we de technische berekeningen gemaakt, het ontwerpplan opgesteld en de aanbestedingen verzorgd. Ik toets vervolgens het werk dat Lammerink uitvoert aan de uitgangspunten. Die samenwerking verliep heel goed en prettig. Al met al is het een heel comfortabel en duurzaam gebouw geworden met een hoog afwerkingsniveau. Er is ook veel aandacht besteed aan hergebruik van energie, bijvoorbeeld door warmte die nog in het water van de bierspa’s zit op te slaan om er vervolgens koud water op te warmen.”

Samenwerking

Wouter ten Hove van BBD Bouwmanagent is de regisseur van het project, die vanuit een helikopterview de werkzaamheden van de betrokken partijen coördineert en begeleidt. Hij zorgde er ook voor dat het bouwteam werd samengesteld. Ten Hove: “Geld speelt daarbij een rol, maar daar draait beslist niet alles om. Ook de bewezen kwaliteiten van de gewenste partners speelt een grote rol, evenals het feit dat Dirk Heupink en Bart Nijhuis van Othmar zoveel mogelijk lokale en regionale bedrijven in het bouwproces wilden betrekken. En daar kunnen we alleen maar blij mee zijn. Zo is er een team samengesteld waarbinnen iedereen uitstekend met elkaar samenwerkt. De lijnen zijn kort en we beogen allemaal hetzelfde doel. Wat scheelt is dat we elkaar al vaker zijn tegengekomen, dus we waren al goed op elkaar ingespeeld. Ik kan niet anders zeggen dan dat we met zijn allen in relatief korte tijd een heel mooi gebouw van hoge kwaliteit hebben neergezet, dat absoluut een aanwinst is voor Ootmarsum. En voor Dirk en Bart zal het, zeker binnen het totaalconcept, absoluut een succes worden, daar ben ik van overtuigd.” En als het voltooide Commanderieplein straks definitief wordt opgeleverd? “Dan plonzen we met zijn allen in de bierspa en drinken we er een heerlijk speciaalbiertje op,” besluit Ten Hove met een glimlach.

BBD Bouwmanagement - Oldenzaal

Aannemersbedrijf Niehof - Lattrop-Brecklenkamp

Architom Architecten - Denekamp

Brons Constructeurs & Ingenieurs - Oldenzaal

Lammerink Installatiegroep - Ootmarsum

Duria Installatieadvies - Ootmarsum

Het Bouwteam
Commanderieplein 7, 7631 EA, Ootmarsum
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Slim samenwerken in een bijzondere arbeidsmarkt - HR Trend 4/4

Door:
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
27/3/2023

De No-Code revolutie is gaande

Door:
Jouke Zomer
|
Fotografie:
Redactie
5 min
|
Datum:
22/3/2023

Rijssens familiebedrijf Schippers breidt activiteiten uit naar Zuna

Door:
Astrid Olde Olthof
|
Fotografie:
Eric Brinkhorst
3 min
|
Datum:
20/3/2023

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators