27/6/2023

“De Sterkerij B2B en het bedrijfsleven versterken elkaar”

De Sterkerij

Marco Woertman en Henri Tijhuis
Anno Oude Engberink
Anno Oude Engberink
Enschede | Nederland

“De Sterkerij B2B en het bedrijfsleven versterken elkaar”

De Sterkerij

S

tichting De Sterkerij, gevestigd aan de Ethaanstraat 2 in Rijssen, is in de bijna vijftien jaar dat ze bestaat een begrip geworden in Rijssen en omstreken. Het is een sociale onderneming met als doel om jongeren met een lichte beperking - met een afstand tot de arbeidsmarkt - te helpen om op die arbeidsmarkt stappen te zetten door passend werk te bieden, afgestemd op ieders niveau. Naast De Sterkerij zelf is er de afdeling De Weverij aan de Heliumstraat 6 waar medewerkers met een lichte beperking met name inpakwerkzaamheden verrichten. En sinds vorig jaar is er aan de Celsiusstraat 18 de afdeling De Sterkerij B2B, opgezet in samenwerking met verschillende Rijssense bedrijven. Daar voorzien mensen met een beperking allerlei bouwmaterialen van verf, met name voor bedrijven. Daar komen binnenkort nog activiteiten bij, zoals een timmerij.

“We willen De Sterkerij B2B meer onder de aandacht brengen, vooral bij het Rijssense bedrijfsleven”, zegt directeur Marco Woertman. Daarom hebben we Henri Tijhuis uit Goor gevraagd om die afdeling in een stroomversnelling te brengen en uit te breiden.”

“We willen De Sterkerij B2B in een stroomversnelling brengen en uitbreiden”

De Sterkerij B2B naar een hoger plan tillen

Henri Tijhuis: “Ik ben bij De Sterkerij als interim manager aangesteld om De Sterkerij B2B op een hoger plan te tillen. Het is een mooie uitdaging, want er liggen grote kansen, zowel voor De Sterkerij als voor het bedrijfsleven, maar uiteraard ook voor een grote groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En die kansen moeten we aangrijpen, want de Rijssense gemeenschap vaart er wel bij. In de gemeente Hof van Twente heb ik een soortgelijk project getrokken. Je kunt zeggen dat het een uniek maatschappelijk samenwerkingsverband is, waarbij ook de gemeente Rijssen-Holten is betrokken.” De spuiterij beschikt over een vol operationele spuitlijn, die verschillende houtmaterialen van een verflaag voorziet. Deze materialen vinden hun weg naar onder meer diverse Nederlandse bouwmarkten. Henri: “En we zien op dit moment met name grote kansen in diverse soorten houtbewerking, zoals voor tuinschermen en halffabricaten. We kunnen bedrijven daarmee werk uit handen nemen waar ze zelf geen capaciteit voor hebben of dat niet echt past in hun productielijn. En daar is in Rijssen veel vraag naar, zo hebben we gemerkt. Daarbij zijn we vooral op zoek naar repeterende werkzaamheden die aansluiten bij de capaciteiten van de werknemers.” Hij voegt er nog aan toe dat vanuit De Sterkerij B2B voor bepaalde werknemers goede mogelijkheden liggen voor doorstroming naar het reguliere bedrijfsleven. “We kijken er goed naar waar de werknemers het beste tot hun recht komen. De Weverij is de meest prikkelarme afdeling voor de meest kwetsbare groep, De Sterkerij is minder prikkelarm maar wel beschermend en De Spuiterij is het minst prikkelarm. Bepaalde mensen die bij De Weverij beginnen, kunnen doorstromen naar De Sterkerij en vanuit die afdeling zijn er mensen die in De Spuiterij aan de slag kunnen met kans op een baan, bijvoorbeeld in een van de bedrijven waarvoor ze werk verrichten. Het is mooi om dat doorstroomproces mee te maken.”

“Onze medewerkers op de juiste plek zetten is van het grootste belang”

Het ontstaan en de ontwikkeling

De Sterkerij is in 2008 door een aantal instellingen en bedrijven opgericht om licht verstandelijk beperkte jongeren met een Wajong-uitkering een passende werkplek aan te kunnen bieden, hen uit de sleur van verveling te halen en zo nieuw perspectief te bieden. Zo’n onderkomen was er nog niet terwijl die behoefte wel leefde. Marco: “Het begon toen met twee jongeren die gevonden fietsen repareerden en hapjes maakten. Maar de vaart kwam er niet in, eigenlijk ging het helemaal niet goed. Totdat een aantal Rijssense ondernemers de koppen bij elkaar staken om De Sterkerij te redden door de betrokkenheid van ondernemers als het ware te injecteren. Er kwam een nieuw bestuur met een warm hart voor de doelgroep. Ik ben toen ook ingestapt. En vanaf toen ging het steeds beter. En nu, anno 2023, zijn er tussen tachtig à negentig mensen werkzaam. En, ook belangrijk, we beschikken over een Prestatie Ladder Socialer Ondernemen (PSO)-certificaat.” Dat certificaat houdt in dat blijkt dat ‘De Sterkerij op een kwalitatief goede wijze werkgelegenheid biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en bij voorkeur samenwerkt met organisaties die dit ook doen of nastreven. Daarmee levert de organisatie op duurzame wijze een bovengemiddelde bijdrage op het gebied van sociaal ondernemen’. Van de groei heeft Marco het grootste gedeelte meegemaakt als directeur. “Ik was regiomanager bij elektrospecialist BCC, een commerciële functie. Om drie redenen besloot ik om wat anders te gaan oden. Ik wilde het commerciële aspect combineren met meer maatschappelijk gericht werk en in mijn eigen gemeente. Toen ik gevraagd werd door Henk Rozemuller, de voorzitter van het bestuur van De Sterkerij, heb ik meteen ja gezegd. Het leek me een prachtige uitdaging en nu, tien jaar later, kan ik concluderen dat die verwachting klopte. Geen seconde spijt van gehad.” Het bestuur van Stichting De Sterkerij bestaat verder uit Jan Harbers, Harald Eertink, Ditmar Schelhaas en Ate Pultrum.  

“We proberen een aangename sfeer te creëren en het zo gezellig mogelijk te maken”

Opleiding en begeleiding

“Onze medewerkers, die na een voorselectie door de gemeente bij ons terechtkomen, op de juiste plek zetten, is van het grootste belang”, zegt Marco. “De mensen doorlopen een traject waarbij goed gekeken wordt naar passende werkzaamheden en naar wat de doorstroommogelijkheden zijn, in het uiterste geval naar het reguliere bedrijfsleven. Daarbij krijgen ze intensieve begeleiding van drie voorlieden, die op het geheel toezicht houden, drie werkbegeleiders - één per vestiging - en twee jobcoaches die afkomstig zijn van de Baalderborggroep. De jobcoaches maken voor iedere werknemer ook een jobcoachplan. Daarbij geldt wel dat we ernaar streven dat de werknemers zo zelfstandig mogelijk werken. Dat geeft hun verantwoordelijkheid en dat vinden ze in het algemeen erg prettig. Ze voelen zich daardoor gewaardeerd. Maar we gaan op gepaste wijze met hen om wanneer ze een fout maken. Dat kan natuurlijk, ze zijn immers niet eindverantwoordelijk. En ook al zijn ze in loondienst, we kunnen ze niet ontslaan.” Voor een aantal mensen, de statushouders, geldt een apart traject omdat die vanuit een heel andere situatie binnenkomen, sowieso vaak met een taalkundige achterstand. “Maar die redden zich prima, ze vinden het werk prachtig en ze zijn trots op wat ze doen; ze lopen niet voor niets vaak ook buiten De Sterkerij met een shirt van ons, ze horen er echt bij. Sommigen zijn ook erg technisch. Zo is nu een groep van hen bezig met het opknappen van een partij van dertienhonderd fietsen. En de gemeente is hier uiteraard ook blij mee, omdat zij verantwoordelijk zijn voor deze mensen.” Wat in wezen ook bij de begeleiding hoort, zijn de extra dingen die met de medewerkers, buiten het werk om, gedaan worden. Marco: “We proberen een aangename sfeer te creëren en het zo gezellig mogelijk te maken. Zo gaan we één keer in de week samen sporten en daarnaast doen we meer leuke dingen, zoals de bouwvak-barbecue.” Voor het juiste begrip:  De Sterkerij is een niet gesubsidieerde stichting zijn die haar eigen broek moet ophouden. Dit doen ze door producten voor marktconforme prijzen aan te bieden en net als normale bedrijven ‘de boer op te gaan’ om de handel en werkzaamheden binnen te halen. De medewerkers zijn in loondienst evenals de extra werkbegeleiders om het allemaal goed te laten verlopen.


(Bijschrift:)

Marco Woertman, directeur van De Sterkerij (links) en Henri Tijhuis, interimmanger voor De Sterkerij B2B. (Namen evt. omwisselen, afhankelijk van de foto)

Verder een aantal foto’s van medewerkers, zonder bijschrift.

De Sterkerij
Ethaanstraat 2-A, 7463 PC Rijssen
Ga naar de website
Vond je dit een goed artikel? Help dan het ondernemersmagazine aan 1000 vrienden. Want alleen met behulp van vrienden kunnen wij er voor zorgen dat jij als ondernemer het hele jaar door voorzien wordt van relevante artikelen. Daarnaast krijg je als particulier het magazine 2x per jaar thuisgestuurd en voor bedrijven zijn er nog vele andere extra's. Dus wil je ons ondersteunen kijk dan snel wat wij jou te bieden hebben. Vrijwel iedere euro die binnenkomt, investeren wij in onze journalistiek. Bekijk wie er al vriend of partner zijn.

Alvast bedankt namens iedereen bij Ondernemersmagazine.nl
Ik word vriend
misschien ook interessant

Het regent lintjes in de gemeente Dinkelland

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
1 min
|
Datum:
26/4/2024

Het regent lintjes in de gemeente Tubbergen

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
1 min
|
Datum:
26/4/2024

Randrock 2024: nieuw podium, mooie line-up en vermaak in Vriezenveen

Door:
Redactie
|
Fotografie:
Redactie
1 min
|
Datum:
26/4/2024

De Kennismail

Ontvang één keer per maand onze nieuwsbrief met de beste verhalen, columns, nieuws en tips.
Bedankt! Jouw inschrijving is ontvangen.
Oops! Er ging iets mis tijdens het versturen van het formulier.

De meest recente nieuwsbrief

Klaar om jouw bedrijf in de schijnwerpers te zetten?

Is jouw bedrijf klaar om extra onder de aandacht te komen? Wil je laten zien waar je dagelijks mee bezig bent zodat andere ondernemers jouw bedrijf en jouw producten of diensten beter leren kennen? Deelnemen aan het Ondernemersmagazine is de perfecte manier om deze doelstellingen te realiseren.
Door mee te doen aan het Ondernemers Magazine Gemeente Tubbergen bereikte ik gericht 2000 ondernemers. Hier hield ik een aantal mooie contacten en nieuwe opdrachten aan over.
Joost Lansink | Innomads
Bedankt voor het invullen van het contactformulier. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
All Rights Reserved 2020
Designed and build by Monolith opportunity creators