ecent bedacht m’n dochter (7) een idee om haar eerste miljoen te verdienen terwijl we ‘s avonds aan de eettafel zaten.
Het ontstond na m’n vraag: “Wat zou je doen met een miljoen?”
Het antwoord daarop was vertederend. Ze zou met een miljoen arme kinderen gaan helpen die honger hadden en geen speelgoed konden kopen.
Maar hoe doe je dat dan, een miljoen verdienen, om die arme kinderen mee te kunnen helpen? Het idee dat vervolgens uit haar mond kwam sloeg me bijna steil achterover. Ik bedoel, ik weet hoe creatief en overtuigend m’n dochter met vlagen kan zijn. Maar zeg zelf::
“We gaan loom bandjes maken voor alle namen die er op de wereld zijn. Maar er is maar 1 armbandje per naam.”
Na een marktonderzoek van 3 seconden wist onze vriend Chad (GPT) te vertellen dat er wereldwijd miljoenen unieke voornamen bestaan en dat het er alleen in Nederland al zo’n 500.000 zijn.
Flinke target market met internationale expansie mogelijkheden dus.
Het idee bevatte een paar elementen waarvan ik als ondernemer en marketeer onder de indruk was. De uniekheid ervan. Het concept van schaarste en exclusiviteit (slechts 1 armbandje per naam). En last but not least: de aanleiding. Het kwam namelijk voort uit de intentie om een miljoen te gaan verdienen om arme kinderen te gaan helpen.
Het deed me ergens ook denken aan ‘The million dollar homepage’. Een idee wat in 2005 werd opgezet. Het jaar waarin ik zelf m’n eerste website lanceerde en me kennis liet maken met de wondere wereld van online marketing. The million dollar homepage was een idee van de Britse student Alex Tew, met als doel om zijn studiekosten te betalen. Hij zetten een website op met 1000 x 1000 pixels en verkocht iedere pixel als advertentieruimte voor 1 dollar per pixel. De site ging viraal. Totale opbrengst: $1.037.100.
Regelmatig zie ik ondernemers worstelen met ethiek in marketing en business. De grens tussen manipulatie en ‘manipuhelpen’ (zoals Remco Claassen dat zo mooi zegt) is niet altijd even duidelijk. Net als het inzetten van een waaier van psychologische beïnvloedingsmechanismen die je als marketeer tot je beschikking hebt,
Maar is dat niet gewoon een gemiste kans? Kunnen we niet veel meer naar marketing en ondernemen kijken vanuit het idee dat marketing in dienst kan staan van positieve verandering in de wereld? Of soms gewoon simpelweg om je studiekosten te kunnen betalen of arme kinderen te kunnen helpen?
De les die ik van m’n dochter leerde?
Het verschil zit in intentie.
Wanneer je startpunt als ondernemer is om een positieve impact te maken, dan is marketing een enorm krachtige tool. Om je product of dienst op een slimme manier te positioneren. Om andere mensen de kans te geven om bij te dragen aan een betere wereld. Om zingeving te verweven met business.
Wanneer je dat doet wordt het verdienen van miljoenen geen doel op zich, maar een middel om de wereld te veranderen.
Het maakt me nieuwsgierig.
Vanuit welke intentie vlieg jij marketing aan?
Ps. Op 30 oktober komen we samen met ondernemers, marketeers en changemakers in de Prodentfabriek in Amersfoort om marketing te omarmen als vehikel tot positieve verandering. Met inspirerende keynotes, break-outs en ontmoetingen. Meer info en tickets vind je via: www.marketeersvandetoekomst.nl Ben je er bij om deze beweging verder aan te zwengelen?