12/9/2023

Vastgoedsector in Twenterand aangespoord om te melden

Anonieme tips onmisbare schakel in succesvolle aanpak

Redactie Twenterand
Redactie Twenterand
Twenterand | Nederland

Vastgoedsector in Twenterand aangespoord om te melden

Anonieme tips onmisbare schakel in succesvolle aanpak

D

e Twentse gemeenten starten in samenwerking met de politie en Meld Misdaad Anoniem (M.) een campagne tegen misstanden in de vastgoedbranche. Regelmatig wordt vastgoed misbruikt voor criminele doeleinden. Zo kunnen panden worden ingezet voor drugs, de opslag van illegale goederen, illegale prostitutie of om crimineel geld wit te wassen. De Twentse gemeenten en veiligheidspartners willen met de campagne het bewustzijn binnen de vastgoedbranche vergroten en een veilige meldplek bieden. Daarom sluiten ze aan bij de landelijke campagne van M.

Ook in Twenterand worden panden ingezet voor verkeerde doeleinden, zoals drugs, de opslag van illegale goederen, illegale prostitutie of om crimineel geld wit te wassen. “Vastgoed is voor criminelen dé manier om grote bedragen wit te wassen”, vertelt burgemeester Hans Broekhuizen. “De impact van ondermijning op onze samenleving is enorm. Daarom pakken we dit onderwerp ook keihard aan. Dat doen we niet alleen, maar met álle Twentse gemeenten, politie en justitie. Ook inwoners kunnen ons hier heel goed bij helpen. Een anonieme melding kan vaak nét het ontbrekende puzzelstukje zijn in een zaak.” 

Vastgoed

Vastgoed is van groot belang voor de ruimtelijke en economische ontwikkeling in Twente. Twentse gemeenten willen aantrekkelijk blijven voor wonen, werken, recreëren en ondernemen. Bij vastgoedtransacties zijn vaak enorme bedragen gemoeid en met veel betrokkenen, van architectenbureaus tot notarissen en van aannemers tot makelaars. Deze beroepsgroepen zijn soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze in hun werk afwijkingen signaleren. De huur en aankoop wordt bijvoorbeeld mede mogelijk gemaakt doordat mensen binnen de vastgoedsector criminelen helpen. Dit leidt tot onacceptabele veiligheidsrisico’s in een buurt en heeft ook impact op de branche zelf. 

Gemeente aangesloten op MMA

Inmiddels zijn alle Twentse gemeenten aangesloten bij Meld Misdaad Anoniem, het onafhankelijke meldpunt waar je anoniem informatie kunt geven over criminaliteit. De samenwerking houdt in dat MMA de informatie van anonieme meldingen ook met de gemeente deelt, naast de politie die deze informatie al ontvangt. Dit versterkt de informatiepositie van de gemeente en een anonieme melding kan vaak nét het ontbrekende puzzelstekje zijn in een zaak.


Melden helpt

Vorig jaar is de campagne al in tientallen gemeenten in Nederland uitgevoerd. In deze gebieden werd 30% meer gemeld ten opzichte van het jaar daarvoor. “Als vastgoed wordt gebruikt voor criminele activiteiten gaat dat vaak samen met georganiseerde criminaliteit, zoals wapenbezit, drugshandel en geweld. Een allesbehalve veilige en fijne woonomgeving, waar wij ons juist hard voor maken. En bij meldingen via MMA weten we niet wie de melding doet, maar de informatie die wel met ons kan worden gedeeld helpt ons gigantisch bij ons onderzoek! “, aldus Henk Walles, teamchef in Enschede namens de Politie Oost-Nederland.

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost. 

Samenwerkingspartners

De campagne wordt ondersteund door het NVM, VBO, Vastgoedpro, KNB, Ministerie van Justitie en Veiligheid, Politie, Openbaar Ministerie, RIEC, CCV, PVO en een zestigtal gemeenten.

https://www.meldmisdaadanoniem.nl/onderwerpen/vastgoed

Meld Misdaad Anoniem
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Energieopwekking in eigen beheer, hoe doe je dat?

Door:
Anno Oude Engberink
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
19/4/2024

News Outside Voetbaldag bij KOSC in de meivakantie

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
2 min
|
Datum:
10/4/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators