22/3/2023

De No-Code revolutie is gaande

Sneller en efficiënter websites, apps en automatiseringskoppelingen beschikbaar maken

Jouke Zomer
Jouke Zomer
Jouke Zomer
Vriezenveen | Nederland

De No-Code revolutie is gaande

Sneller en efficiënter websites, apps en automatiseringskoppelingen beschikbaar maken

E

en revolutie? Het is nogal wat om te spreken van een revolutie. Je zult in eerste instantie waarschijnlijk zelfs denken: waar gaat dit allemaal over? Het gaat over No-Code. Wat is er zo revolutionair aan No-Code? Wat is No-Code eigenlijk? Er zijn genoeg ondernemers die er nog nooit van hebben gehoord. Dat is ook niet zo gek. Want we hebben het over de overgang van Code naar No-Code voor het ontwikkelen van apps, websites en koppelingen.

Waarom kan dit dan een revolutie genoemd worden? Ten eerste omdat er maar minder dan een half procent van de wereldbevolking Code kan schrijven. Een beetje een vertekende statistiek natuurlijk, maar die toont wel degelijk aan dat alles wat om Code draait - en dat is bijna alles om je heen - niet zomaar gemaakt kan worden. Hiervoor zijn developers nodig. Gelukkig maken deze developers nu tools zodat ook designers en marketeers sneller en efficiënter digitale producten kunnen ontwikkelen. Een verschuiving in de markt van online.

Met No-Code snel hetzelfde resultaat

Ontwikkelaars maken het door middel van No-Code tools mogelijk zonder code snel hetzelfde resultaat te behalen. Waarom zou je immers dezelfde regel code elke keer weer schrijven? No-coders kunnen met deze technologie snel, flexibel en schaalbaar websites, apps en koppelingen tussen databases ontwikkelen, waar eerder dure en dus schaarse ontwikkelaars voor nodig waren. Met de opkomst van No-Code wordt de ontwikkeling van onder andere websites, apps en automatiseringskoppelingen beschikbaar gemaakt voor niet-coders. Een veel bredere groep visueel ontwikkelaars - zoals no-coders genoemd worden - kan dus aan de slag met het maken van de mooiste digitale ervaringen zonder gebruik te maken van IT-ers. Mooie bijkomstigheid is dat wanneer je werkt met No-Code je vanzelf de stap maakt naar Low-Code omdat je visueel ziet wat er gebeurt wanneer je aan het bouwen bent. Je begint te begrijpen wat talen als html en javascript precies doen.


Webflow

De digitale wereld is in rap tempo aan het veranderen. Als ondernemer zul je hier misschien niet direct de effecten van zien in je dagelijkse werk. Maar de mogelijkheden om visueel software te bouwen stapelen zich op. Eigenlijk bestaat No-Code al best lang. Neem bijvoorbeeld Microsoft Excel, dat is eigenlijk een No-Code database, in ieder geval een voorloper. De opkomst is dus ook niet zonder slag of stoot gegaan. Circa tien jaar geleden waren de tools praktisch onbruikbaar, maar inmiddels zijn ze volwassen en worden met de week beter. Het komende jaar wordt waarschijnlijk de echte doorbraak van website ontwikkelplatform Webflow. Er is telkens meer mogelijk voor visual developers waardoor telkens meer bureaus ervoor kiezen om op dit platform websites te bouwen in plaats van met het bekende wordpress. Er is een leercurve wat betreft het aanleren van de software. Heb je eenmaal genoeg kennis dan kun je websites, landing pagina’s en apps snel bouwen en koppelen waardoor er meer tijd overblijft voor goed design.



Grote keuze uit tools

Inmiddels bestaat er een flinke toolstack, zoals dat zo mooi heet. Deze ontwikkeling geeft bedrijven de mogelijkheid om op veel gebieden veel flexibeler en effectiever te worden. Stel je voor dat je zelf een marketingwebsite kunt bouwen of aanpassen in een handomdraai. Of dat je zelf het volledige bestelproces van jouw webshop zonder behulp van een ontwikkelaar kunt instellen. Dat klinkt elke ondernemer als muziek in de oren. Het mooiste van deze hele ontwikkeling is dat je deze No-Dode tools met elkaar kunt koppelen zonder dat er ook maar een regel code geschreven hoeft te worden.

Betere digitale ervaringen

Het ontwikkelen, automatiseren en optimaliseren van websites, boekings- of offertesystemen zoals ze grafisch en functioneel bedacht zijn is voor visual developers makkelijker. De stap van idee naar ontwikkeld product gaat op deze manier sneller, want de ontwerper bouwt ook daadwerkelijk het systeem en hoeft dus geen concessies meer te doen aan zijn eigen design. De eeuwige strijd of miscommunicatie tussen ontwerper en ontwikkelaar behoort hiermee in de No-Code wereld tot het verleden. De systemen worden met weinig of zelfs geen code en in een fractie van de tijd die hiervoor eerder nodig was gebouwd. En een visueel ontwikkelaar is makkelijker te vinden dan een goede developer. Aanpassingen aan websites of apps kunnen per direct gemaakt worden zonder dat de website uit de lucht gehaald hoeft te worden. En werk je met een goed doordacht ontwerpsysteem dan kun je met één druk op de knop alle kleuren vervangen waardoor jouw project consistent blijft.

Maak snelheid

Het grootste voordeel van No/Low-Code oplossingen is misschien wel dat ze snel mee kunnen schalen met de eigenaar van de applicatie. Er wordt tegenwoordig vaak door middel van trial en error gewerkt waar met een korte doorlooptijd al een Minimal Viable Product (MVP) ontworpen en gebouwd kan worden. Vervolgens kan deze ook weer snel getest worden. Dat is cruciaal in deze tijd waarin je snel moet kunnen schakelen. Is het MVP een succes, dan wordt hij verder uitgebouwd. Werkt het niet zoals verwacht, dan kun je snel aanpassingen doen of er zelfs helemaal afscheid van nemen. Zo kun je in hoog tempo blijven doorontwikkelen.


Bespaar tijd

Doordat je zonder code onderdelen van jouw werk kunt automatiseren kun je veel tijd besparen. Werknemers kunnen zich met andere onderdelen binnen het bedrijf gaan bezig houden of ze kunnen meer of grotere aantallen verwerken in een werkdag waardoor je minder snel een nieuwe FTE hoeft aan te nemen. Denk aan het maken van offertes aan de hand van ingevulde formulieren op de website of aan hete door middel van het automatiseren van repetitieve mailtjes zoals het antwoord op een ingezonden vraag die via de website binnenkomt. Je kunt zelfs automatisch het juiste antwoord meesturen wanneer een vraag vaker voorkomt.

Afhankelijkheid, veiligheid en onderhoud

Je zult misschien denken dat een hoeveelheid aan tools die je aan elkaar koppelt een onveilige manier van werken is. Niets is minder waar. Het onderhoud wordt gedaan door de ontwikkelaar van de tool. Dit betekent dat je er zelf geen omkijken meer naar hebt. Gunstig, want hier ligt meestal ook niet de expertise van de visuele ontwikkelaar. Een ander voordeel is dat je niet constant plug-ins hoeft te updaten om je website of app draaiende te houden. Qua veiligheid kun je er vanuit gaan dat de experts binnen het bedrijf die de tool bouwen zich daar dagelijks mee bezig houden. Hierdoor zijn de gebruikte tools een stuk veiliger dan wanneer je dit allemaal zelf moet doen.

Er is een keerzijde

Er wordt dus veel effectiever gewerkt omdat iedereen bezig is met hetgeen waar hij of zij goed in is. Is er dan geen keerzijde aan het gebruik van No-Code tools? Jawel: je bent afhankelijk bent van een externe partij die betaald wil worden voor het gebruik van de tools die je tot je beschikking wilt hebben. Wil je dus meerdere tools koppelen dan kan dit al snel in de papieren lopen. En verhoogt de leverancier zijn prijzen dan moet je betalen of op zoek naar een andere leverancier. Maar meestal kun je het gebruik afzetten tegen de tijd die je jezelf en je klant bespaart. Gezien de snelheid waarmee je kunt ontwikkelen, het gemak dat je van de tools hebt en de veiligheid die je jouw klanten biedt, maakt de keuze voor No-Code tools snel gemaakt.


Nederlandse No-Code Community

No-Code studio Cut the Code met vestigingen in Zwolle en Amsterdam was een van de eerste bedrijven in Nederland die zich vol ging richten op No-Code ontwikkeling. Daarnaast hebben ze een eigen Nederlandse community opgericht, met inmiddels meer dan vierhonderd leden. Ben je ook bezig met No-Code of wil je ermee aan de slag? Cut the Code is er op Slack en Youtube voor designers, developers en digital savvy’s die willen (leren) ontwerpen en ontwikkelen in No-Code. Niels Bakhuis en Jan Willem Wessels van Clever Mellow (zie het verhaal hierna) zijn ook veelvuldig aanwezig in de community.

De kijk van Jan-Willlem Wessels vam Clever Mellow op no-code

Jan Willem Wessels: “Wij hebben No-Code omarmd. Vooral webflow is het platform dat wij gebruiken om websites Low-Code te ontwikkelen. Want we schrijven er ook code bij. Dat geeft ons de kans om zo veel mogelijk binnen hetzelfde platform te houden. Wij willen niet teveel verschillende tools koppelen als dit niet nodig is. Dat wij code schrijven noemen wij de 80-20 regel. Dit zorgt ervoor dat we net dat stapje extra kunnen zetten voor onze klanten. Voor ons is er echt veel veranderd sinds de hele ontwikkeling van webflow. We kunnen sneller mooiere websites maken voor onze klanten dan voorheen. Niels kan zich echt focussen op en design en ik vul dat aan met ontwikkeling en code. We zijn wat dat betreft echt een team dat precies op elkaar aansluit. Met alle ontwikkelingen die er dit jaar aan zitten te komen, wordt webflow echt een powertool in de ontwikkeling van websites. Op onze website kun je zien wat er zoal mogelijk is met een tool als webflow. Lees ons artikel hierna.”

Jan-Willem Wessels (links) en Niels Bakhuis (rechts) | Fotografie: Petra Holland


De kijk van Hans van der Stouw van Bandwerk op no-code

“Wij volgen de No-Code ontwikkelingen op de voet. Onze ontwikkelaars bouwden zelfs No-Code producten voordat de hele beweging opkwam. We doen dit vooral voor eigen gebruik. Zo hebben wij een eigen systeem om websites op te bouwen. Onze ontwikkelaars gebruiken hiervoor nog weinig code omdat ze veel voor zichzelf geautomatiseerd hebben. Gaat er eens iets mis, dan zijn wij niet afhankelijk van een derde partij en kunnen wij zelf de oplossing vinden. We merken wel dat we verschuiven van het maken van marketingwebsites naar het ontwikkelen van maatwerk software, webshops en andere complexere producten. Dat is denk ik ook een gezonde ontwikkeling. Ik ben dus ook zeker niet bang voor No-Code. Ik omarm het zelfs. Want het geeft ons meer de mogelijkheid om aan echt complexe vraagstukken te werken voor onze klanten. Wij gaan verder waar no-code en low-code ophouden. Lees meer over wat wij allemaal doen.

Fotografie: Eric Brinkhorst.


Monolith Opportunity Creators
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

“Inzicht in de materie leidt tot oplossingen van problemen”

Door:
Ciska Oude Engberink
|
Fotografie:
Frank Visschedijk
3 min
|
Datum:
28/3/2024

Van start-up naar grote speler: hier moet je aan denken wanneer je bedrijf groeit

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
1 min
|
Datum:
28/3/2024

Bijzondere kozijnoplossingen en persoonlijke aandacht altijd voorop

Door:
Ciska Oude Engberink
|
Fotografie:
Redactie
3 min
|
Datum:
21/3/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators