7/12/2021

“Iedereen moet zijn steentje bijdragen aan een betere en schonere wereld”

TND Duurzaam

Dick Nijhuis
Anno Oude Engberink
Anno Oude Engberink
Enschede | Nederland

“Iedereen moet zijn steentje bijdragen aan een betere en schonere wereld”

TND Duurzaam

L

ange tijd droomde Dick Nijhuis, eigenaar van TND Duurzaam, ervan om Albo Deuren in Albergen over te nemen. Maar in 2011 besloot hij een andere weg in te slaan. “Ik ontmoette iemand die met de ontwikkeling van duurzame verlichting bezig was en mijn interesse was gewekt. Ik verdiepte mij in het product, verkende de markt en peilde of er interesse was. De geluiden uit de markt waren positief: bedrijven wilden graag investeren in duurzame producten, vooral vanuit de behoefte om kosten te besparen maar ook vanuit een ‘groene gedachte’. Hierdoor ontstond het idee om voor mezelf te beginnen. Samen met Tim van der Aa, destijds werkzaam bij FH Loohuis, voerde ik veel gesprekken. We waagden de sprong en begonnen voor onszelf. Helaas is mijn compagnon afgelopen jaar overleden. Dat hakte er behoorlijk in, maar samen met het team zetten we het bedrijf in de geest van Tim voort,” aldus Dick Nijhuis, directeur en eigenaar van TND Duurzaam.

“Sinds de start van ons bedrijf is het eigenlijk alleen maar bergopwaarts gegaan. We bleken op het juiste moment te zijn begonnen. We bouwden een flinke voorsprong op in kennis door gedegen onderzoek te doen naar duurzame en innovatieve producten. Daardoor konden we bedrijven een goed verhaal vertellen: welke oplossingen op het gebied van elektra, zon en verlichting waren nu echt duurzaam en welk rendement leverde het bedrijven op?"

Dick Nijhuis, eigenaar van TND Duurzaam in een opdrachtpand.

Met Industrielux en Industriezon installateurs helpen

Aanvankelijk bestond hun dienstverlening uit de verkoop en installatie van verlichting en zonnepanelen bij eindklanten. “Dat veranderde in de loop der jaren,” zegt Nijhuis, “door onze grote kennis van de duurzame markt schoven we steeds meer op van verkoop en montage naar een adviseursrol met toelevering. De markt van duurzame oplossingen voor gebouwen is sterk aan verandering onderhevig en de ontwikkelingen gaan snel. We keken steeds breder. Naast verlichting en zonnepanelen kijken we nu ook naar opslag van energie en mobility-oplossingen. Installatiebedrijven schakelen ons steeds vaker als partner in en we merken dat bouwmanagers en ontwikkelaars ons ook steeds vaker in een vroeg stadium als expert aan tafel zetten. Daar ligt de behoefte omdat de huidige markt vraagt om advies en maatwerkplannen.” TND Duurzaam is dus vooral duurzaamheidsexpert en voert nu het label Industrielux met de focus op hoogwaardige, duurzame verlichting voor een breed scala aan branches en sectoren, elk met hun eigen specifieke vraagstukken. Tot de dienstverlening behoren het maken van een lichtontwerp, toelevering van verlichtingsarmaturen en montage in de uitvoerende fase van een project. Daarnaast is TND Duurzaam expert in complete zonnestroomsystemen, die onder het label Industriezon aangeboden worden. Juist door de combinatie tussen zonnestroom en verlichting weet het team van Dick Nijhuis grote energiewinst te behalen voor opdrachtgevers. De nieuwste loot aan de stam betreft E-mobility, waarmee klanten worden geholpen met laadsystemen voor particulier of zakelijk gebruik. Nijhuis: “Verder zijn we op de hoogte van de nieuwste wet- en regelgeving, zodat we organisaties goed kunnen begeleiden in het aanvragen van duurzaamheidssubsidies. “Hiermee helpen wij om duurzame investeringen zo rendabel mogelijk te maken. Besparingen van 65 procent zijn inmiddels standaard.”

Motivatie

"Duurzaamheid is echt een overtuiging geworden. Natuurlijk is het fijn dat we hier een mooie boterham mee kunnen verdienen, maar onze drijfveer is de wereld een stukje duurzamer te maken. Daarom ben ik ook voorstander van hergebruik van goedgekeurde verlichtingsproducten. Zo zijn we op dit moment bezig met een vastgoedpartij die, samen met ons en een installateur, panden wil verduurzamen door zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Daarin denken we mee en we bewaken met een scherp oog de kwaliteit. Ik ben van mening dat iedereen zijn steentje moet bijdragen aan een betere en schonere wereld. We moeten aan onze kinderen denken, daar maak ik me best wel eens zorgen over. Dus alle reden om op het gebied van duurzaamheid ons beste beentje voor te zetten. Daarom steunen we zeker ook lokale initiatieven.”

Beheerst groeien

“Ik wil beheerst groeien. Dit jaar zijn we enorm goed op weg en de sterke groei willen we vasthouden in een organisatie die projectgestuurd is. We hebben net iemand aangenomen die de bedrijfsprocessen nog beter gaat aansturen om zo een efficiencyslag te maken,” zegt Nijhuis. "We zijn inderdaad ambitieus. Daarom grijpen we de groeikansen met beide handen aan en investeren we in ons bedrijf. Zo kunnen we blijven voldoen aan de almaar toenemende vraag uit de markt. Die opdrachten komen vanuit het hele land, meest boven de rivieren. Op dit moment werken we dagelijks met een team van tien gedreven collega’s aan mooie duurzame projecten. Dat team zal in de toekomst ongetwijfeld verder meegroeien.”

Tim van der AA

“Ik mis Tim dagelijks,” vertelt Nijhuis. “We kenden elkaar van jongs af aan. We waren buurjongens en vrienden vanaf de wieg. Het is zo jammer dat onze tijd samen nu al voorbij is, al die jaren dat we samen konden lachen en huilen, sparren en ook zeker soms van mening konden verschillen. Vaak had Tim dan gelijk, want hij had in al zijn nuchterheid en doortastendheid een heel goed gevoel voor de juiste besluitvorming. Hij dacht altijd eerst heel goed na om vervolgens in één keer de dingen goed te doen. Wellicht een cliché, maar ik denk vaak: hoe zou Tim dat gedaan hebben? Hij was echt een groot voorbeeld. Het was daarom knetterhard toen het moment kwam dat hij de strijd tegen zijn ziekte op moest geven. Het is soms lastig, maar we moeten door en gelukkig heeft iedereen me altijd gesteund, mijn familie, vrienden, collega’s, klanten. Daar ben ik enorm dankbaar voor.”

TND Duurzaam
Eenhuisstraat 13, 7665 PZ, Albergen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators