et is niet onze intentie wanneer we trouwen, maar het gebeurt regelmatig: scheiden. Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis, zowel emotioneel als financieel. Voor ondernemers komt daar nog een extra aspect bij: het bedrijf. Want wat gebeurt er met je onderneming als je uit elkaar gaat? En hoe voorkom je dat een ingewikkelde privésituatie uitmondt in een zakelijke crisis?
Privé en zakelijk gescheiden
Volgens het CBS eindigden vorig jaar meer dan 25000 huwelijken in Nederland in een scheiding. In steeds meer gevallen is van deze stellen ten minste één partner ondernemer. Het is daardoor steeds vaker onderwerp van discussie tijdens de scheidingsprocedure. Afhankelijk van wanneer je getrouwd bent, onder welke voorwaarden (huwelijkse voorwaarden of (gedeeltelijke) gemeenschap van goederen) en wanneer de onderneming gestart is, valt (een deel van) de waarde van het bedrijf onder de gemeenschap van goederen. Zelfs als de ander nooit mee gewerkt heeft in het bedrijf. Privé en zakelijk zijn dus niet altijd automatisch van elkaar gescheiden. Het is dus altijd verstandig om hier goed over na te denken en de zaken goed te regelen. Wanneer een bedrijf meetelt in de gemeenschap van goederen kan dit leiden tot hoge afkoopsommen, maar zelfs tot discussies over besluitvorming. In extreme gevallen kan het zelfs voorkomen dat een onderneming (deels) verkocht moet worden om de scheiding financieel goed te kunnen afronden. Privé en zakelijk lopen dan al snel door elkaar.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Het klinkt als een open deur, maar om controle te houden op je bedrijf tijdens een echtscheiding is goede voorbereiding belangrijk. Huwelijkse voorwaarden met een uitsluiting van bedrijfsvermogen zijn vaak een eerste stap, maar niet altijd waterdicht. De rechter kijkt namelijk ook naar hoe partners feitelijk met geld en eigendom zijn omgegaan tijdens het huwelijk. Daarnaast is een waardebepaling van de onderneming erg belangrijk. Laat dit doen door een onafhankelijke partij. Denk verder ook aan gerelateerde zaken, zoals afspraken over toekomstige winst of pensioenrechten.
Mediator of advocaat
Het is mooi als een scheiding in goed gesprek geregeld kan worden. Met een onderneming erbij is het aan te raden om een mediator of advocaat te betrekken. Dit kan veel ellende besparen en houdt gesprekken neutraal. Online scheiden is tegenwoordig ook een interessant alternatief, zeker als je nog redelijk met elkaar kunt communiceren.
Praktische tips
Als ondernemer is het dus belangrijk om je privé- en zakelijke financiën goed in kaart te brengen. Een scheiding dwingt je tot transparantie en ook hierbij geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. Ook de waardebepaling door een onafhankelijke partij kan veel discussie voorkomen. Zorg dat het proces helder is en dat je bewust ruimte maakt voor de zakelijke beslissingen, die genomen moeten worden. Je onderneming loopt immers nog door, ook wanneer je privé door een moeilijke periode gaat. Zorg er tenslotte voor dat je ook na blijft denken over de toekomst en een plan hebt voor hoe je verder gaat na de scheiding.