a vijftien jaar te hebben gewerkt als grafisch vormgever voelde Kirsten van der Zee de drang om iets te doen waar zij haar energie in kwijt kon. Met een passie voor dieren werd haar laptop ingeruild voor de loods van waaruit ze, samen met haar neef, Dobbies Hondenopvang runt.
“Ik had altijd al de droom om met dieren te werken”, begint Kirsten. Nadat ze haar bulldog Dobby kreeg, merkte ze dat niet alle hondenpensions hem aannamen. “Het is de liefste hond ter wereld, maar een bulldog valt nou eenmaal onder de gevaarlijke honden.” Ook kon ze geen pension vinden waar ze een fijn gevoel bij had. “Overal waar ik kwam dacht ik: hier zou ik mijn hond nooit heenbrengen. Toen viel voor mij het kwartje: dat kan ik beter.”

Een kinderdagverblijf voor honden
Ze liet zich omscholen en liep stages om ervaring op te doen. Het concept voor Dobbies Hondenopvang stond al snel op papier. Wat Kirsten bij andere hondenpensions miste, biedt ze nu zelf aan. Honden die op andere plekken worden geweigerd, zoals haar eigen bulldog, neemt zij wel aan. “De honden krijgen bij ons alle ruimte om zowel binnen als buiten vrijuit te bewegen.” Ze hanteren een maximaal aantal honden per dag om persoonlijke aandacht te garanderen. “We kijken naar waar een hond behoefte aan heeft. Je moet het zien als een kinderdagverblijf, maar dan voor honden”, lacht Kirsten.
De juiste match voor elke hond
Honden kunnen tussen 7 en 9 uur naar Dobbies worden gebracht. “Dat is perfect voor mensen die vroeg moeten werken. De honden kunnen vervolgens tussen 17 en 19 uur weer worden opgehaald.” De meeste honden blijven de hele dag bij de opvang. Dat is een bewuste keuze, legt Kirsten uit. Als honden de hele dag door worden gebracht en gehaald, zorgt dat voor veel onrust. Zodra alle honden er ’s ochtends zijn, worden ze met elkaar gematcht. “We hebben verschillende groepen”, vertelt Kirsten. “De roedelgroep is voor honden die graag met andere honden spelen. Daarnaast hebben we twee balansgroepen voor honden die liever met één of twee andere honden zijn. Tot slot hebben we privé velden voor honden die niet met anderen kunnen worden geplaatst.” Gedurende de dag worden de honden uitgelaten, kunnen ze samen spelen en krijgen ze natuurlijk en gezond voedsel. Lachend voegt Kirsten toe: “En ze worden door ons natuurlijk heel veel geknuffeld. Ook sturen we foto’s, video’s en updates naar de baasjes.”

Als werk en passie samenkomen
Wanneer een hond voor het eerst komt, plannen ze een wendag in. “De hond kan dan vrij door de opvang lopen. Zo kunnen wij ontdekken wat voor type hond het is en bij welke groep hij of zij past.” Daarin probeert Kirsten ook heel eerlijk te zijn. “Als we merken dat honden niet blij worden van de opvang, dan nemen we ze niet aan. We willen echt doen wat het beste is.” Kirsten begint te glunderen als ze aan haar favoriete moment van de dag denkt. “Wanneer honden ‘s ochtends vol energie binnen rennen om ons te begroeten, maakt me dat zó blij. Ik ben de hele dag actief en geniet van elke dag. Ook heb ik nog steeds tijd voor grafisch ontwerp-opdrachten. Dit is voor mij de perfecte balans.”


